Περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ θα φέρουν, όπως όλα δείχνουν, από το νέο έτος, οι αναλογιστικές μελέτες για την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών φορέων, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται ήδη στα χέρια της ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου.
Από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ότι οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές και ανάλογες με το αναλογιστικό έλλειμμα του κάθε Ταμείου και το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων. Οι περικοπές, οι οποίες θα αφορούν και τους ήδη συνταξιούχους, αναμένεται να διαμορφωθούν περί το 20% μεσοσταθμικά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν έως το 50%. Οι τελικές αποφάσεις, σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να ληφθούν πριν από την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και θα τεθεί στο Εurogroup το ζήτημα του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος.
Βαρέα και ανθυγιεινά
Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα αυτήν αναμένεται να δημοσιευθεί και η νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, από την οποία θα εξαιρούνται περί τους 100.000 έως 120.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται με την κατάργηση του αντίστοιχου επιδόματος.
Η επιτροπή Κωνσταντινίδη, στο πόρισμα της οποία στηρίζεται η νέα λίστα, είχε βασίσει την αξιολόγησή της όχι σε επαγγελματικούς κλάδους, αλλά σε συγκεκριμένα κριτήρια (νοσηρότητα, θνησιμότητα ή προσδόκιμο ζωής που συνοδεύουν ορισμένες εργασίες).
Σύμφωνα με τη νέα λίστα απεντάσσονται καθαρίστριες που εργάζονται σε ένα μόνο εργοδότη και εργαζόμενοι στο χώρο της ψυχαγωγίας και τον επισιτισμό που δεν απασχολούνται με νυκτερινό ωράριο. Θα εξαιρεθούν επίσης διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη βαριά βιομηχανία, τη χημική και τη φαρμακοβιομηχανία, πλανόδιοι πωλητές, κομμωτές, εργαζόμενοι σε πλυντήρια αυτοκινήτων, γκαράζ, θερμαστές, φορτοεκφορτωτές.
Σημειώνεται ότι δεν θίγεται το συνταξιοδοτικό καθεστώς όσων έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα (4.500, εκ των οποίων τα 3.600 στα ΒΑΕ) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015. Η αξιολόγηση της λίστας, θα επαναλαμβάνεται με τα ίδια κριτήρια κάθε τρία χρόνια. Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αντιδρούν τα συνδικάτα. Σημειώνεται εξάλλου, ότι συμπληρωματική προσφυγή στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας κατά των μέτρων του πρόσφατου νόμου του υπουργείου Οικονομικών, (ν.4024/2011), κατέθεσε η ΓΣΕΕ, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί παραβιάζουν συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων που προστατεύονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.