Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βραβεία 2025: Αυτά είναι τα 12 καλύτερα εστιατόρια σε Χαλκιδική – Θεσσαλονίκη

Απονεμήθηκαν στη Θεσσαλονίκη τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2025 – Ξεχωριστή τελετή στο Μακεδονία Παλλάς

Μια μεγάλη βραδιά για την ελληνική κουζίνα εκτυλίχθηκε στο Μακεδονία Παλλάς, στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη (2/3) όπου και απονεμήθηκαν τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2025.

Πρόκειται για την όγδοη χρονιά που τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας έχουν ως «έδρα» τη Θεσσαλονίκη και φέτος βράβευσαν 88 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα. Όπως αναφέρει το Αθηνόραμα, το εμβληματικό "Varoulko Seaside" στον Πειραιά διατήρησε για μια ακόμα χρονιά τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου ελληνικής κουζίνας της χώρας με βαθμολογία 16/20, ενώ τη δεύτερη θέση, με βαθμολογία 15,5/20, κατέκτησαν το "Selene" της Σαντορίνης και το "Noble Gourmet" της Ρόδου.

Οι Κυκλάδες με 22 και η Βόρεια Ελλάδα με 20 βραβευμένα εστιατόρια για τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Μακεδονία και τη Θράκη έκοψαν πρώτες το νήμα συγκεντρώνοντας σχεδόν τις μισές διακρίσεις της βραδιάς.

Από τη Θεσσαλονίκη βραβεύτηκαν τα εστιατόρια

SALONIKA RESTAURANT & BAR / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 15/20

Σεφ: Σωτήρης Ευαγγέλου

Η λουσάτη σάλα και η βεράντα στο ισόγειο του "Makedonia Palace" με την πανοραμική θέα στον Θερμαϊκό αποτελούν πεδίο δράσης λαμπρό για τον εξέχοντα σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου και την εγκάρδια, βαθιά νόστιμη μαγειρική του, που αγκαλιάζει απλόχερα την ελληνική κουζίνα με εμβληματικά υλικά και συνταγές της παράδοσης, αλλά χωράει και κλασικές αξίες χωρίς σύνορα. H εξαιρετική κάβα και το επαγγελματικό σέρβις συμπληρώνουν την εμπειρία.

ΟΛΥΜΠΟΣ ΝΑΟΥΣΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,75/20

Σεφ: Δημήτρης Τασιούλας

Αριστοκρατική σάλα αστικού ρετρό στο ισόγειο του ξενοδοχείου "ON Residence". Στην προσεγμένη αναβίωση του ιστορικού εστιατορίου της Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Τασιούλας μαγειρεύει μια σύγχρονη κουζίνα με ελληνική γεύση με δημιουργικές αναφορές στη μακεδονική παράδοση και τα εκλεκτά τοπικά υλικά. Εξαιρετικό το γιουβαρλάκι του με ταρτάρ μοσχαριού, βαθιά νόστιμο και φίνο το μπουρέκι αγκινάρας με γλάσο αρνιού και κρέμα αρακά.

10 ΤΡΑΠΕΖΙΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20

Executive chef: Μανώλης Παπουτσάκης / Σεφ: Πασχαλίνα Καμτσίκη

Το σύγχρονο και δημιουργικό "μεζεδοπωλείο" του Μανώλη Παπουτσάκη απλώνει δέκα τραπέζια σε μια ήρεμη σάλα με ανοιχτή κουζίνα, όπου κυριαρχούν το μπεζ, το ιβουάρ, το μωσαϊκό και το σκούρο ξύλο στις καρέκλες. Το μενού που δημιουργεί ο βραβευμένος σεφ και εκτελεί η ταλαντούχα Πασχαλίνα Καμτσίκη συνδυάζει στην ίδια σελίδα μια σειρά από ιδιαίτερα μοντέρνες σπεσιαλιτέ, αλλά και γεύσεις που εκσυγχρονίζουν στοιχεία της παράδοσης.

GRADA NUEVO / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20

Σεφ: Ελένη Ρήγα, Πελαγία Σαββαΐδου

Κομψός χώρος με σύγχρονο ντιζάιν και highlight τη θεαματική ψαριέρα κατά μήκος της μπάρας, αλλά και τραπεζάκια έξω, στον posh πεζόδρομο της Καλαποθάκη. Η αυστηρά επιλεγμένη θαλασσινή πρώτη ύλη, το επαγγελματικό σέρβις και στοιχεία όπως η ψαγμένη λίστα στρειδιών εκφράζουν τον ιδιοκτήτη και ψυχή του εστιατορίου Απόστολο Ρήγα, υποστηρίζοντας την κουζίνα που συνδυάζει το σύγχρονο με το παραδοσιακό.

ΗΛΙΟΠΕΤΡΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20

Σεφ: Γιώργος Ζαννάκης

Το μικρό, προσωπικό εστιατόριο του Γιώργου Ζαννάκη βρίσκεται σε έναν συνοικιακό δρόμο προς την Άνω Πόλη και αποπνέει σπιτική ατμόσφαιρα, απλώνοντας τα τραπέζια του σε δύο δωμάτια ενός παλιού οικήματος και ορισμένα ακόμα στο πεζοδρόμιο. Στην ανοιχτή του κουζίνα, στο βάθος του χώρου, ο ταλαντούχος σεφ εμπνέεται από ό,τι βρίσκει στην αγορά και παρουσιάζει έναν κατάλογο που αλλάζει σε καθημερινή βάση.

