Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κέντρο καινοτομίας διεθνούς κλίμακας με το ThessINTEC η Θεσσαλονίκη

Ξεκινούν οι εργασίες στην Περαία για το εμβληματικό project - Συνέδριο για την Καινοτομία στη Β. Ελλάδα στο πλαίσιο της Beyond

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Ξεκινούν οι εργασίες στην Περαία για το εμβληματικό έργο του ThessINTEC, το οποίο, μετά και την έκδοση του πολυαναμενόμενου Προεδρικού Διατάγματος  για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, φεύγει πλέον από το στάδιο του ονείρου και της ευχής και αρχίζει σταδιακά να λαμβάνει «σάρκα και οστά».

«Είμαστε στο στάδιο που το ThessINTEC έχει πάρει όλες τις απαιτούμενες άδειες», είπε ο Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος  του ThessIntec, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο για την Καινοτομία με τίτλο «Ιnnovation Northern Greece 5.0: Η Καινοτομία στη Β.Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν» που διοργανώθηκε στη ΔΕΘ, στο πλαίσιο της Beyond.

Το Κέντρο Καινοτομίας & Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης θα είναι ένα Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο 4ης ​​γενιάς, το πρώτο της Ελλάδας. Χωροθετείται σε παραθαλάσσια έκταση περίπου 760.000 τ.μ. στην ανατολική Θεσσαλονίκη, κοντά στο αεροδρόμιο. Θα χτιστούν περίπου 230.000 τ.μ. εργαστηριακοί χώροι, στους οποίους υπάρχουν ήδη συμφωνίες για εγκατάσταση ερευνητικών τμημάτων επιχειρήσεων, εργαστήρια από Πανεπιστήμιο, ερευνητές από ΕΚΕΤΑ και ίσως και από άλλες περιοχές.

Όπως είπε ο κ. Ευθυμιάδης, στόχος είναι στα μέσα του 2026 να υπάρχει ο χώρος με τα πρώτα 30-40.000 τμ στα οποία θα εγκατασταθούν περίπου 100 επιχειρήσεις και περίπου 30 εργαστήρια από το πανεπιστήμιο και ερευνητές. Παράλληλα, υπάρχει συνεργασία με ισραηλινή αντίστοιχο τεχνολογικό πάρκο το οποίο διαπιστώνοντας την προοπτική που μπορεί να δώσει μια ελληνική εμπλοκή στην τεχνολογία θα τοποθετηθεί στο ThessIntec σε έκταση περίπου 70.000 τμ.

eythimiadis.jpg

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιούνται το τελευταίο καιρό αρκετοί κολοσσοί, όπως  Pfizer, Cisco κ.λπ, ξένες εταιρείες, όπου όπως είπε βλέπουν στη Θεσσαλονίκη και στη χώρα συνολικά, τη δυνατότητα να βρουν εξειδικευμένο προσωπικό κυρίως στον τομέα της πληροφορικής αλλά όχι μόνο.

«Στην Ελλάδα αποφασίσαμε επιτέλους να κάνουμε αυτό που έπρεπε να έχουμε κάνει πριν 30 χρόνια, δηλαδή να συνεργαστούμε οι φορείς της καινοτομίας με τη βιομηχανία. Το κατάλαβαν και οι ξένοι γι αυτό υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον γύρω από την προσπάθεια αυτή», όπως ανέφερε.

Συμπερασματικά για το ThessIntec είπε ότι «υπάρχει αυτήν την στιγμή στη Θεσσαλονίκη μια προσπάθεια που υλοποιείται. Δεν είναι πια όνειρο ή ευχή. Υλοποιείται μια συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και βιομηχανίας εντός και εκτός Ελλάδος για να δημιουργήσουν μια υποδομή μεγάλης κλίμακας σε ζήτηση καινοτομίας», υπογραμμίζοντας και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν καθώς προβλέπεται ότι σε πλήρη ανάπτυξη στο πάρκο θα απασχολούνται 7.000 άτομα από επιστημονικό και εργατικό προσωπικό. «Θα δώσει μια διαφορετική θέση στη Θεσσαλονίκη σαν ένα κέντρο καινοτομίας διεθνούς, πλέον, κλίμακας με ο,τιδήποτες σημαίνει αυτό», είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Μεγάλος εργοδότης ερευνητών το ΕΚΕΤΑ

