Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Κάθριν Χέπμπορν, η Ελλάδα και η Ρωσία

Μέσα από ταινίες του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Η Κάθριν Χέπμπορν, η Ρωσία, και η Ελλάδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο τριών διαφορετικών ταινιών που προβλήθηκαν στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας για την ταινία του ο Άντρου Ντέιβις, o οποίος μαζί με την Ρίκε Μπρέντελ υπογράφει σκηνοθετικά το ντοκιμαντέρ «Κάθριν Χέπμπορν-Η απίθανη Κέιτ» είπε πως κατά την έρευνά τους ανακάλυψαν πως στις 27 βιογραφίες που είχαν γραφτεί για την βραβευμένη με τέσσερα Όσκαρ ηθοποιό, πουθενά δεν υπήρχε αναφορά στον αγαπημένο της ανιψιό. «Αποφασίσαμε να του μιλήσουμε και μοιράστηκε πολλά μαζί

μας», σχολίασε ο σκηνοθέτης.

Είπε πως η Χέπμπορν είχε γερά θεμέλια στην οικογένειά της και για να καταφέρει ό,τι πέτυχε δούλεψε σκληρά. Εξάλλου όπως τόνισε: «Από παιδί, οι γονείς της έλεγαν ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αλλά δεν θα φτάσει πουθενά αν δεν προσπαθήσει σκληρά. Η επιτυχία της ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς».

Στη Ρωσία με τρένο

Συμπλήρωσε πως ήταν ένας απλός άνθρωπος, κάτι που δεν συνηθίζεται στο Χόλυγουντ, ενώ ανέφερε πως αφορμή για την ταινία ήταν ένα αφιέρωμα που κλήθηκε να κάνει στον τηλεοπτικό σταθμό ARTE για την επέτειο των δέκα ετών από το θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού.

Για την εμπειρία του από το γύρισμα του ντοκιμαντέρ «Ήχοι της ψυχής» αναφέρθηκε ο σκηνοθέτης Ρομπέν Ντιμέ. Όπως είπε, αφορμή για την ταινία ήταν η συμμετοχή του ίδιου στο ρωσικό πρότζεκτ «Cinetrain», στόχος του οποίου ήταν διάφοροι δημιουργοί να ταξιδέψουν στη Ρωσία με τρένο και να αποτυπώσουν εικόνες από τη χώρα. «Γνώρισα πολύ κόσμο. Και εστίασα στους ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας και στους ανέργους. Οι πάμπλουτοι δεν με ενδιέφεραν, ήθελα να ασχοληθώ με το 60% του πληθυσμού που ζει με το τίποτα», σχολίασε. Και πρόσθεσε: «Είδα ότι υπάρχουν δυο διαφορετικές ταχύτητες στη Ρωσία, άλλη στην πόλη και άλλη στην επαρχία».

Η Ελλάδα τριών συγγραφέων

Πέρασε τέσσερις μήνες στη χώρα μας ο Νικολά Οτεμάν για να κάνει την ταινία «Η Ελλάδα των Χρήστου Χρυσόπουλου, Πέτρου Μάρκαρη και Έρσης Σωτηροπούλου», στην οποία συνομίλησε με τους τρεις συγγραφείς. Μπορεί ο καθένας να είχε διαφορετική οπτική γιατί ανήκει σε άλλη γενιά όμως το κοινό τους είναι ότι «και οι τρεις αγαπούν τη χώρα τους και δεν θέλουν να ζήσουν αλλού, παρότι είναι πάρα πολλά αυτά που δεν τους αρέσουν στην Ελλάδα».

Να αναφέρουμε πως η ταινία είναι η συνέχεια ενός πρότζεκτ που ξεκίνησε ο δημιουργός πριν ένα χρόνο. Τότε γύρισε ντοκιμαντέρ με δύο ιταλούς συγγραφείς, τους Erri de Luca και Claudio Magris.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