Αυτά είναι τα 167 εστιατόρια σε όλη τη χώρα που απέσπασαν τιμητική διάκριση στα φετινά Βραβεία Γαστρονομίας του FNL, τα οποία έγιναν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.
Σε μια λαμπερή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Περιστύλιο του Ζαππείου, παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού, κυρίας Σοφίας Ζαχαράκη, απονεμήθηκαν τα FNL Best Restaurant Awards, τιμώντας τα καλύτερα εστιατόρια, τους chef, τους managers και τους επιχειρηματίες της εστίασης που ξεχώρισαν για το έργο τους τη χρονιά που πέρασε. 167 εστιατόρια σε όλη τη χώρα απέσπασαν ένα, δύο ή τρία αστέρια, ξεχωρίζοντας σε 12 κατηγορίες οι οποίες καλύπτουν ολόκληρο το γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας.
Φέτος, η ανακοίνωση των βραβείων έγινε σε δύο φάσεις: τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοινώθηκαν οι νικητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και, τώρα, οι νικητές στα νησιά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Παράλληλα έγινε η απονομή επτά ειδικών βραβείων, μεταξύ των οποίων τα εξής: Εστιατόριο της Χρονιάς, Chef της Χρονιάς, Best everyday city restaurant, Restaurant Μanager της χρονιάς και Βραβείο Συνολικής Προσφοράς. Στην τελετή απονομής, της οποίας μεγάλος χορηγός ήταν η Intracom, παρευρέθηκαν περισσότεροι από 500 εκλεκτοί καλεσμένοι, ενώ παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο Τάκης Ζαχαράτος.
Η γαστρονομία μετατρέπεται σε πυλώνα της βιομηχανίας τουρισμού της χώρας
Η Υφυπουργού Τουρισμού, κ. Σοφία Ζαχαράκη, έκανε ειδική μνεία για το πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη της γαστρονομικής δημιουργικότητας στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλές κατακτήσεις, όπως αποδεικνύει άλλωστε η πρόσφατη ένταξη της Θεσσαλονίκης, της πρώτης ελληνικής πόλης, στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας (Creative Cities of Gastronomy) της UNESCO, μια πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού.
Ο συνιδρυτής του FNL Guide και FNL Awards κος Πάνος Δεληγιάννης δήλωσε αντίστοιχα σχετικά: «Η σφραγίδα αναγνώρισης, αξιοπιστίας και κύρους του θεσμού μας που φέτος μας δίνει η αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού είναι πολύ σημαντική για εμάς, καθώς αφενός αποτελεί μια αναγνώριση του έργου μας, αλλά επιβεβαιώνει και την πεποίθησή μας ότι η γαστρονομία είναι βασικός πυλώνας της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας. Φέτος έχουμε 75 εστιατόρια που κερδίζουν για πρώτη φορά αστέρι, με τα 29 από αυτά να έχουν ανοίξει στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη βράβευσή μας (Μάρτιος 2020) μέχρι τον Νοέμβριο του 2021. Επιπρόσθετα στις απονομές του 2022 εγκαινιάσαμε μια νέα κατηγορία εστιατορίου, τις Gastro-ταβέρνες, θέλοντας να δώσουμε βήμα και χώρο σε αυτή την ανερχόμενη τάση όπου η παραδοσιακή ταβέρνα αντιμετωπίζεται με πιο σύγχρονη ματιά και με ιδιαίτερη προσοχή στην αναζήτηση των υλικών».
Οι νικητές των Βραβείων Γαστρονομίας του FNL για το 2022
Αυτά είναι τα 167 εστιατόρια που κερδίζουν ένα τουλάχιστον αστέρι στα FNL Best Restaurant Awards 2022 όπως τα αξιολόγησε η επιτροπή των βραβείων.
Από αυτά πέντε εστιατόρια κερδίζουν τρία αστέρια, 34 εστιατόρια αξιολογούνται με δύο αστέρια και 128 με ένα αστέρι. Στη λίστα των 167 βραβευμένων περιλαμβάνονται 75 εστιατόρια που κερδίζουν αστέρι πρώτη φορά, εκ των οποίων τα 29 άνοιξαν το 2020 και έως τον Νοέμβριο του 2021!
Oι νικητές στα επτά ειδικά βραβεία
RESTAURANT OF THE YEAR
Selene, Σαντορίνη

