Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πασίγνωστο μαγαζί στο κέντρο ανοίγει... x1905 – Με μπιφτέκι, πατάτες κομπλέ

Ο Νίκος Νυφούδης μιλάει στον Τύπο Θεσσαλονίκης για το νέο εγχείρημα δίνοντας μας τα πρώτα insights για το νέο «Τίφφανυς» στον πεζόδρομο της Ικτίνου

Της Κωνσταντίνας Καδέρη

Θύμισες από ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη θα "ξυπνήσουν" στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου επί τρείς και πλέον δεκαετίες οι πατάτες κομπλέ, το γεμιστό μπιφτέκι και το φιλέ μινιόν πρωταγωνιστούσαν στα κυριακάτικά οικογενειακά τραπέζια. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να αναφερόμαστε σε άλλο πέρα από το θρυλικό «Τίφφανυς», ένα από τα πάλαι ποτέ σημεία κατατεθέν του πεζόδρομου της Ικτίνου προς την Τσιμισκή, το οποίο έκλεισε το 2013 και σύντομα ένα νέο μαγαζί θα "θυμίσει" στη Θεσσαλονίκη περασμένες εποχές υπό νέα μορφή. 

Το διάσημο εστιατόριο από το 1970 μέχρι το 2013 έγραψε τη δική του ιστορία στη Θεσσαλονίκη. Πλέον, ο γνωστός επιχειρηματίας της εστίασης, Νίκος Νυφούδης (The Life Goddess, 1905 στο Λονδίνο, Ανφάν Γκατέ, Tzaki-Ho, The Winehouse στη Θεσσαλονίκη) και η ομάδα του θα επιχειρήσουν να μας ταξιδέψουν στο χωροχρόνο στην Ικτίνου 3. 

«Είναι σημαντικό να σκεφτούμε ότι η φιλοσοφία του να “τρώμε έξω” στη Θεσσαλονίκη, κάτι που σήμερα θεωρείται πολύ εύκολο και δεδομένο στο παρελθόν δεν ήταν και τόσο. Τότε, το να πας στο εστιατόριο ήταν μια επίσημη έξοδος ένα σαββατοκύριακο και τα εστιατόρια που υπήρχαν ήταν πολύ λιγότερα. Ένα από τα ιστορικά εστιατόρια της πόλης ήταν το «Τίφφανυς»  και για αυτούς που το προλάβανε υπάρχει μια συναισθηματική σύνδεση. Μπορεί να μην θυμόμαστε ακριβώς τη γεύση των φαγητών του αλλά έχουμε αναμνήσεις εκεί από στιγμές με τις οικογένειες και τις παρέες μας» αναφέρει ο κ. Νυφούδης μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης.

Το «Τίφφανυς x 1905» με άμεση αναφορά στο επιτυχημένο εστιατόριο του ιδιοκτήτη στο Λονδίνο,  θα ανοίξει τις πόρτες του στην Ικτίνου 3, στις 9 Μαΐου. Την κατάλληλη εποχή για να ζωντανεύει ο πεζόδρομος καθημερινά από τις 8 το πρωί για καφέ και brunch και από τις 12 για φαγητό, όποτε και θα ανοίγει η κουζίνα του.

tiffanys1.jpg

«Μου αρέσουν οι προκλήσεις» - «Μεγάλη η ευθύνη και η κριτική αυστηρή»

«Όταν είδα ότι ο χώρος που στεγαζόταν το Τίφφανυς στο παρελθόν και στον οποίο για αρκετά χρόνια έγιναν άλλες επιχειρηματικές προσπάθειες, προσέγγισα τους ιδιοκτήτες του ακινήτου και συζητήσαμε για το αν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για να τον αναβιώσουμε στην περασμένη του αίγλη» προσθέτει ο κ. Νυφούδης.

Η «σύμπραξη δυνάμεων» και ο chef Ασημάκης Χανιώτης

Ο κ. Νυφούδης κάνει λόγο για μια «σύμπραξη δυνάμεων» προκειμένου να σηκωθεί το βάρος «της κληρονομιάς» και «να έρθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» τόσο στον καφέ και το κρασί( με πάνω από 500 ετικέτες) όσο και στα ορεκτικά και τα κυρίως πιάτα που θα σερβίρονται.

Με executive chef τον Ασημάκη Χανιώτη, βραβευμένος με αστέρι Michelin στο Λονδίνο, το μενού που θα επιμεληθεί θα αποτελείται από 25 πιάτα (ορεκτικά, σαλάτες, κυρίως) με τις πατάτες κομπλέ, το γεμιστό μπιφτέκι και ένα τρίτο “πιάτο έκπληξη” του παλιού μενού να σηματοδοτούν «την ‘’νέα εποχή ‘’ του Τίφφανυς» και φυσικά… την ψησταριά με σούβλα, που ερχόμενη από την Αγγλία θα προσθέσει την δική της πινελιά στην κουζίνα του εστιατορίου.

tiffanys2.jpg

Ο χώρος («μας») μιλάει από μόνος του – Πάντρεμα παλιού και καινούργιου

Λευκά τραπεζομάντιλα, χαρακτηριστικά σερβίτσια και ένας μεγάλος πολυέλαιος θα αποτελούν αναπόσπαστα μέρη της παλαιάς διακόσμησης που δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη νέα. «Υπό την επιμέλεια του Νίκου Λέτσα  κάναμε έναν σχεδιασμό του χώρου ο οποίος αντικατοπτρίζει εμάς. Ωστόσο, συμπωματικά, ψάχνοντας φωτογραφίες του παλιού «Τίφφανυς», είδαμε ότι πάρα πολλά στοιχεία τα συμπεριλαμβάνουμε ήδη στο design μας χωρίς να το ξέρουμε. Νιώθουμε ότι ο χώρος μας μιλάει και έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό. Θα είναι ένας συνδυασμός κλασικών και μοντέρνων στοιχείων, σε μια προσπάθεια να παντρέψουμε το παλιό με το καινούργιο» υπογραμμίζει ο κ. Νυφούδης.

Στόχος τόσο μέσα από το μενού όσο και από το design, σε ένα μείγμα παρελθόντος και παρόντος, το εστιατόριο «να φιλοξενήσει πολύ κόσμο». Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ.  Νυφούδης «δε μας ενδιαφέρει να κάνουμε ένα μαγαζί που θα απευθύνεται σε λίγους. Το αντίθετο. Θα πρέπει στο χώρο του Τίφφανυς να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά φανατικών θαμώνων. Είναι ένα ιστορικό μαγαζί και θα θέλαμε να είναι προσβάσιμο απ’ όλους και μακάρι να καταφέρουμε να αντέξουμε για άλλα 30 χρόνια, όπως και έγινε την πρώτη φορά».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία
Εξαιτίας της επίσημης άρνησης του Κιέβου να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ
Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία