Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιουτίκας: Πάνω από 1.000 έργα ύψους 2 δισ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία

Στο διαδικτυακό συνέδριο Prodexpo North μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, που συνδυαστικά θα φέρουν στην οικονομία της Ελλάδας 72 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, αποτελούν κινητήριο δύναμη για μετασχηματισμό της εθνικής οικονομίας, επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κώστας Γιουτίκας μιλώντας σήμερα στην πρώτη ενότητα του Prodexpo North, του διαδικτυακού συνεδρίου για την ακίνητη περιουσία στη Βόρεια Ελλάδα την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τύπος Θεσσαλονίκης» και του TyposThes.gr, Ευγενία Κουτούβελα.

Ταυτόχρονα όμως, όπως πρόσθεσε, αποτελούν και τον πολιορκητικό κριό για να αναχαιτίσουμε τα δεκάδες προβλήματα που συσσώρευσε η πανδημία με κυριότερο και πιο σοβαρό την πολύμηνη καθήλωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Αναφέρθηκε στην πρόκληση του να κινηθούμε γρήγορα, ενώ σημείωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να είμαστε αποτελεσματικοί σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι η ενεργώς συμμετοχή και εμπλοκή στην εθνική προσπάθεια των περιφερειών και των δήμων «και αυτό γιατί η αυτοδιοίκηση με τη στήριξη της πολιτείας και των εθνικών δομών έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Αναφέρθηκε συνοπτικά στα όσα έγιναν από την Περιφέρεια τους τελευταίους 13 μήνες «για την αντιμετώπιση των νέων αναγκών που έφεραν στην κορυφή των προτεραιοτήτων οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας». Ειδικότερα, μίλησε για το πρόγραμμα «Διέξοδος» των 200 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας των τοπικών επιχειρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε τη διατήρηση περίπου 24.000 θέσεων εργασίας, όπως είπε. Παράλληλα αναφέρθηκε στο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για νοσοκομεία και κέντρα υγείας της Κ. Μακεδονίας.

Η Κ. Μακεδονία του 2030

Κινούμαστε γρήγορα και με ευελιξία δίνοντας λύση στις απαιτήσεις που με επιτακτικό τρόπο ορίζει η πανδημία, τόνισε προσθέτοντας ότι, ωστόσο, ο στρατηγικός σχεδιασμός για την Κ. Μακεδονία του 2030 συνεχίζει να υλοποιείται χωρίς παρεκκλίσεις και καθυστερήσεις.

«Αυτήν τη στιγμή η ΠΚΜ υλοποιεί και στις 7 περιφερειακές ενότητες περισσότερα από 1.000 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλους τους τομείς, την υγεία, την παιδεία, το οδικό δίκτυο, τις υποδομές , τον πολιτισμό τον τουρισμό, το περιβάλλον, τις μεταφορές, τις ψηφιακές υπηρεσίες, τον πρωτογενή τομέα, την καινοτομία την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Φυσικά, όπως πρόσθεσε, στην ατζέντα του 2030 υπάρχουν τα εμβληματικά έργα, μαζί με τις μεγάλες υποδομές. Ενδεικτικά ανέφερε την ενοποίηση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης κάνοντας λόγο για ένα οραματικό έργο σε συνεργασία με τους παράκτιους δήμους που θα προσδώσει στην πόλη το σύγχρονο brand name της και θα ενισχύσει τη θέση της στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και θα δώσει νέα αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία. Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του μεγαλύτερου Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά που χρηματοδοτεί η ΠΚΜ με 20 εκατ. ευρώ. Αναφορά έκανε και στα επενδυτικά σχέδια τουριστικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων, στα σχέδια αγροτικής ανάπτυξης, στη ψηφιακή αναβάθμιση πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στις μεγάλες πόλεις, στο νέο μουσείο στη Βεργίνα, στην προστασία και ανάπτυξη του τύμβου Καστά και της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, στην αντιπλημμυρική θωράκιση πόλεων, στην αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, στην ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων κ.ά.

Όπως είπε τα παραπάνω «είναι μερικά μόνο από τα έργα με τα οποία χτίζουμε τη σύγχρονη και έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη Κεντρική Μακεδονία του 2030».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