Ο Τζο Μπάιντεν κατακεραύνωσε τη Meta για την κατάργηση του fact checking στο Facebook και το Instagram στις Ηνωμένες Πολιτείες, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «πραγματικά ντροπιαστική», μερικές ώρες μετά τις έντονες ανησυχίες που εξέφρασε το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Γεγονότων για το ενδεχόμενο ο τεχνολογικός κολοσσός να επεκτείνει την απόφασή του και σε άλλες χώρες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, προκάλεσε συναγερμό μέσα στην εβδομάδα όταν ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του Πάλο Άλτο εγκαταλείπει το fact checking από τρίτους στις Ηνωμένες Πολιτείες και παραδίδει το έργο της διάψευσης των ψευδών στοιχείων στους απλούς χρήστες στο πλαίσιο ενός μοντέλου γνωστού ως «Community Notes», το οποίο έγινε δημοφιλές από το X.
Η απόφαση θεωρήθηκε ευρέως ως μια προσπάθεια κατευνασμού του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου η συντηρητική βάση υποστήριξης παραπονιέται εδώ και καιρό ότι ο έλεγχος των γεγονότων στις τεχνολογικές πλατφόρμες ήταν ένας τρόπος περιορισμού της ελευθερίας του λόγου και λογοκρισίας του δεξιού περιεχομένου.
Biden: The idea that a billionaire can buy something and say from this point on, we're not going to we're not going to fact check anything. And, when you have millions of people going online, reading this stuff— Anyway, I think it's I think it's really shameful. pic.twitter.com/gXrTskcxSg
— Acyn (@Acyn) January 10, 2025
«Νομίζω ότι είναι πραγματικά ντροπιαστικό», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο όταν ρωτήθηκε για την ανακοίνωση. «Το να λέμε την αλήθεια έχει σημασία», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή ήταν «εντελώς αντίθετη με όλα όσα είναι η Αμερική».
Το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Γεγονότων έχει προειδοποιήσει για καταστροφικές συνέπειες εάν η Meta επεκτείνει την αλλαγή πολιτικής της πέρα από τα σύνορα των ΗΠΑ στα προγράμματα της εταιρείας που καλύπτουν περισσότερες από 100 χώρες.
Ο έλεγχος του περιεχομένου μίσους «δεν αποτελεί λογοκρισία», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ύπατος Αρμοστής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ.
«Το να επιτρέπονται ρητορικές μίσους και κακόβουλο περιεχόμενο online έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις. Ο έλεγχος του περιεχομένου δεν αποτελεί λογοκρισία», έγραψε ο Φόλκερ Τουρκ στην πλατφόρμα Χ, ο ιδιοκτήτης της οποίας, και πλέον alter ego του Τραμπ, ο Ιλον Μασκ, διαδίδει εδώ και χρόνια ότι τα προγράμματα του fact-checking συνιστούν «λογοκρισία».
Η απόφαση της Meta«μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα», προειδοποιεί ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Μάικλ Ο'Φλάχερτι.
«Μεγάλη ανησυχία» προκαλεί στην Αυστραλία η απόφαση του ομίλου Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) να σταματήσει τη χρήση προγραμμάτων «fact-checking» --όπως είναι ευρέως γνωστή η διαδικασία διασταύρωσης και επαλήθευσης πληροφοριών ή γεγονότων-- στο Facebook και στο Instagram στις ΗΠΑ, δήλωσε εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζιμ Τσάλμερς.
Η Αυστραλία, η οποία βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή των χωρών στο θέμα των ρυθμίσεων για τους τεχνολογικούς κολοσσούς, ανησυχεί για τον αντίκτυπο της παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξήγησε ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών.
«Η παραπληροφόρηση είναι πολύ επικίνδυνη και έχουμε δει να φτάνει σε εκρηκτικά επίπεδα τα τελευταία χρόνια», σημείωσε ο ίδιος μιλώντας στο εθνικό δίκτυο ABC.
«Πρόκειται για μια πολύ επιζήμια εξέλιξη, η οποία βλάπτει τη δημοκρατία μας. Μπορεί να είναι επιζήμια για την ψυχική υγεία των ανθρώπων που λαμβάνουν εσφαλμένες πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και γι’αυτόν τον λόγο ανησυχούμε βεβαίως γι’αυτό το πρόβλημα».
Με πληροφορίες από Protothema.gr