Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Ελπίδα για καλύτερες ημέρες στην αγορά, μετά την «μεγάλη στενωπό» του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, δημιουργεί στους εμπόρους της Θεσσαλονίκης το δεκαήμερο των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων που άρχισαν την 1η Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 10 Νοεμβρίου.
«Οι εκπτώσεις δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να δημιουργούν ελπίδα στον εμπορικό κόσμο ότι κάτι καλύτερο θα γίνει. Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο περάσαμε μια μεγάλη στενωπό και ευελπιστούμε ότι σε αυτό το δεκαήμερο αν μη τι άλλο το ενδιαφέρον του κόσμου θα στραφεί και στην αγορά γιατί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, το ενδιαφέρον του ήταν να πληρώσεις τις δόσεις, την εφορία τον ΕΝΦΙΑ κλπ.», δηλώνει χαρακτηριστικά στο typosthes.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) κ. Παντελής Φιλιππίδης.
«Ελπίζουμε ότι κάτι περισσεύει στον κόσμο για την αγορά, γιατί αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι πολιτικοί είναι ότι η αγορά δουλεύει με το περίσσευμα του κόσμου. Εάν του το στερήσουν και αυτό –που του το έχουν στερήσει ήδη- δυστυχώς όλα αυτά τα απόνερα τα παίρνει η αγορά», σημειώνει.
Όσο για τα ποσοστά, αναφέρει ότι είναι πάρα πολύ υψηλά για περίοδο ενδιάμεσων εκπτώσεων. «Θεωρώ ότι ο κόσμος μπορεί να εκμεταλλευθεί το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να κερδίσει από τις αγορές του», λέει ο κ. Φιλιππίδης.
«Απόλυτη καταστροφή οι Κυριακές»
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτώσεων, τα καταστήματα μπορούν προαιρετικά να παραμείνουν ανοιχτά την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου, με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από τον ΕΣΘ 11 το πρωί με έξι το απόγευμα. Ανοιχτά μπορούν να παραμείνουν και τα πολυκαταστήματα. Για την ίδια ημέρα, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας έχει κηρύξει 24ωρη απεργία.
Ο πρόεδρος του ΕΣΘ χαρακτηρίζει «απόλυτη καταστροφή» και «λάθος» το άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο, που νομοθετήθηκε ενάντια στη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας της αγοράς. «Όταν αποφάσισαν οι πολιτικοί να στρέψουν το βλέμμα στην αγορά δυστυχώς αυτά που έκαναν ήταν καταστροφικά για την αγορά και όλα υπέρ των πολυεθνικών και των μεγάλων εταιριών», όπως αναφέρει.
Καθημερινά τα λουκέτα στην αγορά
Κληθείς από τον Τ.Θ. να σχολιάσει πρόσφατη έρευνα της ΕΣΕΕ για το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων σε αγορές της χώρας, ο κ. Φιλιππίδης τονίζει: Θεωρώ ότι οποιαδήποτε έρευνα κάνουμε αυτήν τη στιγμή στο θέμα των κλειστών καταστημάτων, διαψεύδεται τις αμέσως επόμενες ώρες. Καθημερινά κλείνουν καταστήματα οπότε είναι ανεξέλεγκτο πλέον το θέμα των λουκέτων. Κάποτε κάναμε καταμέτρηση στα κλειστά μαγαζιά και είχαμε συγκεκριμένο αποτέλεσμα ενός 10-12 ημερών που είχαμε γυρίσει την πόλη. Σήμερα δυστυχώς κάθε μέρα που περνάς από έναν δρόμο βλέπεις ένα επόμενο κλειστό μαγαζί, οπότε η μπάλα χάνεται. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά λουκέτα και δυστυχώς όλα αυτά θα τα δούμε στο κλείσιμο του χρόνου, όταν θα δούμε πόσες επιχειρήσεις λείπουν από τα μητρώα του ΓΕΜΗ και των Επιμελητηρίων». Μάλιστα αναφέρει ότι όλες οι περιοχές της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
«Δεν υπάρχει επιχείρηση που να αποδώσει κέρδη στις 31 Δεκεμβρίου και αυτές που θα βρεθούν θα πρέπει, κατά την άποψή μου, να βραβευθούν κιόλας, εκτός φυσικά εάν είναι πολυεθνικές εταιρίες οι οποίες επειδή έχουν τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού σίγουρα πρέπει να έχουν κέρδη. Το ζητούμενο βέβαια είναι ότι δεν αποδίδουν τα κέρδη στην Ελλάδα, οπότε το κέρδος του κράτους είναι μηδέν», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης και προσθέτει ότι επιτέλους κάποιος πρέπει να στρέψει τα μάτια του στην πραγματική οικονομία, που, όπως σημειώνει, αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα είναι η αγορά.
«Ήρωες όσοι παρέμειναν»
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι αυτοί που δεν το καταλαβαίνουν και «παίζουν» ακόμη με την αγορά θα πρέπει να καταλάβουν ότι χωρίς την αγορά διαλύεται η οικονομία. «Η πραγματική οικονομία είναι αυτή που θα φέρει την ανάπτυξη. Οι υπάρχουσες επιχειρήσεις, αυτοί οι ήρωες που κατάφεραν μετά από όλη αυτήν την καταιγίδα που περάσαμε να συντηρηθούν. Ο εμπορικός κόσμος έχασε 250.000 επιχειρήσεις μέχρι σήμερα και δεν ξέρουμε ακόμη πόσες θα χάσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Όλοι αυτοί που παρέμειναν είναι ήρωες. Αυτοί με ένα «χτύπημα στην πλάτη» ή τουλάχιστον εάν το κράτος τους δώσει μια ελπίδα θεωρώ ότι θα φέρουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα», τονίζει.