ΧΑΡΟΥΠΙ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20

Εxecutive chef: Μανώλης Παπουτσάκης / Σεφ: Βαλεντίνα Αντωνή

Η πρώτη μαγειρική έδρα του πολυβραβευμένου σεφ Μανώλη Παπουτσάκη παραμένει το καλύτερο κρητικό εστιατόριο στην Ελλάδα. Εκλεκτές πρώτες ύλες γίνονται η βάση για ατόφιες συνταγές, αλλά και επιτυχημένα twists, με προτάσεις όπως ο κρόκος αβγού κονφί με κρέμα στάκας, τραγανό απάκι και φρέσκια τρούφα ή τα κάστανα στιφάδο με crème brûlée κυδωνιού. Στα συν, η εκλεκτή ποικιλία κρητικών τυριών και αποσταγμάτων.

ΑΛΕΠΟΥ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20

Σεφ: Ανδρέας Κλαυδιανός

Το εστιατόριο του σεφ Ανδρέα Κλαυδιανού μιξάρει ξυλόφουρνο, κατσαρόλα και ελεύθερη δημιουργική διάθεση, σε μεγάλο, φωτεινό κι ανοιχτόκαρδο χώρο με παιχνιδιάρικη αισθητική. Χαρακτηριστικές ελληνικές γεύσεις, όπως τα σαρμαδάκια, που έρχονται εδώ με κρέμα από αριάνι και γιαούρτι, ή η καπνιστή μελιτζάνα, που συνοδεύεται από κρέμα πιπεριάς και μαγιονέζα σχοινόπρασου, προτείνονται στη λογική του μεζέ και συμπληρώνονται από κύρια πιάτα.

ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14/20

Σεφ: Δημήτρης Αγόρατζης

Το εστιατόριο του Σταύρου Σωτηρούδη είναι εξαιρετικά δημοφιλές, με τη φήμη του να διατρέχει ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος είναι η κουζίνα του σεφ Δημήτρη Αγόρατζη, ο οποίος δημιουργεί πιάτα απλά, με βάση την ποιοτική πρώτη ύλη, που τις περισσότερες φορές προέρχεται από τις γύρω θάλασσες. Αξίζει να δοκιμάσετε κάποιο από τα ωμά, καθώς και τα πιάτα με τα ζυμαρικά.

Από τη Χαλκιδική βραβεύτηκαν τα εξής εστιατόρια:

BUBO FINE DINING RESTAURANT / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 15/20

Σεφ: Δημήτρης Παμπόρης

Το κεντρικό εστιατόριο του "Ekies All Senses Resort" βρίσκεται λίγα μέτρα από την αμμουδιά της Βουρβουρούς και έχει εξαιρετική θέα στη θάλασσα. Μέσα σε ένα κομψά boho περιβάλλον, με διάσπαρτα στο χώρο κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα του σύγχρονου design, ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Παμπόρης παρουσιάζει μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα μέσα από τη δική του, πάντα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ματιά.

Η ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20

Σεφ: Μπιλάλ Ντόκα

Ο ιδιοκτήτης Σοφοκλής Γιαγτζόγλου προτείνει μαζί με τον chef Μπιλάλ Ντόκα ένα μενού που φανερώνει διάθεση για πειραματισμό με τα υλικά και τις παραδόσεις. Το κανελόνι από κολοκυθάκι με το αχνιστό μυλοκόπι, ή η ουρά μόσχου με σάλτσα από μπαχάρια και κρέμα μελιτζάνας είναι χαρακτηριστικά πιάτα που το αποδεικνύουν. Ο Σοφοκλής θα καθίσει σε κάθε τραπέζι και θα συζητήσει την παραγγελία μαζί σας.

MARINA FISH RESTAURANT / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - 14,5/20

Σεφ: Θοδωρής Γκαβέζος

Η εξαιρετική πρώτη ύλη σε ψάρια και θαλασσινά είναι η αναλλοίωτη σταθερά της κουζίνας, που συγκεντρώνει στην ψαριέρα της ολόφρεσκους θησαυρούς και τους μαγειρεύει με ακρίβεια, είτε στην πιο απλή, παραδοσιακή τους μορφή, είτε σε περίτεχνες μοντέρνες διασκευές. Ταρτάρ γαρίδας Θερμαϊκού με κρέμα αβοκάντο, γαρίδες σοτέ με σάλτσα από την μπισκ τους, κακαβιά με σφυρίδα και θαλασσινά είναι μερικά από τα διαχρονικά σουξέ.

TRIZONI SEA TREASURES / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ 14/20

Executive chef: Αστέριος Σούσουρας / Σεφ: Τάσος Σαραντόπουλος

Οι άριστες σχέσεις της οικογένειας Σούσουρα με ψαράδες και ψαροντουφεκάδες της περιοχής αντανακλώνται στη ζηλευτή ψαριέρα της. Οι θαλασσινοί θησαυροί που συγκεντρώνονται εδώ ξεδιπλώνουν τη νοστιμιά τους σε ελληνόστροφες προτάσεις ωμοφαγίας, αλλά και μαστόρικα ψητά και τηγανητά, ενώ μαγειρέματα μεγάλων ψαριών σε κλασικές συνταγές υπογραμμίζουν τη δεινότητα της κουζίνας και σε πιο σύνθετες παρασκευές. Στα επιδόρπια, ο χαλβάς είναι μια απροσπέραστη λιχουδιά.

Με πληροφορίες από Αθηνόραμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