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο η Κατερίνα Παπαδοπούλου, Συντονίστρια Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΚΕΤΑ, επεσήμανε έπειτα από μια σύντομη παρουσίαση των βασικών Ινστιτούτων του ΕΚΕΤΑ, ότι το Κέντρο αποτελεί μεγάλο εργοδότη ερευνητών, καθώς στις υποδομές του απασχολούνται πάνω από 1.600 επιστήμονες. Αντικείμενο μας είναι να κάνουμε εφαρμοσμένη έρευνα, δηλαδή έρευνα που είναι ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή και αυτό όπως είπε το καταφέρνει μέσα από διάφορα προγράμματα και συνεργασίες σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα έσοδα από αυτές τις συνέργειες  ξεπερνούν  φέτος τα 65 εκατ. Ευρώ με το μεγαλύτερο ποσοστό τους να έρχεται από ανταγωνιστικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημαντικό κομμάτι των εσόδων αυτών που συνεχώς αυξάνεται,  περίπου στο 10% έρχεται από συμβόλαια με τη βιομηχανία, πρόσθεσε η κ. Παπαδοπούλου, τονίζοντας ότι το ΕΚΕΤΑ, από την ίδρυσή του είχε στους σκοπούς του τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.

 Χαρακτήρισε δε «ατού» τις πολύ εξειδικευμένες και σύγχρονες ερευνητικές εγκαταστάσεις που διαθέτει και οι οποίες μπορούν να δώσουν ώθηση στην καινοτομία. «Προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια να γίνουμε εξωστρεφείς, να πλησιάσουμε την αγορά, τη βιομηχανία να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους και να μπορέσουμε μαζί μετατρέψουμε την οικονομία σε ένα μοντέλο που βασίζεται στη γνώση», είπε μεταξύ άλλων.

Λέξη «κλειδί» για την καινοτομία οι συνέργειες

Ο Δρ. Παναγιώτης Κετικίδης, Πρόεδρος ΔΣ Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΕ, από την πλευρά του, έδωσε τις συμβουλές του στους νέους που αποτελούσαν το κοινό του συνεδρίου να ξεκινούν με θετικότητα και να μη φοβούνται την αποτυχία, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς συνέργειες δεν μπορούμε να έχουμε καινοτομία. Είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να καινοτομήσει γιατί έχει ικανούς ανθρώπους και ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια. Επεσήμανε όμως ότι μέχρι πρόσφατα ο ακαδημαϊκός και ο επιχειρηματικός κόσμος «μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες», ωστόσο η καινοτομία έρχεται «όταν υπάρχει ζύμωση των δυο και ο ένας σέβεται τον άλλον.

Uni.fund: Κοιτάζουμε αρκετά τη Β. Ελλάδα

H Δώρα Τραχανά, Partner του Uni.fund επεσήμανε ότι το Uni.fund αποτελεί Venture capital fund στο στάδιο seed. «Ουσιαστικά ψάχνουμε να επενδύσουμε σε εταιρίες που είναι στα αρχικά στάδια ανάπτυξης. Απευθυνόμαστε σε δυο πυλώνες, σε εταιρείες τεχνοβλαστούς που προέρχονται από το χώρο των πανεπιστημίων και της έρευνας και σε γενικές start up εταιρείες με που έχουν ένα πρώτο Market validation», όπως εξήγησε σημειώνοντας ότι έχουν ήδη επενδύσει από του πρώτο τους fund σε εταιρείες στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα σε δυο, ενώ από με το δεύτερο fund ύψους 50 εκατ. ευρώ που λειτουργούν τον τελευταίο ένα χρόνο σχεδόν, ψάχνουν αρκετά και στη Θεσσαλονίκη και βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με κάποιες ομάδες. «Κοιτάζουμε αρκετά τη Β. Ελλάδα. Ο λόγος που είμαστε εδώ είναι επειδή όχι μόνο ψάχνουμε να βρούμε εταιρείες για να επενδύσουμε αλλά είναι πολύ σημαντικό το κομμάτι του πως αναπτύσσουμε όλοι μαζί το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων και της καινοτομίας στη χώρα και πώς όλο αυτό θα το κάνουμε να έχει ένα μεγαλύτερο αποτύπωμα στην οικονομία όχι μόνο σήμερα αλλά και τις επόμενες δεκαετίες. Πως δηλαδή θα καταφέρουμε όλο το οικοσύστημα των startups που αυτήν την στιγμή να αποτιμάται όλο μαζί στα 8-10 δις να αποτιμάται σε εκατοντάδες δις. ευρώ  και να κινητοποιεί την Ελλάδα μέσα από την παραγωγή καινοτομίας και τεχνολογίας.

