Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι τροφές με κάλιο κρατούν μακριά τα εγκεφαλικά

Διατροφή γεμάτη με μπανάνες και άλλες τροφές με ποτάσιο μειώσουν δραματικά τον κίνδυνο

Διατροφή γεμάτη με μπανάνες και άλλες τροφές με ποτάσιο μειώσουν δραματικά τον κίνδυνο

Ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλά επίπεδα καλίου στην καθημερινή τους διατροφή είναι πολύ λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από θανατηφόρα εγκεφαλικά. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να προστατευτούν απλά τρώγοντας πολλές μπανάνες, γλυκές πατάτες και φασόλια.

Η έρευνα, η οποία έγινε σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, έδειξε ότι όσες έτρωγαν περισσότερο κάλιο είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο και 16% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσες έτρωγαν λιγότερο. Τρώγοντας περισσότερο κάλιο μείωνε επίσης 10% τις πιθανότητες να πεθάνουν.

Η Δρ Sylvia Wassertheil-Smoller, ανώτερη συντάκτης της μελέτης από το Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καλίου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, όμως δεν ήταν σαφές, εάν η πρόσληψη καλίου μπορεί να εμποδίσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή τον θάνατο».

Προστατεύουν την υγεία μας

«Τα ευρήματά δίνουν στις γυναίκες άλλον έναν λόγο για να τρώνε φρούτα και λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές καλίου και όχι μόνο μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά και το κίνδυνο θανάτου», ολοκλήρωσε η επιστήμονας. Οι ερευνητές μελέτησαν 90.137 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ηλικίας 50 έως 79, για ένα μέσο όρο 11 χρόνια.

Εξέτασαν το πόσο κάλιο καταναλώνουν οι γυναίκες, καθώς και αν είχαν υποστεί εγκεφαλικό, συμπεριλαμβανομένων των ισχαιμικών και αιμορραγικών επεισοδίων ή αν πέθαναν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μεταξύ των γυναικών των οποίων η αρτηριακή πίεση ήταν φυσιολογική και δεν έπαιρναν οποιαδήποτε φάρμακα υψηλή αρτηριακή πίεση, εκείνες που έτρωγαν περισσότερο κάλιο είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και 21% μείωση του κινδύνου για όλους τους τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση για τις γυναίκες που έτρωγαν λιγότερο κάλιο στην καθημερινή τους διατροφή.

Μεταξύ των γυναικών με υψηλή αρτηριακή πίεση ή που έπαιρναν φάρμακα για την πάθηση, όσες έτρωγαν το περισσότερο κάλιο είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, αλλά η πρόσληψη καλίου δεν μείωσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη καλίου μπορεί να είναι πιο ευεργετική πριν αναπτυχθεί υψηλή αρτηριακή πίεση.

Επίσης δεν υπήρχε καμία απόδειξη οποιασδήποτε σύνδεσης μεταξύ της πρόσληψης καλίου και του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο βέβαια θα μπορούσε να σχετίζεται με το χαμηλό αριθμό των αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων στη μελέτη.

«Να το συζητήσουν με το γιατρό τους»

Μία μεσαίου μεγέθους φρέσκια μπανάνα περιέχει περίπου 422 χιλιοστόγραμμα καλίου. Οι ενήλικες άνδρες και γυναίκες συνιστάται να έχουν 4.700 χιλιοστόγραμμα καλίου κάθε μέρα, και μία μπανάνα πληροί το 9% αυτής της ποσότητας. Όμως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο 2,8% των γυναικών στη μελέτη έφταναν ή ξεπερνούσαν το συνιστώμενο επίπεδο.

Η Δρ Wassertheil-Smoller πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες πρέπει να τρώνε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο. Δεν θα βρείτε υψηλή περιεκτικότητα καλίου σε πρόχειρο φαγητό. Ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα καλίου είναι οι γλυκοπατάτες, οι μπανάνες και τα λευκά φασόλια».

Αλλά προειδοποίησε ότι, αν και η αύξηση της πρόσληψης καλίου είναι πιθανώς μια καλή ιδέα για τις πιο ηλικιωμένες γυναίκες, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που έχουν πάρα πολύ κάλιο στο αίμα τους, το οποίο μπορεί να είναι επικίνδυνο για την καρδιά. «Οι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγξουν με το γιατρό τους πόσο κάλιο θα πρέπει να τρώνε», είπε.

Ο Δρ Shamim Quadir, διευθυντής έρευνας επικοινωνιών στην Ένωση Stroke, δήλωσε: «Γνωρίζουμε όλοι ότι η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για όποιον θέλει να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η νέα αυτή μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο, όπως οι μπανάνες και το μπρόκολο, θα μπορούσε να βοηθήσει να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου οι γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω».

«Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης ότι, για τις γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω, οι οποίες έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, μια διατροφή πλούσια σε κάλιο δεν θα είναι αρκετή για να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η υψηλή αρτηριακή πίεση παραμένει ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά υπάρχουν πολλά απλά βήματα τα οποία μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να το ελέγξουν, όπως η τακτική άσκηση και τη διακοπή του καπνίσματος», ολοκλήρωσε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