Προειδοποιητικό μήνυμα ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει νέα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, σε περίπτωση που η δεύτερη επιτεθεί με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε σήμερα ο πρόεδρος της Δούμας και σύμμαχος του Πούτιν Βιάτσεσλαβ Βολοντίν.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Τζο Μπάιντεν έδωσε το «ΟΚ» για να χρησιμοποιηθούν όπλα μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία.
Ως τώρα, ο Βολοντίν αρκέστηκε στην προειδοποιητική δήλωση χωρίς να πει περισσότερα για τα νέα οπλικά συστήματα, ωστόσο είπε ότι η Ουκρανία έχει ήδη αρχίσει τις επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ξεκαθαρίζοντας ότι η χρήση τους θα ζημιώσει τις σχέσεις ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε:
«Εάν τα δυτικά όπλα εξαπολύσουν πυρ εντός της Ρωσίας, αυτό δε θα είναι μια απόφαση της Ουκρανίας που στόχευσε αλλά εκείνων των χωρών που έδωσαν την άδεια». Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν «ρίχνει λάδι στη φωτιά».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνο» το να επιτεθεί η Ουκρανία στη Ρωσία με πυραύλους μεγάλης εμβέλειας, ενώ όπως είπε, η Ουγγαρία είναι από τις λίγες χώρες που εξακολουθεί να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου.
Εκτός από τις ΗΠΑ το «ΟΚ» στην Ουκρανία για χρήση πυραύλων αναμένεται να δώσει και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο και αυτό μετά τις ΗΠΑ να δώσει το πράσινο φως στην Ουκρανία για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλούνται πηγή από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο.
Σημειώνεται πως ο υπουργός Άμυνας των Συντηρητικών Τζέιμς Κάρτλιτζ παραχώρησε συνέντευξη στην οποία είπε ότι ελπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο να πάρει την ίδια απόφαση με τις ΗΠΑ.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αλλά και πέντε υπουργοί Άμυνας, είχαν απευθυνθεί πριν από λίγο διάστημα στον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και του είχαν ζητήσει να δώσει τη συγκατάθεσή του έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν οι βαλλιστικοί πύραυλοι, την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν μέχρι τότε διαφωνούσε.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ στις δηλώσεις του προς τη σύνοδο των G20 είπε πως δεν θέλει να έρθει σε επαφή με τον Πούτιν, ενώ τόνισε ότι πρέπει να υποστηριχθεί ακόμη περισσότερο η Ουκρανία.