Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έκτακτα μέτρα πυροπροστασίας λόγω των ισχυρών ανέμων - Περισσότερες περιπολίες

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς - Περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της μεταβολής του καιρού που αναμένεται να δυσχεράνει τις συνθήκες, αυξάνοντας τον κίνδυνο φωτιάς.

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, Αττική, Κύθηρα, Βοιωτία, Εύβοια, Αργολίδα, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Κορινθία, Αρκαδία, Λακωνία, Κρήτη και Κυκλάδες νησιά Β.Α. Αιγαίου, το Σάββατο αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο φωτιάς (κατηγορίας 4).

Συνεπώς, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Έκτακτα μέτρα πυροπροστασίας λόγω των ισχυρών ανέμων – Αύξηση των περιπολιών και επιφυλακή υπηρεσιών

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών» καταλήγει η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Έκτακτα μέτρα πυροπροστασίας λόγω των ισχυρών ανέμων – Αύξηση των περιπολιών και επιφυλακή υπηρεσιών

Έρχονται θυελλώδεις άνεμοι

Σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά το Σαββατοκύριακο 29/06-30/06, επιδεινώνοντας τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, κυρίως το Σάββατο 29/06/2024.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι ριπές των ανέμων στην Ανατολική Στερεά και στην Εύβοια τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 29/06 τοπικά θα φτάσουν τα 90 km/h, ενώ στη Νότια Εύβοια και σε περιοχές που γειτνιάζουν με έντονη τοπογραφία τα 100 km/h, όπως ευδιάκριτα αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη.

Επισημαίνεται ότι λόγω της ενίσχυσης των ανέμων, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιδεινωθούν σημαντικά στα ανατολικά τμήματα.

Δήμος Αθηναίων: Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω ισχυρών ριπών ανέμου στην Αττική

Ο Δήμος Αθηναίων εφαρμόζοντας τα μέτρα που προβλέπονται σε καταστάσεις “πορτοκαλί” συναγερμού, όπως αυτή που έχουμε σήμερα, Σάββατο 29 Ιουνίου 2024 στην Αττική, με ισχυρές ριπές ανέμου άνω των 7 μποφόρ, ανακοινώνει ότι:
«Ο Εθνικός κήπος, για λόγους ασφαλείας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, θα είναι κλειστός για το κοινό, και θα παραμείνει κλειστός έως το πέρας του ωραρίου λειτουργίας του.

Ο Δήμος έχει αναπτύξει περιπολίες σε 24ωρη βάση σε όλους τους μεγάλους χώρους πρασίνου (Φιλοπάππου, Λυκαβηττό, Τουρκοβούνια, Ιλίσια κλπ). Επίσης, υδροφόρες βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να βοηθήσουν το έργο της Πυροσβεστικής σε περίπτωση ανάγκης. Η Δημοτική Αστυνομία έχει τεθεί σε επιφυλακή και drones ελέγχουν μεγάλους χώρους (όπως π.χ. τον Λυκαβηττό), προκειμένου να ενημερώσει την Πυροσβεστική όπου είναι αναγκαίο.

Καλούμε τους πολίτες και τους φορείς να είναι πολύ προσεκτικοί και σε περίπτωση οποιουδήποτε κινδύνου αντιληφθούν να επικοινωνούν με το 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο) ή το 2105287800, τα οποία είναι σε 24ωρη λειτουργία».

O Δήμος Θεσσαλονίκης

Με στόχο την ενημέρωση των δημοτών για να αντιδρούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αν υπάρξει ανάγκη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Αστικής Ανάπτυξης και Πολεοδομίας της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Φυσικές καταστροφές: Δραστηριοποίηση -Εγρήγορση -Χώροι Καταφυγής» την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024 στον χώρο του OKTHESS (Κομοτηνής 2, περιοχή Ποσειδωνίου) στις 19: 00.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μπάμπης Στεργιάδης, διευθυντής Προγραμματισμού & Υποδομών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ομιλητές:
Χρήστος Τριαντάρης, Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Θεσσαλονίκης.
Κώστας Βλαχοδημητράκος, Πολιτικός Μηχανικός, μέλος ΤΕΕ & Επιτροπής Αστικής Ανάπτυξης & Πολεοδομίας.

Πηγή: ertnews.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρώην διευθυντής Βρετανικού Μουσείου: «Να μοιραστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα»
«Οι ξένοι επισκέπτες θα πρέπει να καταβάλουν ξεχωριστό εισιτήριο για την είσοδό τους στα εκθέματα του Λονδίνου»
Πρώην διευθυντής Βρετανικού Μουσείου: «Να μοιραστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα»