Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Η έντονη απογοήτευση είναι το συναίσθημα που διακατέχει τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είδαν τους τζίρους τους να μειώνονται κατά μέσο όρο κατά 30% την περίοδο των θερινών εκπτώσεων. Τα μεγάλα ποσοστά των εκπτώσεων δεν ήταν αρκετά για να φέρουν τους καταναλωτές στα καταστήματα, αφού η οικονομική κρίση και η ανεργία έχει αδειάσει τα πορτοφόλια τους και τους έχει κάνει ιδιαίτερα φειδωλούς στις αγορές τους, ενώ φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο και η ψυχολογία τους για το τι μέλλει γενέσθαι…
«Η κίνηση ήταν χάλια και ειδικά τον Αύγουστο», αναφέρει στον Τ.Θ. η κ. Φωφώ που διατηρεί κατάστημα ρούχων στην οδό Βασ. Όλγας, και η οποία «είδε» το τζίρο της να μειώνεται το διάστημα των εκπτώσεων μέχρι και 50%, συγκριτικά με πέρυσι. «Όταν ο κόσμος είναι άνεργος και με κομμένους μισθούς πως θα ψωνίσει;», σημειώνει και προσθέτει παράλληλα ότι η ψυχολογία του κόσμου με όλα αυτά που ακούει στην τηλεόραση καθημερινά δεν ευνοεί τις αγορές. «Αυτοί που υποφέρουν είναι τα μικρά μαγαζιά, όλων των ειδών. Στην περιοχή κλείνουν τα μαγαζιά. Φεύγουν οι γείτονές μας και δεν θα μείνει κανείς στο τέλος», τονίζει η κ. Φωφώ και σημειώνει ότι το μέλλον δεν διαγράφεται ευοίωνο. «Δεν μπορεί να βγει ούτε το ΤΕΒΕ ούτε τίποτα. Τι θα γίνει δεν ξέρω. Εμείς από δω και πέρα τι θα δώσουμε. Μόνο ψυχή», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την απαισιοδοξία της για το μέλλον, εκφράζει και η κ. Βασιλική, που έχει κατάστημα γυναικείων ρούχων στην οδό Ερμού, σημειώνοντας ότι ο κόσμος είναι επιφυλακτικός και παρά τα μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων, που έφτασαν και το 60%, ο τζίρος στο μαγαζί μειώθηκε κατά 40%.
«Κάθε πέρσι και καλύτερα», λέει από την πλευρά της, και η κ. Αριάδνη, υπεύθυνη καταστήματος με εσώρουχα, κάλτσες και πυτζάμες στον Εύοσμο. «Παρόλο που οι τιμές ήταν πολύ καλές, είχαμε πτώση», τονίζει στον Τ.Θ. «Ο κόσμος που να τα βρει. Μόνο πόσοι από τους πελάτες μας είναι πλέον απολυμένοι και δεν μπορούσαν να έρθουν να ψωνίσουν», σημειώνει.
Στο ίδιο πλαίσιο και ο τέως πρόεδρος της Ένωσης Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, κ. Γεώργιος Χατζηγεωργίου αναφέρει στον Τ.Θ.: «Εάν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες δεν πάρουν χρήματα, πως θα κινηθεί η αγορά;». Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά ότι η πτώση ήταν πάνω από 30% και κινήθηκε κοντά στο 45-50%. «Αν ο κόσμος δεν πάρει την κατάσταση στα χέρια του θα έχουμε χειρότερα», σημειώνει και προσθέτει ότι πολλά καταστήματα πάνε για κλείσιμο και, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, αναφέρει ότι «το χτύπημα των λουκέτων αναμένεται να είναι μεγάλο».
Τι έδειξε η έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου
Την κατάσταση που επικράτησε στην αγορά της πόλης την περίοδο των εκπτώσεων, αποτυπώνει και η έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Το 82% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει απογοητευμένο, ενώ, μόνον το 18% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τζίρο, ικανοποίηση που σύμφωνα με τον ΕΣΘ δεν προέρχεται από την αύξηση του τζίρου, αλλά είτε γιατί περίμεναν να πάνε χειρότερα, είτε γιατί έμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Επί του συνόλου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, το 78% δηλώνουν μείωση του τζίρου τους, σε σχέση με πέρυσι, το 19% κυμάνθηκαν στα ίδια περυσινά επίπεδα, και μόνον το 2% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα (συνολικά 200 καταστήματα) είδαν αύξηση στον τζίρο τους.
