Ιστορική συμφωνία για περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης έκαναν έξι παγκόσμιες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Βρετανία και Γερμανία) και το Ιράν. Η συμφωνία ήρθε με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε απομόνωση σχεδόν επί μια δεκαετία. Για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται για μια «ολοκληρωμένη μακροπρόθεσμη συμφωνία με το Ιράν που θα εμποδίσει την απόκτηση πυρηνικών όπλων» και να μειώσει τις πιθανότητας μιας κούρσας εξοπλισμών με πυρηνικά στην Μέση Ανατολή.
«Η συμφωνία δεν βασίζεται στην εμπιστοσύνη, αλλά βασίζεται στην επαλήθευση. Εάν το Ιράν την παραβιάσει, οι κυρώσεις θα τεθούν πάλι άμεσα σε ισχύ», δήλωσε ο Ομπάμα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του από τον Λευκό Οίκο. Προειδοποίησε τους εσωτερικούς αντιπάλους του ότι είναι καλοδεχούμενη η όποια κριτική για την συμφωνία, αλλά προσέθεσε: «Θα θέσω βέτο σε οποιαδήποτε νομοθεσία που εμποδίζει την επιτυχή εφαρμογή αυτής της συμφωνίας».
Για την Τεχεράνη, η συμφωνία είναι «μια ιστορική στιγμή» και μια «win-win» λύση. «Δεν είναι τέλεια για κανέναν, αλλά είναι αυτή που μπορούσαμε να πετύχουμε», είπε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Ζαρίφ. «Σήμερα θα μπορούσε να ήταν το τέλος της ελπίδας γι αυτό το θέμα, αλλά σήμερα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ελπίδα».
Για «νέους ορίζοντες» έκανε λόγο ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί γράφοντας στον λογαριασμό του στο Twitter ότι τώρα που «αυτή η κρίση, η οποία δεν χρειαζόταν» επιλύθηκε, οι μεγάλες δυνάμεις μπορούν να επικεντρωθούν «στις κοινές προκλήσεις», εννοώντας τον αγώνα κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Η συμφωνία αυτή δείχνει, για τον Ροχανί, πως «η εποικοδομητική δέσμευση» και από τα δύο μέρη «λειτουργεί».
Ισραήλ: Ιστορικό λάθος
«Ιστορικό λάθος για τον κόσμο» χαρακτήρισε τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Ιράν με τις έξι μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μάλιστα σε δηλώσεις του προς του δημοσιογράφους πριν συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερ Κέντερς στην Ιερουσαλήμ, υπογράμμισε ότι το Ισραήλ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του – σε διπλωματικό επίπεδο - για να εμποδίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.
«Το Ιράν πρόκειται να ακολουθήσει ένα βέβαιο μονοπάτι προς την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Πολλοί από τους περιορισμούς που υποτίθεται ότι θα το εμπόδιζαν από το να φθάσει εκεί θα αρθούν» συμπλήρωσε ο Νετανιάχου και υποστήριξε ότι η άρση των κυρώσεων προς την Τεχεράνη θα τη διευκολύνει να επιδιώξει τον τρόμο στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.
Αντιδράσεις και στις ΗΠΑ
Ο τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας των ΗΠΑ, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ εμφανίστηκε δύσπιστος για τη συμφωνία μεγάλων δυνάμεων - Ιράν. Ο κ. Μπένερ, ο οποίος είναι ανώτατο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο πλειοψηφεί τόσο στο Βουλή όσο και στη Γερουσία, τόνισε ότι εξ όσων έχει δει «δεν μοιάζει για πολύ καλή συμφωνία». Ο πρόεδρος της Βουλής είναι ο επόμενος στη σειρά διαδοχής του προέδρου των ΗΠΑ, μετά τον αντιπρόεδρο της χώρας. Ο αντιπρόεδρος είναι ex officio πρόεδρος της Γερουσίας των ΗΠΑ, αν και σπανίως ασκεί πρακτικά τα συγκεκριμένα καθήκοντα.