Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πάνω από 80% μέχρι στιγμής η ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες

Η εκτίμηση είναι ότι θα φτάσει στο 92%, όπως και πέρυσι

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Σε μεγάλο ποσοστό, αλλά όχι στο 100% έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για ναυαγοσωστική κάλυψη σε πολυσύχναστες παραλίες της χώρας μας, με την περίοδο κάλυψης να έχει ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου και να διαρκεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Απριλίου έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά στην επιχορήγηση με συνολικό ποσό ύψους 15.000.000,00€ σε Δήμους της χώρας, για την κάλυψη δαπανών παροχής υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης σε οργανωμένες ή μη παραλίες σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 7 του Π.Δ. 71/2020. Το ποσό αυτό ήταν αυξημένο συγκριτικά με τα χρήματα που δόθηκαν πέρυσι, τα οποία ήταν 10 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι «το κόστος για τη ναυαγοσωστική κάλυψη ανέρχεται σε 28,5 εκ. ευρώ».

Τα υπόλοιπα πρέπει να καλυφθούν «από τα πενιχρά οικονομικά των δήμων», όπως σημείωνε σε σχετική ανακοίνωση.

Μετά την κατανομή του ποσού, οι δικαιούχοι δήμοι προχώρησαν στους διαγωνισμούς.

«Η ναυαγοσωστική κάλυψη ξεκίνησε με ποσοστό πάνω από 80%», επεσήμανε μιλώντας στο «TyposThes» ο πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, κ. Μάριος Μυρονάκης. «Είχαμε τη συνήθη καθυστέρηση από τους δήμους όσον αφορά τις συμβάσεις ανάθεσης», όπως αναφέρει, σημειώνοντας ωστόσο ότι «κάθε μέρα υπογράφονται συμβάσεις» και η πεποίθηση είναι ότι θα φτάσει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή στο 92% κάλυψης.

Αυτό το 8% που υπολείπεται μένει «συστηματικά κάθε χρόνο ακάλυπτο», όπως αναφέρει ο κ. Μυρονάκης κάνοντας λόγο για πρόβλημα που παρατηρείται στο νησί της Κέρκυρας τα τελευταία χρόνια.

 

«Υπάρχουν ναυαγοσώστες»

Πάντως, ο κ. Μυρονάκης υποστηρίζει ότι υπάρχει επαρκές προσωπικό για να καλύψει τις θέσεις, σημειώνοντας ότι με την αλλαγή του νομικού πλαισίου πλέον οι ναυαγοσώστες αποφοιτούν από τις σχολές και δίνουν τις εξετάσεις που διενεργούν οι σχολές με την επίβλεψη της λιμενικής αρχής. «Από το 2020 έχουν αποφοιτήσει πάνω από 3.000 ναυαγοσώστες. Κάθε χρόνο αποφοιτούν πάνω από 500-600 άτομα», όπως αναφέρει. «Άρα υπάρχει το προσωπικό», όπως λέει, σημειώνοντας ωστόσο ότι όταν δεν βρίσκει εργασία λόγω της καθυστέρησης που υπάρχει  με τις συμβάσεις, απορροφάται από τον τουριστικό κλάδο, από ξενοδοχεία και θαλάσσιες παιδικές χαρές. Σύμφωνα με τον κ. Μυρονάκη οι αποδοχές των ναυαγοσωστών είναι πάρα πολύ καλές.

Τι ισχύει για ακτές και πισίνες

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης έχουν οι παραλίες οι οποίες είναι πολυσύχναστες.

Το 1ο δεκαπενθήμερο του μηνός Αυγούστου, κατόπιν αυτοψίας η επιτροπή αποφαίνεται για το αν μια παραλία είναι πολυσύχναστη, λαμβάνοντας, ενδεικτικά, υπόψη τη μέση ημερήσια προσέλευση τριακοσίων (300) λουόμενων τουλάχιστον, σε μήκος ακτογραμμής μέχρι ενός χιλιομέτρου (ομοίως και για κάθε αντίστοιχο, μετά το πρώτο χιλιόμετρο, μήκος ακτογραμμής) κατά τις περιόδους αιχμής, τυχόν ατυχήματα που συνέβησαν κατά το παρελθόν, λόγους που ανάγονται στις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες κάθε περιοχής. Αν η παραλία έχει μήκος άνω των 400 μέτρων και είναι πολυσύχναστη, τότε απαιτείται και δεύτερος ναυαγοσώστης. Αν είναι άνω των 800 μέτρων, τότε απαιτείται τρίτος ναυαγοσώστης κ.ο.κ.

Κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα 200 μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου που βρίσκεται. Οι αποφάσεις σχετικά με το ποιες παραλίες κάθε Δήμου είναι πολυσύχναστες λαμβάνονται κάθε χρόνο από ειδική τριμελή επιτροπή που συμμετέχει εκπρόσωπος της τοπικής λιμενικής αρχής, εκπρόσωπος της σχετικής Υγειονομικής Περιφέρειας και εκπρόσωπος του Δήμου.