Στην περιοχή του ιστορικού κέντρου μόνον το 22% των επιχειρήσεων δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση, ενώ, σε άλλη ερώτηση για μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι, το 77% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή. Στη δυτική Θεσσαλονίκη το 72% επί των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υπήρξε αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι, ενώ στην ανατολική Θεσσαλονίκη το ποσοστό αυτό φτάνει το 88%.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων θεωρεί ως την καλύτερη περίοδο των εκπτώσεων, από άποψη αγοραστικής κίνησης την πρώτη και δεύτερη εβδομάδα.
Αρκετοί ήταν αυτοί που δήλωσαν ικανοποιημένοι από την κίνηση προ των εκπτώσεων, κάτι που σύμφωνα με τον Α΄ αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης οφείλεται στο γεγονός ότι «μετά το Πάσχα η αγορά λειτούργησε με μεγάλες προσφορές που έφταναν και το 70%».
«Σφάζουν την αγελάδα»
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο κ. Φιλιππίδης σημειώνει στον Τ.Θ. ότι ήταν αναμενόμενη μια μείωση τους τζίρου «αλλά όχι τόσο μεγάλη».
«Η αγορά βρίσκεται στο 40% του τζίρου του 2009, αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση παύει να είναι βιώσιμη και τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ ειδικά για τις εταιρίες που βρίσκονται στην κόκκινη γραμμή», αναφέρει και προσθέτει: «Τα πράγματα δεν είναι καλά στην αγορά και καλά θα κάνουν να το καταλάβουν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις». «Δυστυχώς σφάζουν την αγελάδα από την οποία εισέπρατταν, τα όποια χρήματα, και το επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα μπορούν να την αρμέξουν», τονίζει με έμφαση.
Εκφράζει δε το φόβο ότι τα λουκέτα, που από την αρχή της χρονιάς φτάνουν τα 62.000, πανελλαδικά, «θα έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα», καθώς, όπως εξηγεί όταν αδειάζει το μαγαζί του γείτονα και βλέπεις ότι σηκώνεται και φεύγει και παρατά την προσπάθεια, τα παρατάς και ‘συ αυτόματα. Γιατί πιστεύεις ότι και ‘συ δεν έχεις ελπίδα και πρέπει να φύγεις. Είναι χαρακτηριστικό, τονίζει, ότι βλέπουμε καθημερινά πολλά άδεια μαγαζιά σε παραδοσιακές εμπορικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον ΕΣΘ, ο Σεπτέμβριος θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος, ενώ παρήγορο στοιχείο για τις εμπορικές επιχειρήσεις αποτελούν οι τουρίστες-καταναλωτές. Ο Σύλλογος σημειώνει ότι οι φορείς θα πρέπει να δώσουν έμφαση στην προσέλκυση τουριστών «προκειμένου να στηρίξουν την αγορά, η οποία, πλέον έχει ελάχιστες αντοχές».
«Στενάζει» το λιανεμπόριο πανελλαδικά
Την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εμπόριο όλης της χώρας, αποτυπώνει και έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε 84 εμπορικούς συλλόγους, η οποία δημοσιεύθηκε χθες.
Η φετινή μείωση του τζίρου αποτελεί τη μεγαλύτερη της τελευταίας τριετίας, αφού ανέρχεται στο 25% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή, η οποία δεν ξεπέρασε το 15%. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα η πτώση του τζίρου έφτασε και το 60%. Σημαντική πτώση του τζίρου κατέγραψαν όλοι οι κλάδοι του εμπορίου. Ειδικότερα, τα έπιπλα, ο οικιακός εξοπλισμός και τα ηλεκτρικά είδη είχαν κάμψη 14%, τα καλλυντικά και τα φαρμακευτικά 13%, η ένδυση και η υπόδηση 10, τα βιβλία και τα χαρτικά είδη 10%.
«Είναι εμφανές ότι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έλειψαν και τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο από τα ταμεία βασικών κλάδων του λιανεμπορίου, δημιουργώντας αλυσιδωτά προβλήματα στο χονδρεμπόριο, τη μεταποίηση, το εισαγωγικό εμπόριο και σημαντικές απώλειες στην απασχόληση, τη ρευστότητα, την απόδοση του ΦΠΑ, τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις, αλλά και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.
Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνονται και από το Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Λιανεμπόριο για το μήνα Ιούνιο της ΕΛΣΤΑΤ.