Μια σειρά από αμερικανικές αλυσίδες fast food και εστιατόρια αποσύρουν τα φρέσκα κρεμμύδια από τα καταστήματά τους σε συγκεκριμένες περιοχές τους λόγω του κινδύνου τροφικής δηλητηρίασης από το βακτήριο E. Coli.
Η Yum Brands, η μητρική εταιρεία των Taco Bell, Pizza Hut και KFC, δήλωσε ότι αποσύρει το συγκεκριμένο λαχανικό από ορισμένα εστιατόρια για λόγους ασφάλειας, όπως δήλωσε στο Bloomberg την Πέμπτη. Η Yum δεν διευκρίνισε τον αριθμό ή την τοποθεσία των εστιατορίων της.
Την Πέμπτη, η Burger King δήλωσε ότι προμηθεύεται κάποια από τα κρεμμύδια της από την Taylor Farms, προμηθευτή των εστιατορίων McDonald's που έχουν συνδεθεί με την επιδημία E. Coli. Η Burger King δήλωσε ότι δεν είχε κανένα κρούσμα ασθένειας ή ενημέρωση από τις αρχές, όμως έδωσε οδηγίες στα καταστήματα που παρέλαβαν τα κρεμμύδια από τον συγκεκριμένο προμηθευτή να μην τα χρησιμοποιήσουν. Πρόκειται για το 5% από τα περίπου 7.000 καταστήματά της.
Η Fat Brands, στην οποία ανήκουν το Johnny Rockets και άλλα εστιατόρια, δήλωσε επίσης ότι σταμάτησε να χρησιμοποιεί κρεμμύδια της Taylor Farm την Πέμπτη.
Τροφογενείς μολύνσεις
Τα προηγούμενα χρόνια, οι τροφογενείς μολύνσεις λόγω της κατανάλωσης βοείου κρέατος κυριαρχούσαν στις ΗΠΑ, προτού οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές υγείας των ΗΠΑ λάβουν δραστικά μέτρα με αφορμή μία επιδημία E. coli που συνδεόταν με τα μπιφτέκια του «Jack in the Box». Λόγω της μόλυνσης περισσότερα από 170 άτομα σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ κατέληξαν στο νοσοκομείο, ενώ τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μετά από αυτό, τα κρούσματα που σχετίζονται με το βόειο κρέας έγιναν πολύ πιο σπάνια, λένε οι ειδικοί.
«Τα λαχανικά είναι ένα πολύ πιο δύσκολο πρόβλημα», εξηγεί ο Mike Taylor, ένας δικηγόρος που διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες ασφάλειας της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, ενώ σήμερα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ονομάζεται STOP Foodborne Illness.
Οι ειδικοί λένε ότι η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι το βόειο κρέας μαγειρεύεται, ενώ τα φρέσκα λαχανικά, εξ ορισμού, δεν μαγειρεύονται. Το σωστό μαγείρεμα είναι μια «ασπίδα» κατά της μόλυνσης, όπως δηλώνει ο Donald Schaffner, ειδικός στην επιστήμη τροφίμων και την ασφάλεια του Πανεπιστημίου Ράτγκερς.
Τα μεγάλης κλίμακας βιομηχανικά προϊόντα πλένονται, απολυμαίνονται και δοκιμάζονται σε παρόμοιο βαθμό με το βόειο κρέας, αλλά οι δοκιμές δεν μπορούν να εντοπίσουν αρκετά χαμηλά επίπεδα μόλυνσης, λένε οι ειδικοί.
Τα λαχανικά καλλιεργούνται συχνά σε εξωτερικούς χώρους, όπου περιττώματα ζώων κα. μπορούν να εισχωρήσουν στο νερό άρδευσης. Το E. coli είναι ένα φυσιολογικό παθογόνο στα έντερα των ζώων. Τα βοοειδή το έχουν περισσότερο από άλλα, αλλά έχει επίσης ανιχνευθεί σε χήνες, αγριογούρουνα, ελάφια και άλλα, λέει ο Mansour Samadpour, ειδικός στην ασφάλεια των τροφίμων.
Η μόλυνση μπορεί να προκύψει από τη χρήση μη επεξεργασμένης κοπριάς ή μολυσμένου νερού άρδευσης ή από τον τεμαχισμό των κρεμμυδιών χωρίς να τηρηθούν οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής, διευκρινίζει ο Schaffner.
Αυξάνονται οι άνθρωποι που μολύνθηκαν
Συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων στις ΗΠΑ που μολύνθηκαν από το βακτήριο E.coli (Εσερίχια κόλι) μετά την κατανάλωση φαγητού στην αλυσίδα McDonald’s και πλέον φτάνει τους 75, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές.
Τουλάχιστον 22 άνθρωποι νοσηλεύονται και λοιμώξεις έχουν πλέον καταγραφεί σε 13 πολιτείες, επεσήμανε η Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA). Δύο άνθρωποι έχουν παρουσιάσει αιμολυτικό- ουραιμικό σύνδρομο, που ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια. Ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του.
Από τους 42 ασθενείς που ερωτήθηκαν, όλοι απάντησαν ότι έφαγαν στα McDonald’s και 39 δήλωσαν ότι κατανάλωσαν ένα συγκεκριμένο χάμπουργκερ. Η FDA «χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να επιβεβαιώσει αν τα κρεμμύδια είναι η αιτία της επιδημίας», επεσήμανε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.