Ο ρόλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων μίλησε η Διευθύνουσα Σύμβουλος Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, η οποία τόνισε ότι ο οργανισμός προσπαθεί να εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς και δημόσιους πόρους ώστε να μπορούμε να χρηματοδοτούμε και να επενδύουμε σε funds, δηλαδή να υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα και να μπορούν να σηκωθούν και να έχουν δύναμη πυρός αυτά τα funds που θα επενδύουν σε ελληνικές κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις. «Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μια ροή χρηματοδότησης από το δημόσιο τομέα, τον ιδιωτικό τομέα μέχρι τις επιχειρήσεις», όπως είπε, προσθέτοντας ότι πραγματικά έχει νόημα η καινοτομία στη Β. Ελλάδα. «Το έχουμε δει γιατί τρία από τα  funds που έχουμε επενδύσει έχουν έδρα τη Β. Ελλάδα», είπε μεταξύ άλλων σημειώνοντας ότι η Β. Ελλάδα έχει το προνόμιο εκτός από τον τομέα της τεχνολογίας να έχει καινοτομία και σε διάφορους άλλους κλάδους όπως ο αγροτικός και η βιομηχανία. Απευθυνόμενη στους νέους που ενδιαφέρονται για το επιχειρείν είπε ότι πλέον υπάρχουν οι κατάλληλες δομές και οι άνθρωποι για να σας στηρίξουν, υπογραμμίζοντας και αυτή με τη σειρά της ότι οι συνεργασίες είναι μονόδρομος.

Σχετικά με το συνέδριο

Στο σημερινό πάνελ με συντονιστή τον Δρ. Σπύρο Αρσένη, Επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, Εθνική Τράπεζα μίλησαν ακόμη ο Αντώνης Ηλίας, Επικεφαλής ΟΚ!Τhess, ο Γιώργος Καραντώνης, Partner Metavallon, η Σόνια Μουσαβερέ, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημόσιων Σχέσεων Bayer Ελλάς, η Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρος Επ. Εκπαίδευσης, Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, Amcham και η Έρη Τόκα, Υπεύθυνη Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας, ΑΠΘ.

thumbnail.jpg

Για 5η συνεχόμενη χρονιά τo συνέδριο χαρτογράφησε, μέσα από 22 πάνελ,  150 ομιλητές και 10 workshops, που πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα την καινοτομία στη Βόρεια Ελλάδα, απαντώντας σε βασικά ερωτήματα: Tι σημαίνει καινοτομία στη Βόρεια Ελλάδα σήμερα; Ποιους αφορά; Ποιους κλάδους της οικονομίας αγγίζει; Ποιοι φορείς στηρίζουν την προσπάθεια ομάδων και επιχειρήσεων να καινοτομήσουν; Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν; Τι άλλη βοήθεια παρέχεται;

Η εκδήλωση αποτελεί μια δράση του Smart Attica ΕDIH. Συνδιοργανώνεται από το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, το ΕΒΕΑ, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ΕΚΕΤΑ, το ΟΚ!Τhess, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, το Τecs Capital, το Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Uni.fund, το Metavallon, τη Bayer Ελλάς, το Ελληνο-Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριo, και την Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάζα: Η Χαμάς αποδέχεται σχέδιο εκεχειρίας - Πληροφορίες για αρνητική στάση Ισραήλ
Ο Χανίγιε ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής τους - Ισραήλ:...
Γάζα: Η Χαμάς αποδέχεται σχέδιο εκεχειρίας - Πληροφορίες για αρνητική στάση Ισραήλ
ekab
Θεσσαλονίκη: Γέφυρα ζωής για βρέφος 1,5 μηνών - Η ΕΛΑΣ «έσπασε» την κίνηση στα Μάλγαρα (VIDEO)
Το βρέφος μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τη Φλώρινα στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Γέφυρα ζωής για βρέφος 1,5 μηνών - Η ΕΛΑΣ «έσπασε» την κίνηση στα Μάλγαρα (VIDEO)