ΒEST EVERYDAY CITY RESTAURANT OF THE YEAR
Napul’e, Αθήνα
CHEF OF THE YEAR
Μανώλης Παπουτσάκης
Σεφ της χρονιάς αναδείχθηκε ο Μανώλης Παπουτσάκης.
PASTRY CHEF OF THE YEAR
Ευγένιος Βαρδακαστάνης και Γιάννης Κίκυρας, Noble Pastry
RESTAURANT MANAGER OF THE YEAR
Ευριπίδης Αποστολίδης, Μαραθιά, Τήνος
BEST WINE-LIST OF THE YEAR
Squirrel, Danai Beach Resort and Villas, Χαλκιδική

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
Γιάννης Ευσταθιάδης
Τα εστιατόρια που βραβεύθηκαν ανά κατηγορία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙA
3 αστέρια

Lauda, Andronis Boutique Hotel, Σαντορίνη
Σπονδή, Αθήνα
Squirrel, Danai Beach Resort and Villas, Χαλκιδική
Bill & Coo Gastronomy Project, Μύκονος - Φωτογραφία: Courtesy of Bill & Coo Gastronomy Project
2 αστέρια
Bill & Coo Gastronomy Project, Μύκονος
Delta Restaurant, Αθήνα NEWCOMER
Elements, Canaves Oia Epitome Hotel, Σαντορίνη
Hervé, Αθήνα NEWCOMER
Lycabettus Restaurant, Andronis Luxury Suites, Σαντορίνη
Patio, The Margi Hotel, Αθήνα
Pelagos, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα NEW ENTRY
Soil, Αθήνα NEWCOMER

The Treehouse, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική
The Ziller’s, Αθήνα NEW ENTRY
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
3 αστέρια

Botrini’s, Αθήνα
Etrusco, Κέρκυρα
Noble Gourmet Restaurant, Elysium Resort & Spa, Ρόδος - Φωτογραφία: Courtesy of Noble Gourmet Restaurant
2 αστέρια
Aleria, Αθήνα
Botrini’s, Angsana Corfu Resort & Spa, Κέρκυρα NEWCOMER
CTC, Αθήνα
Galazia Hytra, Summer Senses Hotel, Πάρος NEW ENTRY
Hytra, Αθήνα
Noble Gourmet Restaurant, Elysium Resort & Spa, Ρόδος NEW ENTRY
Opson, Andronis Arcadia NEWCOMER
Selene, Σαντορίνη
Varoulko Seaside, Αθήνα
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
2 αστέρια
Anama, Γιάλοβα Μεσσηνίας NEWCOMER
Noēma, Μύκονος NEWCOMER

Salonika, Macedonia Palace Hotel, Θεσσαλονίκη
Sense, Athens Was Hotel, Αθήνα
1 αστέρι
Αλμυρίκι, Κάτω Αλμυρή Κορινθία, Πελοπόννησος NEW ENTRY
Artisanal, Αθήνα
Avant Garden, Σύρος NEW ENTRY
Barozzi, Νάξος NEW ENTRY
Black Rock, Santorini Secret Suites & Spa, Σαντορίνη NEW ENTRY
Bubo Fine Dining, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική
César Meze Bar, Λίνδος-Ρόδος NEW ENTRY
Cookoovaya, Αθήνα

Δέκα Τραπέζια, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
Hellas, Πεύκος-Ρόδος NEW ENTRY
Kalopsia, Τήνος NEWCOMER
Κοντοσώρος, Ξινό Νερό
Kooc, Costa Navarino, Πελοπόννησος
Lady Finger, Andronikos Hotel, Μύκονος
Makris Restaurant, Domes Miramare Corfu, Κέρκυρα NEWCOMER
Μαραθιά, Τήνος NEW ENTRY
Μαυρίκος, Λίνδος-Ρόδος NEW ENTRY
Melia, Lesante Blu Hotel, Ζάκυνθος
Mikrasia, Katikies Myconos Hotel, Μύκονος
Ορίζοντας, Πλάτανος-Σάμος NEW ENTRY
Petra, Canaves Oia Hotel, Σαντορίνη
Philia, Κοκκάρι-Σάμος NEW ENTRY
Pomo d`Oro, Κέρκυρα
Προσήλιο, Ζάκυνθος NEW ENTRY
Salvia, Aristi Mountain Resort, Ζαγοροχώρια
Throubi, Andronis Concept Hotel, Σαντορίνη
Φοίνο, Καλαμάτα NEWCOMER
Χαρούπι, Θεσσαλονίκη
Zoga, Aeolis Hotel, Τήνος NEW ENTRY
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
1 αστέρι
Στου Βασιλαρακιού, Νάξος NEW ENTRY
Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Λιτόχωρο
Γιουβετσάκια, Αθήνα
Elies, Καρδαμύλη Μεσσηνίας
Ο Θωμάς, Σκλήθρο Φλώρινας
Καλοκαίρι, Αντίπαρος NEW ENTRY
Κληματαριά (του Μπέλλου), Κέρκυρα
Στου Κώστα (Βασιλειάδη), Καλαμάτα
Μαγικές Κατσαρόλες, Αθήνα
Μουρτούκαλης-Τα Μπακαλιαράκια, Άργος NEW ENTRY

