«Υπαρκτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ» δήλωσε στο EΡΤΝews ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας εκτιμώντας ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που είχε δώσει τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το 1956, δεν έχει ενεργοποιηθεί. «Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί», ανέφερε.
«Η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα (σ.σ. στις Κυκλάδες) θα είναι ιδιαίτερα έντονη, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει. Συνολικά, η δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο κ. Λέκκας.
Όπως είπε, «βλέπουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη έως 5 Ρίχτερ, που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες». Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πώς λειτουργεί η φύση και κυρίως πως λειτουργεί κάτω από τη θάλασσα που δεν έχουμε άμεση οπτική επαφή.
«Υπάρχουν δεκάδες ρήγματα μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης και σταδιακά ενεργοποιούνται το ένα ρήγμα μετά το άλλο» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Σύμφωνα με ίδιο, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για την εξέλιξη της δραστηριότητας: Το ευνοϊκό σενάριο, κατά το οποίο η σεισμική δραστηριότητα θα κορυφωθεί με έναν σεισμό της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, χωρίς σοβαρές ζημιές. «Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί σταδιακά», σημείωσε ο κ. Λέκκας. Και το ακραίο σενάριο, που προβλέπει σεισμό 6 – 6,2 Ρίχτερ. «Αν συμβεί αυτό, σίγουρα θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις, γι’ αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα», τόνισε.
Ο καθηγητής διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. «Λειτουργούμε με βάση το ακραίο σενάριο, το οποίο έχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί. Ωστόσο, για πρώτη φορά είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε επίπεδο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εγρήγορση», υπογράμμισε.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο πλήρους αποκλιμάκωσης, ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι δεν υπάρχει «σημείο μηδέν». «Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για μέρες ή και εβδομάδες. Στο Αρκαλοχώρι, για παράδειγμα, η διαδικασία αποφόρτισης κράτησε πάνω από ένα χρόνο», εξήγησε.
Δείτε τις δηλώσεις του:
Παπαζάχος: «Είναι μια πολύ περίεργη, έντονη ακολουθία από τις σχετικά σπάνιες»
Για την εξέλιξη της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις Κυκλάδες, μίλησε ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής και σεισμολογίας, στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤΝews.
«Αυτή τη στιγμή η ακολουθία κατευθύνεται καθαρά πάνω στο ρήγμα της Ανύδρου, δηλαδή σε ένα ρήγμα το οποίο περνάει πάνω από το νησί Άνυδρος και το οποίο έχει ένα μήκος της τάξης των 15 χιλιομέτρων. Φαίνεται ότι έχουν σπάσει αρκετά κομμάτια αυτού του ρήγματος, έχει μείνει όμως μια περιοχή, η οποία δεν έχει σπάσει ακόμα, άρα δεν μπορούμε με βάση τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας και τις αβεβαιότητες, να αποκλείσουμε την πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ. Άρα ένα σενάριο ισχυρού σεισμού, το οποίο είναι το δυσμενέστερο σενάριο, παραμένει σε ισχύ για τη Σαντορίνη», τόνισε και πρόσθεσε σχετικά με τη σπανιότητα του φαινομένου: «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δει ξανά κάτι τέτοιο τα τελευταία χρόνια. Είναι μια πολύ περίεργη, έντονη ακολουθία από τις σχετικά σπάνιες στον ελληνικό χώρο».
Για τον αν ένα ενδεχόμενο σεισμού 6 Ρίχτερ θα μπορούσε να πυροδοτήσει κάποια εξέλιξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης: «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο στοιχείο ειδικά για τα ελληνικά ηφαίστεια. Να θυμίσουμε ότι στην περιοχή έχουν γίνει τεράστιοι σεισμοί. Έχει γίνει ο σεισμός της Αμοργού το 1956, ο μεγαλύτερος επιφανειακός σεισμός σε όλη την Ευρώπη τον 20ο αιώνα, ο οποίος πρέπει να κράτησε σύμφωνα με τα μοντέλα γύρω στα 20 με 30 δευτερόλεπτα χωρίς καμία επίπτωση, με πολύ μεγάλες κινήσεις, πολύ μεγάλο αριθμό υποθαλάσσιων κατολισθήσεων και τσουνάμι χωρίς καμία επίδραση. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεγάλων σεισμών που έχουν γίνει και να προκαλέσουν ηφαιστειακή δραστηριότητα. Υπάρχει σύνδεση ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα στις ακραίες εκφάνσεις έχει μέσα της και σεισμούς, αλλά όχι το ανάποδο.
