Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καμπάνια ενόψει γιορτών για πρόληψη των τροχαίων

Από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» - «Να ακολουθούμε πιστά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», επισημαίνει η πρόεδρος του Ινστιτούτου

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Να βάλει το δικό του λιθαράκι στην πρόληψη των τροχαίων και στην βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς επιχειρεί το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών ενημέρωσης των πολιτών.

Μάλιστα ενόψει γιορτών πραγματοποιεί Εορταστική πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης.

«Με την ευκαιρία της αύξηση των μετακινήσεων  των πολιτών λόγω των εορτών κρίνουμε απαραίτητο ως Ινστιτούτο για άλλη μια φορά να επισημάνουμε τον κίνδυνο που διατρέχουμε όταν δεν ακολουθούμε πιστά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Παράλληλα, λόγω των χειμερινών καιρικών συνθηκών, εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες με οδηγίες για την διατήρησης της καλής κατάστασης των οχημάτων τους για να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα τόσοι οι ίδιο, όσο και άλλοι χρήστες  του δρόμου. Όταν οι πολίτες ενημερώνονται, όταν γνωρίζουν, αλλάζουν συμπεριφορές, πράγμα το οποίο διαπιστώνουμε εδώ και χρόνια στις δράσεις μας. Σε αυτό το πνεύμα αναπτύσσουμε τις καμπάνιες ενημέρωσης με γνώμονα ότι το σημαντικότερο δώρο για τις γιορτές είναι να χαιρόμαστε μαζί με τους αγαπημένους μας», ανέφερε στο «ΤyposThes» η πρόεδρος του Ινστιτούτου Βασιλική Δανέλη Μυλωνά. 

Η εκστρατεία ενημέρωσης που περιλαμβάνει μηνύματα για τη χρήση ζώνης και κράνους, μεταδίδεται από τις 15 Δεκεμβρίου και για έναν ολόκληρο μήνα, από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας με σύμφωνη απόφαση ΕΣΡ.

Επικεντρώνεται κυρίως στους μοτοσυκλετιστές και αφορά στην αναγκαιότητα χρήσης κράνους, έχει κεντρικό μήνυμα «Φόρα πάντα Κράνος» και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Eθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕKAB) και την The Newtons Laboratory. Η καμπάνια αποτελείται από video, ραδιοφωνικά μηνύματα και μηνύματα για τα κοινωνικά δίκτυα και μας υπενθυμίζει ότι ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσεις τον εαυτό σου όταν ανεβαίνεις σε μηχανή είτε ως οδηγός είτε ως επιβάτης είναι να φοράς κράνος και στις πιο σύντομες διαδρομές.

Η εκστρατεία αναπτύχθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα:

Το ποσοστό θανάτων συνολικά σε τροχαία για μοτοσυκλέτες/μοτοποδήλατα στην Ελλάδα είναι 38% ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 19% (ERSO, 2021).

Οι δικυκλιστές που δεν φοράνε κράνος διατρέχουν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους σε τροχαίο (ΕΛΣΤΑΤ,2021).

Οι δικυκλιστές διατρέχουν 16 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμπλοκής σε θανατηφόρο τροχαίο σε σχέση με τους οδηγούς αυτοκινήτου.

Το 2022 το 20,7% των θανάτων σε τροχαία συμβάντα με δίτροχα αφορούσε στην ηλικιακή ομάδα 0-24 ετών (ΕΛΣΤΑΤ).
Τα 2/3 των θανατηφόρων τροχαίων με μοτοσυκλέτα συμβαίνουν σε κατοικημένη περιοχή (ΕΛΣΤΑΤ 2024, στοιχεία:2022).

Ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας 15-30 ετών μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 425.630 την περίοδο 2010-2019 (ETSC, 2021) κάνοντας ακόμη πιο καίρια και επιτακτική την ανάγκη προστασίας των νέων και την επίτευξη του οράματος του Ινστιτούτου «για έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα».

Παράλληλα με  τις μεταδόσεις στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας η εορταστική καμπάνια του Ινστιτούτου για τις κύριες αιτίες των τροχαίων δυστυχημάτων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, προβάλλεται από οθόνες του Real Time Network, με την αρωγή του Politis Group, που βρίσκονται εγκατεστημένα σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν τρόφιμα από την ΠΚΜ – Μοίρασαν 4 τόνους φρούτα και λαχανικά
Για την υποστήριξη ευπαθών ομάδων εν όψει του Πάσχα - Πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θεσσαλονίκη: Δωρεάν τρόφιμα από την ΠΚΜ – Μοίρασαν 4 τόνους φρούτα και λαχανικά
Ανατροπή με το τροχαίο σοκ στην Εγνατία: Πώς έγινε - «Δεν είδα τίποτα», είπε ο οδηγός
Ανατροπή με τις συνθήκες του σοκαριστικού τροχαίου - Το φορτηγό έπεσε στα ΙΧ χωρίς να προηγηθεί σύγκρουση
Ανατροπή με το τροχαίο σοκ στην Εγνατία: Πώς έγινε - «Δεν είδα τίποτα», είπε ο οδηγός