Για τους σεισμούς στη Σαντορίνη μίλησαν οι καθηγητές σεισμολογίας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Βούλγαρης και Γεώργιος Καβύρης οι οποίοι βρίσκονται στο νησί το τελευταίο διάστημα.
Μιλώντας στο protothema.gr είπαν πως οι κάτοικοι του νησιού πρέπει να συνηθίσουν να ζουν με τους σεισμούς των 4 και 5 Ρίχτερ καθώς το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για μήνες.
Ωστόσο σύμφωνα με τους καθηγητές σεισμολόγους ο κόσμος επιστρέφει δειλά - δειλά στο νησί προκειμένου να ενταχθεί στην κανονικότητα.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία, υπάρχει μια σεισμική δραστηριότητα που είναι πρωτόγνωρη και έχει ένα χαρακτήρα σμήνους, πολλοί σεισμοί ίδιου μεγέθους που δεν μπορείς να ξεκαθαρίσεις κάποιον σαν κύριο σεισμό και μετασεισμική ακολουθία. Είναι εκτός της καλντέρας, εκτός της περιοχής που υπάρχει το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Εδώ δεν έχουμε καμία δραστηριότητα τις τελευταίες ημέρες. Αντίθετα έχουμε δραστηριότητα προς Άνυδρο και στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ Αμοργού, Ίου, Σαντορίνης και Ανάφης.
Δεν υπάρχει φόβος αφύπνισης του ηφαιστείου, μπορεί να έχουμε κάποιες βαθιές διεργασίες ίσως στην περιοχή κάτω από την Άνυδρο αλλά αυτό δεν σημαίνει επ' ουδενί ότι έχουμε καινούργια ηφαίστεια που θα εκραγούν αύριο.
Χθες υπήρξε μια ανησυχία γιατί κατά τις 20:00 ώρα Ελλάδας για δυόμισι ώρες είχαμε απανωτούς σεισμούς συνεχόμενους αλλά ηρέμησε αυτή η σεισμική κρίση, η οποία δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό για να μας ανησυχεί και παρακολουθούμε το φαινόμενο. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης πρέπει να συνηθίσουν σε αυτό καθώς ο χαρακτήρας της σεισμικής ακολουθίας είναι 4 με 5 Ρίχτερ και αυτό μπορεί να κρατήσει για μήνες» είπε o καθηγητής σεισμολογίας ο κ. Βούλγαρης.
Ο κ. Καβύρης από την πλευρά του είπε:
«Επιστρέφει σιγά σιγά ο κόσμος στο νησί, οι κάτοικοι έχουν μάθει να ζουν με αυτό. Δεν αποκλείουμε βέβαια έναν κύριο σεισμό που δεν θα υπερβαίνει τα 6 Ρίχτερ και δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για ύφεση του φαινομένου».