Τέλος, ανέφερε: «Εξαιρετικά απίθανο να η κατάσταση αλλάξει σημαντικά τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, ιδίως αν γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός, θα πάμε σε πολλές εβδομάδες και μήνες. Οι ακολουθίες αυτές δυστυχώς έχουν τη δική τους ζωή και ζουν σημαντικό χρονικό διάστημα. Είναι ένα φαινόμενο διαρκείας. Άρα η Σαντορίνη θα ψάξει και θα βρει ρυθμούς να ζήσει και να λειτουργήσει παράλληλα με αυτήν τη σεισμική δραστηριότητα».
Καραστάθης: Πάνω από 440 σεισμοί από την 1η Φεβρουαρίου
Από την πλευρά του μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης είπε ότι η εικόνα είναι περίπου η ίδια με τη χθεσινή της Τρίτης, καθώς η σεισμικότητα διατηρεί τους ρυθμούς των προηγούμενων ημερών.
«Θα έλεγα ότι έχουμε παρατηρήσει κάποια σχετική σταθεροποίηση στον ρυθμό των σεισμών. Έχουμε μέχρι στιγμής ξεπεράσει τους 440 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και φτάσαμε τους 73 σεισμούς με μέγεθος άνω του 4» σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Καραστάθη, ο οποίος χαρακτήρισε ως δυνητικά «καλό σημάδι» το φαινόμενο αυτό.
«Υπάρχει περίπτωση -και είναι το καλό σενάριο αυτό όπως είπα εξ αρχής- να έχουμε μια σμηνοσειρά, ένα σμήνος δηλαδή σεισμών τόσο μεγάλο. Υπήρχε κι ένα ανάλογο στην Αιθιοπία προ μηνών που διατηρείτο μέχρι πολύ πρόσφατα και το οποίο είχε δώσει 256 σεισμούς. Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκε τον Φλεβάρη, η έντονη περίοδος όμως ήταν από τον Δεκέμβρη μέχρι τον Φλεβάρη. Παρότι είχε αρκετό αριθμό σεισμών άνω των 4 Ρίχτερ, το ενδιαφέρον σημείο ήταν ότι και αυτή η ακολουθία ήταν κοντά σε δυο ηφαίστεια με σχετικά πολύ μικρές αλλοιώσεις».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «καλύτερα θα ήταν να περιμένουμε 2 ακόμα μέρες, όπου θα έρθουν τα πιο αξιόπιστα δεδομένα με τους νέους σταθμούς που βάλαμε». «Ωστόσο», τόνισε, «δεν θεωρώ ότι είναι μικρή η πιθανότητα να πάμε με το πρώτο καλό σενάριο. Η διάρκεια μπορεί να είναι και μικρότερη. Η κατάσταση μπορεί τελικά να κρατήσει και εβδομάδες, και 1 μήνα».
Ως προς τους κατοίκους, σχολίασε: «Ο καθένας μπορεί να έχει συγκεκριμένες ανάγκες. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να αντέξουν αυτόν τον ψυχολογικό φόρτο, δηλαδή κάθε λίγο να έχουν ένα 4 και κάθε μερικά λεπτά να βγαίνουν έξω και να μπαίνουν μέσα. Υπάρχουν και ηλικιωμένοι, ο καθένας έχει τον δικό του προγραμματισμό. Εγώ ενδεχομένως να παρέμενα, ίσως επειδή βλέπω την κατάσταση, αλλά δεν είμαι το τυπικό παράδειγμα. Θα παρέμενα γιατί οι αποστάσεις από τα επίκεντρα είναι σε αρκετά καλή απόσταση από το νησί. Αν το σπίτι μου ήταν τέτοιο που του είχα εμπιστοσύνη, αν δεν είχα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα που να με ωθεί να φύγω, δηλαδή κάποιους ηλικιωμένους ή κάτι τέτοιο, γιατί να μην καθόμουν; Πιστεύω ότι ο κίνδυνος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, ωστόσο πάντα υπάρχει επιφύλαξη».