Της Λεμονιάς Βασβάνη
Αντιμέτωπη με έναν δύσκολο χειμώνα θα βρεθεί στην πόλη μας η αγορά των ακινήτων που δέχεται και αυτή πλήγματα από την πανδημία του κορωνοϊού με πολλούς φοιτητές να καθυστερούν, όσο μπορούν, την ενοικίαση σπιτιού ή να στρέφονται στην βραχυχρόνια μίσθωση.
«Πολύ φοβάμαι πως περισσότερο από το 30% των εμπορικών καταστημάτων θα κλείσουν και αρκετός κόσμος θα βρεθεί χωρίς δουλειά», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο μεσίτης και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων Θεσσαλονίκης, κ. Κώστας Γεωργάκος.
Παράλληλα ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή ένα 40% των νοικάρηδων δεν πληρώνει το νοίκι, ένα 40% διαπραγματεύεται πτώση τιμής ενοικίου ενώ μόλις το 20% το πληρώνει κανονικά».
Την ίδια ώρα αρκετοί φοιτητές φαίνεται πως θα προτιμήσουν την βραχυχρόνια μίσθωση από το να έχουν ένα σταθερό σπίτι με μακροχρόνιο συμβόλαιο. «Με τα όσα είπε χθες η υπουργός Παιδείας κυρία Κεραμέως και με δεδομένο πως αρκετά μαθήματα θα γίνονται εξ αποστάσεως, αρκετοί φοιτητές θα προτιμήσουν να μένουν μερικά βράδια σε ένα σπίτι και να πληρώσουν πχ 30 ευρώ τη μέρα και όχι μια μακροχρόνια μίσθωση. Έτσι θα υπάρχουν πολλά σπίτια που θα είναι πια διαθέσιμα. Και όλα αυτά συμβαίνουν στην χώρα μας όπου έχει προηγηθεί μια 12ετής οικονομική κρίση. Δεν υπάρχουν αντοχές για να αντέξει η οικονομία», είπε ο κ. Γεωργάκος.
Εστιάζοντας στην βραχυχρόνια μίσθωση τόνισε πως στο τέλος της περασμένης χρονιάς υπήρξε κορεσμός, όμως προηγουμένως οι ιδιοκτήτες είχαν επενδύσει χρήματα στα ακίνητά τους. «Σταδιακά άρχισαν να ενδιαφέρονται να δώσουν τα ακίνητα που ανακαίνισαν για μακροχρόνια μίσθωση. Και αυτό το αντιλαμβανόμασταν επειδή το 90% των σπιτιών που ήταν διαθέσιμα ήταν ανακαινισμένα και επιπλωμένα, έτοιμα προς κατοίκηση» είπε ο κ. Γεωργάκος.
Ανάγκη να πέσουν οι τιμές
Την ανάγκη να κατεβάσουν οι ιδιοκτήτες τις τιμές υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης κ. Άγγελος Πασαλίδης. Σε τηλεφωνική μας συνομιλία ανέφερε πως «αν δεν πέσουν οι τιμές στα ενοίκια, θα μείνουν πολλά σπίτια ξενοίκιαστα». Σχολίασε πως οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι και ίσως έως και 15% πιο χαμηλά, όμως λόγω των εξελίξεων με την πανδημία του κορωνοϊού και με δεδομένη την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, «οι φοιτητές είναι διστακτικοί στο να μετακομίσουν σε άλλη πόλη. Εξάλλου και ο οικογενειακός προϋπολογισμός σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να το σηκώσει το βάρος του να συντηρεί ένα σπίτι σε μια άλλη πόλη δεδομένου του lockdown που προηγήθηκε και των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία της χώρας».
Καθυστερούν να κλείσουν σπίτι
Παράλληλα συμπλήρωσε πως «υπάρχει μια καθυστέρηση τουλάχιστον ενός μήνα στην αναζήτηση σπιτιών εκ μέρους των φοιτητών. Πιστεύω πως θα καθυστερήσουν να κλείσουν σπίτι έως και τα τέλη Οκτώβρη για να γλυτώσουν ένα με δύο ενοίκια και να μπορέσουν να κερδίσουν κατά κάποιο τρόπο περί τα 1000 ευρώ μαζί με τα πάγια», ανέφερε ο κ. Πασαλίδης.
Υψηλές οι τιμές για τα ενοίκια – Επάρκεια σε διαθεσιμότητα

Αυτό το διάστημα υπάρχουν αρκετά σπίτια στην πόλη μας. Όμως οι τιμές είναι λίγο υπερβολικές. Ο κ. Γεωγργάκος τόνισε πως υπάρχει διαθεσιμότητα ακινήτων και κυρίως στο κέντρο και Ανατολικά (μέχρι και Ντεπώ). Όσο για τις τιμές σημείωσε πως είναι τσιμπημένες. «Ενώ οι μισθώσεις θα έπρεπε να είναι από 3 έως 6 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, είναι από 6 έως 15 ευρώ με την πληθώρα των ακινήτων να κινείται ανάμεσα στα 8 έως 12 ευρώ. Έτσι πχ για 40m2 μπορεί να ζητηθεί ενοίκιο 400 ευρώ ενώ θα έπρεπε η τιμή να είναι μεταξύ 250 και 300 ευρώ», σχολίασε.
Αναφορικά με τις πωλήσεις ακινήτων σημείωσε πως υπάρχει πτώση της τάξης του 50% σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει από το δικό του μεσιτικό γραφείο. Συμπλήρωσε πως οι αγοραστές κυρίως προτιμούν παλιά σπίτια για να τα ανακαινίσουν ή να τα μεταπωλήσουν. Ωστόσο τόνισε πως μόνο δημόσιοι υπάλληλοι ενδιαφέρονται για αγορά ακινήτων. «Δεν υπάρχει βοήθεια για δανειοδότηση προς τους υπόλοιπους» σχολίασε.
Και ο κ. Πασαλίδης τόνισε πως υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα προς ενοικίαση. «Συνήθως οι φοιτητές θέλουν να βρουν μια γκαρσονιέρα στο ιστορικό κέντρο και με χαμηλή τιμή. Όμως το ιστορικό κέντρο έχει τα σκήπτρα στις τιμές. Θα βρει κανείς μια γκαρσονιέρα από 380 έως 600 ευρώ, ενώ ανάλογο ακίνητο στα ανατολικά θα κοστίζει από 300 έως 450 ευρώ και στα δυτικά της πόλης από 250 έως 380 ευρώ», σημείωσε.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας 'Τύπος Θεσσαλονίκης"