Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα 2 ελληνικά πιάτα που βρίσκονται στα 50 κορυφαία στον κόσμο με κεφτεδάκια

Ένα ιταλικό πιάτο στην κορυφή της λίστας

Δύο ελληνικά πιάτα φιγουράρουν στη λίστα του Taste Atlas, του γνωστού γαστρονομικού οδηγού, με τα 50 κορυφαία στον κόσμο με κεφτεδάκια.

Και οι δύο ελληνικές παρουσίες μάλιστα βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, καταλαμβάνοντας τη 2η και την 7η λίστα.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα ιταλικά κεφτεδάκια ή αλλιώς polpette, ενώ δέυτερα έρχονται τα ελληνικά γιουβαρλάκια. Λίγο πιο κάτω στην 7η θέση συναντα κανείς τα ελληνικά κεφτεδάκια.

Το Taste Atlas γράφει για τα γιουβαρλάκια: «Αυτή η πλούσια ελληνική σούπα συνδυάζει τρυφερά μοσχαρίσια κεφτεδάκια και έναν κρεμώδες, γευστικό ζωμό. Τόσο τα κεφτεδάκια όσο και ο ζωμός είναι συνήθως καρυκευμένα με διάφορα φρέσκα μυρωδικά και το όλο πιάτο ολοκληρώνεται με την προσθήκη αυγολέμονου -την κρεμώδη σάλτσα αυτού και λεμονιού- που πήζει τον ζωμό και προσθέτει τη χαρακτηριστική γεύση. Παραδοσιακά, τα γιουβαρλάκια συνδέονται με τη χειμερινή περίοδο και συνοδεύονται συνήθως με ψωμί και απολαμβάνονται ως θρεπτικό κυρίως πιάτο».

Όσον αφορά τα ελληνικά κεφτεδάκια ο γαστονομικός οδηγός γράφει:

«Γευστικοί, αφράτοι και τρυφεροί κεφτέδες που φτιάχνονται από συνδυασμό χοιρινού και μοσχαρίσιου κιμά, αυγά, μπαγιάτικο ψωμί ή φρυγανιά και καρυκεύματα όπως άνηθος, πιπέρι, μαϊντανός και ρίγανη. Το μείγμα διαμορφώνεται σε μικρές μπάλες που στη συνέχεια τηγανίζονται σε ελαιόλαδο.

Το στρογγυλό τους σχήμα τα καθιστά ιδανικά για τα δημοφιλή ελληνικά πικνίκ, όπου τα κεφτεδάκια καταναλώνονται ως σνακ, αλλά μπορούν να καταναλωθούν και ως ορεκτικά ή ως κύριο πιάτο»

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τη λίστα συμπληρώνουν, φυσικά, οι τουρκικοί κεφτέδες με «εκπροσώπηση» από παραλλαγές από πολλές περιοχές της γειτονικής χώρας., αλλά και τα χαρακτηριστικά κεφτεδάκια από τη Σουηδία που λέγονται «Köttbullar», καθώς και κεφτεδάκια σε ποικιλία σαλτσών από όλο τον κόσμο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμας: Καινοτόμο το Fly Over στη Θεσσαλονίκη – Θα είναι έτοιμο σε δύο χρόνια
«Έχουμε ένα καλούπι που σχηματοποιεί τα αρχικά κομμάτια της γέφυρας, από Σεπτέμβριο θα έχουμε ένα δεύτερο», είπε ο υπουργός
Δήμας: Καινοτόμο το Fly Over στη Θεσσαλονίκη – Θα είναι έτοιμο σε δύο χρόνια
Ανακοινώθηκε ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός της Ελλάδας – Δείτε τον χάρτη
Εκδόθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών
Ανακοινώθηκε ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός της Ελλάδας – Δείτε τον χάρτη
Θεσσαλονίκη: Δωρεάν τρόφιμα από την ΠΚΜ – Μοίρασαν 4 τόνους φρούτα και λαχανικά
Για την υποστήριξη ευπαθών ομάδων εν όψει του Πάσχα - Πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θεσσαλονίκη: Δωρεάν τρόφιμα από την ΠΚΜ – Μοίρασαν 4 τόνους φρούτα και λαχανικά