Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καπραβέλος: Αυτές είναι οι 3 «πληγές» της διασποράς του ιού στη Θεσσαλονίκη

Τι λένε επιστήμονες της πόλης για νέα μέτρα και γεμάτες ΜΕΘ

Του Γιώργου Καλλίνη

Με 113 διασωληνωμένους σε κλίνες ΜΕΘ και χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά, η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει και πάλι ένα ξέφρενο κύμα πανδημίας. Τα νοσοκομεία δεινοπαθούν σε κάθε εφημερία και οι ελλείψεις κρεβατιών νοσηλείας και ΜΕΘ, σημαίνει ότι οι πολίτες βρίσκονται μπροστά στο κίνδυνο να μη βρίσκουν κρεβάτι όχι μόνο για covid αλλά και τα υπόλοιπα περιστατικά. Η κυβέρνηση φημολογείται ότι θα απαντήσει με νέα μέτρα, αλλά και βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα.

«Ο μόνος τρόπος να μας βοηθήσει ο ιδιωτικός τομέας είναι να μπει και αυτός στις εφημερίες, δηλαδή να αναλαμβάνει περιστατικά την ίδια μέρα με το Παπανικολάου και ένα ιδιωτικό νοσοκομείο», εξηγεί στο TyposThes ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου. «Σε κάθε εφημερία βιώνουμε απελπιστική κατάσταση, όλες οι ΜΕΘ είναι 100% γεμάτες και πρέπει να αδειάζουμε κρεβάτια νοσηλείας, στέλνοντας κόσμο σε ιδιωτικά θεραπευτήρια για να έχουμε χωρητικότητα. Την Παρασκευή είχαμε 100% σε νοσηλεία και ΜΕΘ, με αποτέλεσμα 4 άτομα να μπουν σε ράντζα για νοσηλεία και 2 σε απλούς θαλάμους αντί για ΜΕΘ», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καπραβέλος ανέλυσε τα 3 «αγκάθια» που βασανίζουν αυτήν την περίοδο τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα την Ελλάδα σε σχέση με την πανδημία. «Πρώτον, τα σχολεία, τα οποία επιβαρύνουν δραματικά την κατάσταση, καθώς έχουμε υπολογίσει ότι το 1/3 των κρουσμάτων προέρχονται από τα σχολεία, δηλαδή τα παιδιά μολύνουν τους γονείς τους. Δεύτερον, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα ανεμβολίαστων και πρέπει να γίνει λοκνταουν μόνο για αυτούς, όπως συμβαίνει σε κεντροευρωπαϊκές χώρες τον τελευταίο καιρό. Τέλος, πρέπει τα εμβόλια να γίνουν υποχρεωτικά σε επιπλέον κατηγορίες εργαζόμενων. Αν έρθουν νέα μέτρα πρέπει να αντιμετωπίζουν αυτά τα αγκάθια», σχολίασε ο διευθυντής.

«Δυστυχώς έχουμε πάρα πολλούς ανεμβολίαστους στη Βόρεια Ελλάδα. Θα έπρεπε η διπλή μάσκα να είναι απαραίτητη για όλους, από τη στιγμή που βγαίνουν από τα σπίτια τους. Βέβαια, το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι οι πολίτες έχουν χαλαρώσει τελείως, όσον αφορά τη συμμόρφωση στα μέτρα και δεν ξέρω κατά πόσο θα πειθαρχήσουν, ειδικά αν έρθουν οριζόντια μέτρα μόνο για την εστίαση, για παράδειγμα», εξήγησε στο TyposThes. 

Σαρηγιάννης: Βρισκόμαστε στην κορύφωση στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, περιέγραψε στο TyposThes με μελανά χρώματα το επόμενο χρονικό διάστημα στην πόλη μας. «Βρισκόμαστε στην κορύφωση αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, με περισσότερα κρούσματα από ποτέ. Το ευχάριστο είναι ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση από εδώ και πέρα. Το δυσάρεστο είναι ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ στην πόλη και κανείς δεν ξέρει πως θα καλυφθούν αυτές οι ανάγκες», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν 113 διασωληνομένοι αυτή τη στιγμή στην πόλη.

Όσον αφορά το μέλλον, ο κ. Σαρηγιάννης υπολογίζει ότι «θα πέσουν τα κρούσματα τα Χριστούγεννα γύρω στα 3.500 και γύρω στα 2.500 κοντά στην Πρωτοχρονιά. Αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί προς τα κάτω, προϋποθέτοντας ότι θα κάνουμε αυτά που πρέπει και ότι θα διατηρήσουμε τα τεστ.. Επίσης αυξάνεται ο εμβολιασμός και όσο συμβαίνει αυτό τόσο καλύτερα θα πηγαίνουμε», υπογράμμισε.

«Προς το παρόν, το μόνο που λειτούργησε –δυστυχώς- ήταν ο φόβος από τα χιλιάδες νέα κρούσματα, καθώς είδαμε ότι ο κόσμος χαλάρωσε με τα μέτρα. Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν παίρνονται απλά, ανέξοδα μέτρα όπως η υποχρεωτική μάσκα και η τηλεργασία, αλλά είμαστε σε αναμονή για τα νέα μέτρα και περιμένουμε παρεμβάσεις άμεσες για τα μέσα μαζική κυκλοφορίας, που γίνεται μεγάλη διασπορά του ιού», ολοκλήρωσε.

Ακόμη 1.226 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.950 , εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Συγκεκριμένα, 1.522 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική και 1.226 στη Θεσσαλονίκη ενώ 20 Περιφερειακές Ενότητες έχουν τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων.

 Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 838.824 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 105 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.727 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.838 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 551 (61.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 460 (83.48%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 91 (16.52%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.404 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 365 (ημερήσια μεταβολή -12.89%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 410 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Όχι σε επιστράτευση

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα αποφευχθεί η επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών εκφράζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, σημειώνοντας ότι καθημερινά αυξάνει ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών, που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ. Ο ΙΣΘ έχει απευθύνει έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς από τις ειδικότητες Αναισθησιολογίας, Παθολογίας Πνευμονολογίας, Γενικής Ιατρικής και Καρδιολογίας να συνδράμουν στις προσπάθειες των γιατρών των δημοσίων νοσοκομείων. Πρέπει να επισημάνουμε όμως, ότι εκτός από τους γιατρούς του ΕΣΥ και οι ιδιώτες επιτελούν σημαντικό έργο καθώς βρίσκονται επί 24ωρης βάσης στο πλευρό των ασθενών, οι οποίοι παραμένουν στα σπίτια τους, ώστε να προσέρχονται στα νοσοκομεία μόνο εκείνοι που χρειάζονται νοσηλεία», σημειώνει ο κ. Νίτσας, αναφέροντας παράλληλα ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο πρόβλημα έλλειψης γιατρών το αντιμετωπίζει το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος».

«Είμαστε κατά της επιστράτευσης, πιστεύοντας στη συστράτευση όλων των γιατρών, για την οποία καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας σε νοσοκομειακό και εξωνοσοκομειακό περιβάλλον. Οι προσπάθειες όλων μας συνεχίζονται και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά, ώστε η πόλη μας να ξεπεράσει με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες και το 4ο κύμα της πανδημίας», αναφέρεται -μεταξύ άλλων- σε σημερινή ανακοίνωση του ΙΣΘ, στην οποία επισημαίνεται ότι, καθημερινά, όλο και περισσότεροι γιατροί του ιδιωτικού τομέα συμπαρατίθενται στην προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