Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ρωσικά πολεμικά πλοία «εγκαταλείπουν» τη Συρία – Δορυφορικές εικόνες

Η βάση της Ταρτούς είναι ο μοναδικός κόμβος επισκευής και ανεφοδιασμού της Ρωσίας στη Μεσόγειο

Δορυφορικές εικόνες που εξασφάλισε το Planet Labs δείχνουν ότι ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν εγκαταλείψει τη ναυτική βάση της Ταρτούς που βρίσκεται στις ακτές της Συρίας μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ από τους ισλαμιστές αντάρτες.

Ορισμένα σκάφη φαίνονται να έχουν αγκυροβολήσει στα ανοικτά των ακτών της Συρίας. Συγκεκριμένα, σε δορυφορική εικόνα που ελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου φαίνονται τουλάχιστον τρία σκάφη του ρωσικού στόλου της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων δύο φρεγατών και ενός πετρελαιοφόρου, να έχουν φύγει από το λιμάνι και να είναι αγκυροβολημένα περίπου 13 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ταρτούς.

Ρωσικά πολεμικά πλοία «εγκατέλειψαν» ναυτική βάση της Συρίας – Δορυφορικές εικόνες-1

Ο υπόλοιπος στόλος δεν εντοπίστηκε από τις δορυφορικές εικόνες ενώ το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει τα ευρήματα. Ο στόλος φέρεται να αναχώρησε από τη ναυτική βάση κάποια στιγμή μεταξύ 6 και 9 Δεκεμβρίου, όπως έδειξαν οι δορυφορικές εικόνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εικόνες της 9ης Δεκεμβρίου επιβεβαιώνουν προηγούμενες αναφορές ρωσικών πολεμικών μπλογκ που ήθελαν τα ρωσικά σκάφη να έχουν εγκαταλείψει την Ταρτούς και να έχουν αγκυροβολήσει στα ανοικτά για λόγους ασφαλείας.

Ρωσικά πολεμικά πλοία «εγκατέλειψαν» ναυτική βάση της Συρίας – Δορυφορικές εικόνες-2

Οι τζιχαντιστές και οι αντάρτες σύμμαχοί τους κατέλαβαν την Κυριακή τη Δαμασκό έπειτα από μια αστραπιαία επίθεση που διήρκεσε περίπου 10 ημέρες. Ως αποτέλεσμα, ο Ασαντ διέφυγε στη Ρωσία ύστερα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου και 54 χρόνια διακυβέρνησης της οικογένειάς του στη χώρα.

Η Μόσχα, η οποία ήταν σύμμαχος του καθεστώτος Ασαντ για δεκαετίες, προσπαθεί τώρα να κάνει μια συμφωνία με τους αντάρτες για να εγγυηθεί την ασφάλεια δύο ζωτικής σημασίας στρατιωτικών βάσεων που έχει στη χώρα.

Η Ρωσία διαθέτει μια σημαντική αεροπορική βάση στην παράκτια πόλη Λατάκια καθώς και τις προαναφερθείσες ναυτικές εγκαταστάσεις στην Ταρτούς. Η βάση της Ταρτούς είναι ο μοναδικός κόμβος επισκευής και ανεφοδιασμού της Ρωσίας στη Μεσόγειο και η Μόσχα την έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ως ενδιάμεσο σταθμό για την Αφρική. 

Με πληροφορίες από Reuters

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Έλληνες «δεν αγαπούν» τη μετακόμιση: Γιατί μένουν στο ίδιο σπίτι - Τι τους κρατάει
Το 40% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι δεν διαθέτει επαρκές κεφάλαιο για να πραγματοποιήσει μετακόμιση την ώρα που το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα εκτοξεύεται...
Οι Έλληνες «δεν αγαπούν» τη μετακόμιση: Γιατί μένουν στο ίδιο σπίτι - Τι τους κρατάει