Πηγή φωτ. boukadoura.gr
Μπουκαδούρα, Χαλκιδική
Νόμπελος, Ζάκυνθος
Panygiri, Σαντορίνη NEW ENTRY
Παράγκα, Απόλλωνας Ρόδος NEW ENTRY
Rosa’s, Σαντορίνη NEW ENTRY
Σούλης, Άγιοι Θεόδωροι NEW ENTRY
Ταβέρνα του Οικονόμου, Αθήνα NEW ENTRY
Taverna 37, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα NEW ENTRY
Χάραμα, Νάουσα
Χάρης, Νάξος NEW ENTRY
Ωρομέδων, Κως
MODERN BISTRO
2 αστέρια
Vezene Athens, Αθήνα
Vezene Santorini, Cavo Tagoo, Σαντορίνη
Vezene Santorini, Cavo Tagoo, Σαντορίνη - Φωτογραφία: Courtesy of Vezene Santorin
1 αστέρι
Albergo Gelsomino Restaurant, Κως NEW ENTRY
Annie Fine Cooking, Αθήνα NEWCOMER
Clochard, Θεσσαλονίκη

Duck Private Cheffing, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
Idol, Σαντορίνη
Malabar, The Margi Hotel, Αθήνα
Malconi’s, Αθήνα
Μανιτάρι, Θεσσαλονίκη
Μ Flavors, Athens Capital Hotel, Αθήνα NEWCOMER
San Michali, Food & Culture, Σύρος NEW ENTRY
Simul, Αθήνα
Thama, Τήνος NEW ENTRY
ΓΑΣΤΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ
1 αστέρι
Αξιώτισσα, Νάξος NEW ENTRY
Απόδραση, Τήνος NEW ENTRY
Βασιλικός, Καλλίπολη Πέλλας NEW ENTRY
Mezen, Βόλος
Mezen Salonica, Θεσσαλονίκη
Μούργα, Θεσσαλονίκη
Μπλε Καναρίνι, Καλαμάτα NEWCOMER
+τροφή, Θεσσαλονίκη NEWCOMER
Φάμπρικα του Ευφρόσυνου, Αθήνα NEW ENTRY
ΦΙΤΑ, Αθήνα NEW ENTRY
ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ
2 αστέρια
Βενετσιάνικο Πηγάδι, Κέρκυρα
Tudor Hall, King George Hotel, Αθήνα
Veritable, Αθήνα
Βενετσιάνικο Πηγάδι, Κέρκυρα - Φωτογραφία: Courtesy of Βενετσιάνικο Πηγάδι
1 αστέρι
Abreuvoir, Αθήνα NEW ENTRY
Andromeda Restaurant, Χαλκιδική
Cabana, Sani Club, Χαλκιδική NEW ENTRY

