Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σαρλ Ντιμόν: Πέθανε ο συνθέτης του «Non, je ne regrette rien» της Εντίθ Πιάφ

Ο τραγουδιστής, στιχουργός και συνθέτης πέθανε έπειτα από μακρά ασθένεια στο σπίτι του στο Παρίσι

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 95 ετών, ο μουσικός Σαρλ Ντιμόν, συνθέτης του θρυλικού τραγουδιού «Non, je ne regrette rien» και συνοδοιπόρος της Εντίθ Πιάφ.

Ο τραγουδιστής, στιχουργός και συνθέτης, ο οποίος συνεργάστηκε επίσης με τη Δαλιδά και τη Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, πέθανε έπειτα από μακρά ασθένεια στο σπίτι του στο Παρίσι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η σύντροφός του Φλοράνς.

Σε ανάρτησή της στο X, η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ρασιντά Ντατί, απέτισε φόρο τιμής στον καλλιτέχνη, κάνοντας λόγο για «ένα ιερό τέρας του γαλλικού τραγουδιού».

Η σταδιοδρομία του Ντιμόν απογειώθηκε στο γύρισμα των χρόνων του ’60, όταν έπεισε τη σταρ Εντίθ Πιάφ να ερμηνεύσει μία από τις συνθέσεις του. Το «Non, je ne regrette rien» (Οχι, δεν μετανιώνω για τίποτα) αποτέλεσε από τότε χαρακτηριστική επιτυχία της «La Môme».

«Η μητέρα μου με έφερε στον κόσμο αλλά η Εντίθ Πιάφ με έβαλε στον κόσμο», έλεγε ο μουσικός, που γεννήθηκε στην Καόρ (νοτιοδυτική Γαλλία) στις 26 Μαρτίου 1929. «Χωρίς εκείνην, δεν θα είχα κάνει ποτέ όλα εκείνα που έχω κάνει».

Ηταν το 1956 όταν βγήκαν από το πιάνο του Σαρλ Ντιμόν, ενός άγνωστου τότε 27χρονου μουσικού, οι νότες αυτού που θα γινόταν ένα από τα πιο γνωστά γαλλικά τραγούδια στον κόσμο.

«Η Πιάφ με είχε ήδη απορρίψει τρεις φορές, δεν ήθελα να την ξαναδώ», έλεγε ο Σαρλ Ντιμόν στο Γαλλικό Πρακτορείο το 2018. «Ομως ο Μισέλ Βοκέρ, που έγραψε τους στίχους, με έπεισε να ξαναπροσπαθήσω το 1960. Οταν έμαθε ότι ήμουν εκεί, έβαλε τις φωνές, απαιτώντας να ακυρωθεί το ραντεβού».

«Παρ’ όλα αυτά πήγαμε στο σπίτι της. Επαιξα το κομμάτι στο πιάνο. Και… δεν αποχωριστήκαμε ποτέ», πρόσθεσε.

Από τότε ξεκίνησε μια πολύχρονη συνεργασία που συνεχίστηκε μέχρι τον θάνατο της Πιάφ το 1963, από την οποία προέκυψαν περισσότερα από 30 κομμάτια, μεταξύ των οποίων τα «Mon dieu», «Les flonflons du bal» και το «Les Amants».

«Αν έγινα διεθνής μουσικός, το οφείλω στην Εντίθ», έλεγε ο Ντιμόν, που στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Αμερικανίδα Μπάρμπαρα Στρέιζαντ.

Μέχρι το 2019, εξακολουθούσε να εμφανίζεται στη σκηνή. «Οταν επανεμφανίζεσαι μπροστά σε ένα κοινό που σε βλέπει όπως σε έβλεπε 20, 30 ή 40 χρόνια πριν και σε υποδέχεται με τον ίδιο τρόπο, σε κάνει να νιώθεις ξανά 20 χρονών», συνήθισε να λέει.

Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