Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ερευνητές αναδεικνύουν την ποιότητα των ελληνικών τροφίμων

Διεπιστημονική ομάδα από οκτώ Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα, με συντονιστή το ΑΠΘ συμμετέχει στο έργο

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Την ανάδειξη της ποιότητας και των μοναδικών χαρακτηριστικών των ελληνικών τροφίμων έχει ως στόχο η Εθνική Ερευνητική Υποδομή FoodOmicsGR_RI στην οποία συμμετέχουν οκτώ Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα, με το ΑΠΘ συντονιστή του έργου.

Όπως περιγράφει ο Καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και Συντονιστής της Διεπιστημονικής Ομάδας Biomic auth, κ. Θεοδωρίδης: «Η δουλειά μας βοηθάει στην κατανόηση των περίπλοκων μηχανισμών παραγωγής των συστατικών των τροφίμων, αναδεικνύει το μοναδικό αποτύπωμα των μελετώμενων ελληνικών τροφίμων, τα διαφοροποιεί από τα εισαγόμενα προϊόντα και αναδεικνύει τα οφέλη της ελληνικής διατροφής. Με βάση επιστημονικά δεδομένα, επιτρέπει την εξατομίκευση διατροφής με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ευζωίας. Μην ξεχνάμε, είμαστε ό,τι τρώμε».

«Προσπαθούμε να αναδείξουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ελληνικών τροφίμων όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, το κρασί, η φέτα, η γραβιέρα και το κρέας. Θέλουμε να δούμε την αυθεντικότητά τους. Για παράδειγμα μπορεί σε μια φέτα στην Κρήτη που είναι ΠΟΠ να χρησιμοποιούνται εισαγόμενα γάλατα ή στο μέλι να έχουν μπει σάκχαρα ή γλυκόζη. Εργαζόμαστε με σύγχρονες τεχνικές μελέτες για να εντοπίσουμε τα χαρακτηριστικά που θα ξεχωρίσουν τα προϊόντα για την αυθεντικότητά τους ή θα βελτιώσουν την θρεπτική τους αξία», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Πεχλιβάνης με αφορμή την παρουσίαση που θα κάνει η διεπιστημονική ομάδα BIOMIC του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) του ΑΠΘ την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020, 15.00 -18.00, διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Όπως μας είπε στο έργο συμμετέχουν οκτώ Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (συντονιστής του έργου), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών(ΙΙΒΕΑΑ).

Και μέσα από τις έρευνές τους που συνεχίζονται θέλουν να προστατέψουν τους παραγωγούς ώστε να γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά εκείνα των προϊόντων τους που θα τους βοηθήσουν να τα προωθήσουν καλύτερα, και σε πιο ευνοϊκή τιμή.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα για το βουβαλίσιο γάλα και το βουβαλίσιο κρέας. «Το 80% των ελληνικών βουβαλιών βρίσκεται στην Κερκίνη Σερρών. Δεν είναι γνωστά προϊόντα. Με ανάλογη βοήθεια οι παραγωγοί θα μπορέσουν να προωθήσουν καλύτερα τα προϊόντα τους», ανέφερε.

 

Περισσότερος χρόνος για τη συλλογή στοιχείων λόγω της πανδημίας

Σε ερώτηση κατά πόσο έχει επηρεάσει ο κορωνοϊός την εξέλιξη της έρευνάς τους ο κ. Πεχλιβάνης σημείωσε πως «χρειάζεται πλέον περισσότερος χρόνος, καθώς απασχολούνται λιγότεροι φοιτητές. Σκεφτείτε πχ πως η συλλογή γάλακτος στα βουβάλια γίνεται πιο αργά». Όπως ανέφερε το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται με 3 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, είναι σχεδιασμένο να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021, ωστόσο λόγω της πανδημίας θα πάρει παράταση. «Θα εξετάσουμε και πώς θα αξιοποιήσουμε το υλικό που θα έχουμε στα χέρια μας», συμπλήρωσε.

Εξάλλου υπογράμμισε και μια άλλη σημαντική παράμετρο του έργου: αυτή της χρηματοδότησης των υποδομών στα εργαστήρια. «Αναβαθμίστηκε ο εξοπλισμός για τις ανάγκες των ερευνών μας στο ΑΠΘ, στα δύο Πανεπιστήμια της Αθήνας και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης», σημείωσε.

Να τονίσουμε πως στην ομάδα συμμετέχουν νέοι ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδάκτορες, ενώ συμμετέχουν 60 μέλη τακτικού προσωπικού ελληνικών ιδρυμάτων (μέλη ΔΕΠ και ερευνητές) και εργάζονται σε τομείς όπως «η γενoμική, η πρωτεωμική, η μεταβολομική, η στοιχειακή μεταβολομική, η ζωοτεχνία και η μοριακή μικροβιολογία για την εναρμόνιση μεθόδων και πρωτοκόλλων».

Σημειώνεται πως η Εθνική Ερευνητική Υποδομή FoodOmicsGR, η οποία εντάσσεται στη Δράση «Ενίσχυση των Υποδομών Έρευνας και Καινοτομίας», είναι ανοιχτή σε συνεργασίες και δέχεται σχετικές προτάσεις με απώτερο στόχο τη διερεύνηση ερευνητικών-αναπτυξιακών θεμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες για την Εθνική Ερευνητική Υποδομή FoodOmicsGR_RI αλλά και για την συμμετοχή σας στην παρουσίαση της Τρίτης 15/12  στην οποία απαιτείται εγγραφή στο: http://www.foodomics.gr (πατώντας το “events”).

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δυτική Αττική: Kατάστημα ρούχων πουλούσε «μαϊμού» προϊόντα – Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης
Κατασχέθηκαν 1.088 προϊόντα «μαϊμού» και συγκεκριμένα είδη ένδυσης, υποδημάτων και τσαντών, τα οποία έφεραν εμπορικά σήματα επώνυμων εταιρειών
Δυτική Αττική: Kατάστημα ρούχων πουλούσε «μαϊμού» προϊόντα – Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης
Ελπιδοφόρος: Αδελφοκτόνος παροξυσμός ο πόλεμος στην Ουκρανία
«Στέλνουμε ένα μήνυμα στις Μητέρες Εκκλησίες μας και σε ολόκληρη την οικουμένη ότι υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες αυτών», είπε...
Ελπιδοφόρος: Αδελφοκτόνος παροξυσμός ο πόλεμος στην Ουκρανία