Η έρευνα συνεχίζεται αλλά «η “ Taylor Farms”, η εταιρεία που παρέχει στα McDonald’s κομμένα κρεμμύδια, ανακοίνωσε εθελοντικά την ανάκλησή τους», διευκρίνισε η FDA. Η εταιρεία έχει επίσης ενημερώσει τους υπόλοιπους πελάτες της.
Τα McDonald’s ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι αποσύρουν τα κρεμμύδια από τα εστιατόριά τους στις πολιτείες όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα μόλυνσης από το E.coli. Παράλληλα η εταιρεία έχει αποσύρει «για προληπτικούς λόγους» το συγκεκριμένο χάμπουργκερ που περιέχει αυτά τα κρεμμύδια, το Quarter Pounder.
Την Παρασκευή η εταιρεία διευκρίνισε ότι η Taylor Farms, πριν το περιστατικό αυτό, προμήθευε κρεμμύδια σε περίπου 900 εστιατόρια McDonald’s. Η αλυσίδα ταχυφαγείων επεσήμανε εξάλλου ότι «έλαβε την απόφαση να σταματήσει επ’ αόριστον να προμηθεύεται κρεμμύδια από την Taylor Farms».
Κανένα κρούσμα μόλυνσης από το E.coli δεν έχει αναφερθεί στην FDA εκτός ΗΠΑ.
Τουλάχιστον δύο προσφυγές έχουν ήδη κατατεθεί εξ ονόματος των ασθενών, δήλωσε στο AFP ο Ρον Σάιμον δικηγόρος των εναγόντων. Κάθε ένας ζητεί αποζημίωση ύψους τουλάχιστον 50.000 δολαρίων.
Ένας από τους ασθενείς, ο Έρικ Στίλι κάτοικος Κολοράντο, πήγε στα McDonald’s στις 4 Οκτωβρίου και άρχισε να εμφανίζει γαστρεντερικά συμπτώματα δύο ημέρες αργότερα, περιγράφεται σε ανακοίνωση. Ο Στίλι χρειάστηκε να πάει στο τμήμα επειγόντων νοσοκομείου για να λάβει φροντίδα.
«Η επιδημία E.coli στα McDonald’s θα είναι μια από τις σοβαρότερες επιδημίες τροφικής δηλητηρίασης φέτος», σχολίασε ο Σάιμον, ο οποίος εκπροσωπεί συνολικά 25 ασθενείς. «Χάρη σε αυτή την προσφυγή στη δικαιοσύνη όπως και σε άλλες θα φροντίσουμε όλα τα θύματα να αποζημιωθούν», πρόσθεσε.
Το βακτήριο E.coli προκαλεί πόνους στο στομάχι, διάρροια και εμετούς, που γενικά διαρκούς τρεις με τέσσερις ημέρες. Οι περισσότεροι ασθενείς ξεπερνούν τη μόλυνση χωρίς να λάβουν θεραπεία, αλλά κάποιοι ενδέχεται να εμφανίσουν επιπλοκές.
Αυτό είναι το βακτήριο που σκότωσε τον πελάτη
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli) είναι ένα Gram (-) ραβδόμορφο βακτήριο που ανήκει στην οικογένεια των Εντεροβακτηριοειδών. Τα περισσότερα είδη του βακτηρίου Escherichia coli είναι αβλαβή ή και επωφελή για τον οργανισμό. Πολλά από αυτά βρίσκονται στο στομάχι των θερμόαιμων ζώων, όπως και των ανθρώπων, συμπληρώνοντας τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου.
Ο όρος «κολοβακτηρίδια που παράγουν Shiga-τοξίνη (STEC)», χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα στελεχών του που έχουν την ικανότητα να παράγουν τη Shiga- τοξίνη. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούνται και οι όροι «κολοβακτηρίδια που παράγουν Vero- τοξίνη (VTEC)» ή «εντεροαιμορραγικά κολοβακτηρίδια (EHEC)». Σημαντικές ιδιότητες αυτής της ομάδας στελεχών του κολοβακτηριδίου είναι η παραγωγή τοξινών (Stx1, Stx2), καθώς και η μη διάσπαση της σορβιτόλης. Οι τοξίνες αυτές είναι παρόμοιες με την τοξίνη που παράγει η Shigella dysenteriae.
Έχουν αναγνωριστεί περίπου 200 διαφορετικοί ορότυποι του STEC, εκ των οποίων περισσότεροι από 100 έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση νόσου στους ανθρώπους. Από τους ορότυπους αυτούς, ο πιο σημαντικός κλινικά θεωρείται ο O157:H7, αν και εκτιμάται ότι έως και 50% των λοιμώξεων από STEC προκαλούνται από άλλους ορότυπους, όπως είναι οι Ο26, Ο111, Ο103, Ο45, Ο121 και Ο145. Τον Απρίλιο του 2011 αναγνωρίστηκε στη Γερμανία επιδημία λοίμωξης από E. Coli O104:H4, που αποτελεί ορότυπο που δεν είχε απασχολήσει ιδιαίτερα στο παρελθόν.
- Σάρωσε η 16χρονη Μαρία Στρατουδάκη – Τρία χρυσά και ρεκόρ Ευρώπης στην άρση βαρών
- Φλώρινα: Στιγμές θρίλερ στο ξενοδοχείο με την διαρροή – Μάχη για τη ζωή δίνει 48χρονος
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Πότε αρχίζει η πληρωμή - Αλλάζουν τα πρόστιμα
- Θεσσαλονίκη: «Καμαρώσαμε την αυριανή Ελλάδα» - Δηλώσεις μετά την παρέλαση (VIDEO)