Εξάλλου, ξενοδοχεία που διαθέτουν περισσότερες από πενήντα (50) κλίνες και το βάθος μίας τουλάχιστον κολυμβητικής δεξαμενής είναι μεγαλύτερο από 1,5 μέτρο, υποχρεούνται να έχουν ναυαγοσώστη κολυμβητικής δεξαμενής, ο οποίος οφείλει, κατά τις ώρες λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής, να βρίσκεται σε ετοιμότητα, με ένδυμα κολύμβησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του, καθήμενος επί του υπάρχοντος βάθρου ναυαγοσώστη ή να περιπολεί πεζός στον χώρο ευθύνης του και να μην εκτελεί άλλη υπηρεσία.

400 θανάσιμα ατυχήματα στις θάλασσες το 2023

Σημειώνεται ότι με αφορμή την Εθνική ημέρα πρόληψης θαλασσίων ατυχημάτων και πνιγμών (11 Μαΐου), το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πραγματοποίησε σε συνεργασία με τον μη-κερδοσκοπικό Οργανισμό Safe Water Sports, ειδική εκδήλωση για την ασφάλεια στο υδάτινο περιβάλλον, όπου παρουσιάστηκαν τα στοιχεία όπως προκύπτουν από το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων σχετικά με τους πνιγμούς και τους τραυματισμούς στη χώρα μας. Ο Πρόεδρος του “Safe Water Sports” κ. Πασχαλάκης, παρουσίασε το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων που παρουσιάζει τα θανάσιμα ατυχήματα στο υδάτινο περιβάλλον (θάλασσα και εσωτερικά ύδατα) για το 2023.

Ο κ. Πασχαλάκης τόνισε την έλλειψη της κολυμβητικής παιδείας και τη σπουδαιότητα της πρόληψης και της ασφάλειας η οποία αφορά μικρούς και μεγάλους, ελπίζοντας το 2024 να υπάρχει μείωση των ανθρώπινων απωλειών στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας.

Τα κυριότερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι:

• 400 θανάσιμα ατυχήματα στις θάλασσές μας εκ των οποίων 166 σε παραλίες με υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης με τα 121 εντός ωραρίου ναυαγοσώστη

• 8 στους 10 χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό

• Το 68% των θανάσιμων ατυχημάτων αφορούν Έλληνες

• Το 83% είναι άτομα άνω των 60

• Το 71% είναι άνδρες

• Η Περιφέρεια Αττικής (69 συνολικά) και Κεντρικής Μακεδονίας (56 συνολικά) είχαν τα περισσότερα θανάσιμα ατυχήματα

• Το 2023 είχαμε 91% ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες.

 Οι βασικές συμβουλές – Τι να προσέχουμε

Δίνοντας βασικές συμβουλές για το τι να προσέχουμε στις θάλασσες, ο πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, κ. Μάριος Μυρονάκης εφιστά την προσοχή ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και παιδιά.

«Εκεί που εμείς έχουμε την επίβλεψη στις πολυσύχναστες παραλίες, τα ατυχήματα από πνιγμό είναι πολύ λίγα», όπως λέει. Τονίζει όμως ότι ηλικιωμένοι με επιβαρυμένη υγεία επισκέπτονται τις παραλίες με καύσωνα. «Πέρυσι τον Ιούλιο είχαμε 167 θανάτους ηλικιωμένων. Πρέπει να γνωρίζουμε τους κινδύνους και να μην υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές μας», τονίζει.

Επιπλέον εφιστά την προσοχή στους γονείς να μην αφήνουν ποτέ τα παιδιά μόνα τους χωρίς επίβλεψη στο νερό. Πρέπει να προλαμβάνουμε γιατί μετά θα είναι αργά, όπως επισημαίνει. Πέρα από την ανάγκη να γνωρίζουν τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες κολύμπι τονίζει και την σημασία της ενημέρωσης. «Πέρα από τις κολυμβητικές ικανότητες που είναι βασικό, πρέπει ο καθένας μας να γνωρίζει πότε μπορεί να πάει να κολυμπήσει. Δεν μπορεί να καταναλώνει αλκοόλ ή να τρώει και να πηγαίνει για κολύμπι. Δεν μπορεί να παίζει με κύματα γιατί κινδυνεύει. Δεν μπορεί να αφήνουμε ηλικιωμένους να πηγαίνουν στην παραλία με 42 βαθμούς Κελσίου, έχοντας προβλήματα υγείας», υπογραμμίζει. «Δεν μπορεί να πηγαίνω για κολύμπι από τη στιγμή που δεν γνωρίζω κολύμπι. Αν πάω πρέπει να είμαι έξω, μέχρι εκεί που πατάω και να προσέχω πάρα πολύ, ενώ καλό είναι να ενημερώσω ότι δεν ξέρω καλό κολύμπι», θα προσθέσει, ενώ συμβουλεύει να μην πηγαίνουν σε απομακρυσμένα σημεία». Υπάρχει όπως λέει και η ατομική ευθύνη του καθενός αλλά και η ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας και στους ηλικιωμένες γονείς και παππούδες μας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