Fresco, Sani Dunes, Χαλκιδική
Henry G., Πάρος NEW ENTRY
Ifestioni Restaurant, Aressana Hotel, Σαντορίνη NEW ENTRY
Kamares by Spondi, Eagles Palace, Χαλκιδική
Κλαδί Ελιάς, Μεσορόπη Καβάλας
Monzu, Αθήνα NEWCOMER
Napul’e, Αθήνα NEW ENTRY
Le Pavillon, Αθήνα NEWCOMER
Sterna, Kinsterna Hotel, Μονεμβασιά Πελοπόννησος
HIGH-END BEACH RESTAURANTS
2 αστέρια
Scorpios, Μύκονος
Scorpios, Μύκονος - Φωτογραφία: Courtesy of Scorpios
1 αστέρι
Jackie O’, Μύκονος
FUSION & ETHNIC ΚΟΥΖΙΝΑ
2 αστέρια
Alali Restaurant, Σαντορίνη
Matsuhisa Mykonos, Belvedere Mykonos Hotel, Μύκονος
Sushimou, Αθήνα
1 αστέρι
Birdman, Αθήνα
Freud Oriental, Αθήνα
Helios, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα
Matsuhisa Athens, Αθήνα
Nikkei, Αθήνα
Nolan, Αθήνα
Senta, Αθήνα NEWCOMER
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ
1 αστέρι
Basegrill, Αθήνα
Beefbar Athens, Αθήνα NEWCOMER
Beefbar Mykonos, Μύκονος
Βεργιώτικο, Βέροια
Διαγώνιος (Ψησταριά), Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
Drakoulis Dry & Raw, Αθήνα (Βούλα, Κηφισιά) - (NEWCOMER Κηφισιά)
Παλιά Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Spit Jack, Αθήνα NEW ENTRY
Τηλέμαχος Athens, Αθήνα
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΨΑΡΙ
2 αστέρια
Μαύρη Θάλασσα, Θεσσαλονίκη
Τραβόλτα, Αθήνα
1 αστέρι
Αλλού Γυαλού, Σύρος NEW ENTRY
Armyra by Papaioannou, Costa Navarino, Πελοπόννησος
Bluefish, Αθήνα NEW ENTRY
Δουράμπεης, Αθήνα
Θαλασσάκι, Τήνος
Kritikos Port, Θεσσαλονίκη NEWCOMER
Μαρίνα, Χαλκιδική
Mario Restaurant & Farm, Πάρος NEW ENTRY
Milos, Αθήνα NEWCOMER
Papaioannou Restaurant, Αθήνα (Πειραιάς, Κηφισιά) - (NEWCOMER Κηφισιά)
Toula’s, Κέρκυρα
Τριζόνι, Χαλκιδική - (NEWCOMER Θεσσαλονίκη)
STREET FOOD
1 αστέρι
Baba Ghanoush, Αθήνα
Black Salami, Αθήνα NEWCOMER
Chicken Picnic, Αθήνα NEWCOMER
Falafel Al Sharq, Αθήνα
Feyrouz, Αθήνα
Granello, Αθήνα NEWCOMER
Hoocut, Αθήνα
Κώστας, Αθήνα
Μικρά Ασία (Πλατεία Αμερικής), Αθήνα
Overoll, Αθήνα NEWCOMER
Smash n’ bun, Αθήνα NEWCOMER
Surfer Maya, Θεσσαλονίκη NEWCOMER

Η τελετή απονομής ολοκληρώθηκε με ένα πολύχρωμο Food Parade με εκλεκτά εδέσματα που επιμελήθηκε το catering Δειπνοσοφιστήριον και ετοίμασαν ειδικά για τη βραδιά οι σεφ Herve Pronzato (Herve), Νίκος Πολιτάκος (Senta), Ντίνος Φωτεινάκης (Bill & Coo Gastronomy Project & Beefbar Mykonos), Μιχάλης Μερζένης (Chicken Picnic), Γιάννης Κοσμαδάκης (Malconi’s), Γιώργος Πλατινός (Andronis Group) και Ευγένιος Βαρδακαστάνης και Γιάννης Κίκυρας (Noble Pastry), πλαισιώνοντας τους χορηγούς της βραδιάς, που δεν ήταν άλλοι από τη Moet & Chandon, το τζιν Roku, τα κρασιά του Anhydrous της Σαντορίνης, τη μπίρα EZA Pilsner και τον καφέ Taf. Το παρόν έδωσε ταυτόχρονα και στους δύο χώρους της εκδήλωσης ένας ακόμη χορηγός: το ελληνικό γαστρονομικό νερό Δουμπιά που δρόσισε τους καλεσμένους.
*Ως newcomer σημειώνεται εστιατόριο που άνοιξε μετά τα προηγούμενα FNL Best Restaurant Awards και ως new entry παλαιότερα εστιατόρια που παίρνουν για πρώτη φορά (ή ξανά μετά από απουσία) αστέρι FNL.
Πηγή: iefimerida.gr
Θεσσαλονίκη: Καταδίωξη 30χρονου με όπλο στο κέντρο - Που τον συνέλαβαν
Θεσσαλονίκη: Ελπίδες για αναπαραγωγή σε ογκολογικούς ασθενείς
Είναι σουβλάκι, όχι καλαμάκι! Οι ΗΠΑ «έλυσαν» τη διαμάχη Αθήνας – Θεσσαλονίκης
RYANAIR: Εισιτήρια από 14 ευρώ για 14 καλοκαιρινές πτήσεις από Θεσσαλονίκη
Σουπερμάρκετ: Καλπάζει η τιμή για χαρτιά υγείας, μακαρόνια – Πίνακας με 9 προϊόντα
Χαλάει ο καιρός: Έρχονται βροχές σε 7 περιοχές – Η έκτακτη ανακοίνωση ΕΜΥ