Μακάρι να είναι αληθινό και όχι σαν το αλησμόνητο και δραματικό «λεφτά υπάρχουν»
Σχεδόν 700 χιλιάδες ήταν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Ιούλιο, αυξημένοι κατά 1,82% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Θορυβημένη η κυβέρνηση από τα ποσοστά της ανεργίας, που αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω ιδιαίτερα μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, αναζητά τρόπους αύξησης των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της, από τα 2,7 δις. ευρώ στο ύψος των 4 δις. ευρώ, μέσω της αξιοποίησης "λιμναζόντων" κονδυλίων από άλλα υπουργεία. Μακάρι να είναι αυτό αληθινό και όχι σαν το αλησμόνητο και δραματικό «λεφτά υπάρχουν».
Ειδικότερα, το θέμα της ανεργίας είχε ιδιαίτερη θέση στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη και του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Παντελή Τζωρτζάκη.
Στην κυβέρνηση προσανατολίζονται στην υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης των ανέργων για το "νεκρό" από την άποψη της απασχόλησης στον τουρισμό- εξάμηνο έχοντας ως στόχο να μην μείνει αναξιοποίητο "ούτε ένα ευρώ" για τον σκοπό αυτό. Σημειώνεται ότι η λήξη της τουριστικής περιόδου οδηγεί στο ταμείο ανεργίας επιπλέον περίπου 100.000 εργαζόμενους. Έμφαση θα δοθεί στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στην κατάρτιση των ανέργων.
Τη σύσκεψη απασχόλησε και το πολυσυζητημένο πρόγραμμα των 55.000 ανέργων που πρόκειται να ενταχθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που έχει συναντήσει την κριτική της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την συνεργασία του υπουργείου Απασχόλησης με το ΑΣΕΠ, το δεύτερο ζήτησε προθεσμία 15 ημερών ώστε να εξεταστούν διάφορες τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην ξεκινήσει κανένα πρόγραμμα αν δεν έχει εξασφαλιστεί η αρτιότητα της διαδικασίας. Ο έλεγχος των αιτούντων θα γίνει από τον ΟΑΕΔ, το ΚΕΠΥΟ, ενώ για κάθε δικαιούχο θα πραγματοποιηθεί επιτόπιος έλεγχος από την Διαχειριστική Αρχή της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων.
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, είναι τα 190 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας αναγνώρισε ότι υπάρχουν απώλειες στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ 3,3 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των εισφορών από τις μειωμένες αποδοχές, αλλά εκτίμησε ότι "αυτός ο χειμώνας - που είναι ο δυσκολότερος - ίσως είναι ο τελευταίος, γιατί φαίνεται - σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις - ότι από τα μέσα του 2012 θα υπάρξει σταθεροποίηση, ώστε να περάσουμε σε μια νέα πορεία ανάπτυξης, έστω μικρής, το πρώτο διάστημα».
«Τα σημερινά στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ για το ύψος και τη σύνθεση των καταγεγραμμένων ανέργων επιβεβαιώνει δυστυχώς με τον πιο έντονο τρόπο τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ για τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης σκληρής περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής, σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, προσθέτοντας ότι αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελεί η ανάπτυξη και η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας ώστε να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ προκάλεσαν και την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νικόλαος Νικολόπουλος, δήλωσε ότι «η εκρηκτική άνοδος των δεικτών της ανεργίας το μήνα Ιούλιο -στην κορύφωση δηλαδή της εποχικής απασχόλησης- επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους για την εκτίναξη της ανεργίας το επόμενο διάστημα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η «Κυβέρνηση εξαγγέλλει προγράμματα με θηριώδεις προϋπολογισμούς και με αριθμούς ωφελούμενων που ξεπερνούν τους άνεργους της χώρας μας», στα χαρτιά, δηλαδή, συνεχίζει ο ίδιος, καταπολεμά την ανεργία. «Στην πραγματική οικονομία όμως και στην κοινωνία, ο εφιάλτης της ανεργίας δεν υποχωρεί».
«Να σταματήσουν τώρα οι επιχορηγήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες και να καταργηθούν οι διάφορες Μ.Κ.Ο. που εκμεταλλεύονται τους ανέργους, κάνοντας σύγχρονο δουλεμπόριο», σημειώνει το ΚΚΕ που ζητά μέτρα προστασίας για τους ανέργους και τις οικογένειές τους.
«Η εχθρική δράση της αριστεράς και του ΠΑΜΕ έναντι των επιχειρηματιών, έχει ως άμεση συνέπεια την αύξηση της ανεργίας. Με αυτά που γίνονται ούτε τρελός επενδύει, ούτε μεγαλώνει την επιχείρησή του. Από πού λοιπόν θα απορροφηθεί η ανεργία;», ήταν το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΛΑΟΣ.
«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και η τρόικα με το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο και τους εφαρμοστικούς νόμους βαθαίνουν την ύφεση και οδηγούν τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες στη φτώχεια και την ανεργία, οδηγώντας χιλιάδες νέους και νέες και μάλιστα με πτυχία και μεταπτυχιακά διπλώματα στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας», σχολίασε μεταξύ άλλων ο ΣΥΝ.
Το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια. Απαιτείται σταθερή αναπτυξιακή πορεία, με συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά και μέτρα για την προστασία των αδύναμων, αναφέρει από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά. Όσο η κυβέρνηση δεν αποφασίζει να προχωρήσει με αποφασιστικότητα τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη μείωση της παρέμβασης του κράτους στην οικονομία, όσο δεν ενεργοποιεί δράσεις μέσα και από το ΕΣΠΑ που θα δώσουν ανάσα στον ιδιωτικό τομέα, τότε τα ποσοστά ανεργίας θα μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο, σημειώνει, τέλος, η Δημοκρατική Συμμαχία.
Μειωμένες οι αναγγελίες προσλήψεων
Σύμφωνα με τα στοιχεί του ΟΑΕΔ, από τους συνολικά 699.658 ανέργους, τα 288.961 άτομα είναι άνδρες (ποσοστό 41,30%) και τα 410.697 είναι γυναίκες (ποσοστό 58,70%). Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 62,70% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 28,09% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,21%.
Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 81.773, μειωμένες κατά –19,86% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (102.032) και κατά -12,07% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2010 (92.996). Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 23.988 (μειωμένες κατά –9,89% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -11,17% σε σχέση με τον Ιούλιο 2010), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 31.532 (μειωμένες κατά –30,95% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -11,22% σε σχέση με τον Ιούλιο 2010) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 25.510 (αυξημένες κατά 9,86% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αλλά μειωμένες κατά –13,28% σε σχέση με τον Ιούλιο 2010). Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 55.520, το 56,79% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά –23,20% από τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο (72.287) και μειωμένο κατά –11,20% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2010 (62.520).