Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έργο του William Kentridge στα 56α Δημήτρια

Από αύριο θα μπορούμε να δούμε το «Notes Towards a Model Opera»

Το «Notes Towards a Model Opera» -ένα από τα πιο σπουδαία έργα του William Kentridge, του καλλιτέχνη που έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τα σχέδιά του, τις ταινίες, τις παραστάσεις του στο θέατρο και στην όπερα- παρουσιάζεται στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασίαμε το MOMus: Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης.

Τοέργο «Notes Towards a Model Opera» αποτελείται από μια σειράεικόνων από ζωγραφικά σχέδια του Kentridge, που βασίζονται στην μακρόχρονη πορεία έρευνας του, όπως μια σειρά καλλιγραφικών σχεδίων με μελάνη πάνω σε σελίδες κινεζικών βιβλίων. Είναι μια συναρπαστική εμπειρία για τον θεατή – ένα κολάζ από εικόνες και φιγούρες που εναλλάσσονται γεμάτες χρώματα και μουσική. Ταυτόχρονα ασχολείται με τη δυναμική της διαπολιτισμικής διάχυσης και της πολιτισμικής μεταμόρφωσης. Ο καλλιτέχνης ασχολείται με τα πολύπλευρα ίχνη της αποικιοκρατίας στην αφρικανική ήπειρο.

Ο καλλιτέχνης δεν αρκείται σε μια μορφή τέχνης ούτε χρησιμοποιεί διακριτά καλλιτεχνικά μέσα, αλλά συνθέτει με μαεστρία κάθε τεχνική και φόρμουλα, για να μας παράσχει ένα μοναδικό έργο. “Μπορείς να δουλέψεις με ήχους, με ποίηση, με κείμενα, μέσω του θεάτρου – όλα αυτά είναι δυνατά όσον αφορά τη διευρυμένη αίσθηση που έχει ένας καλλιτέχνης” έχει δηλώσει ο ίδιος.

Το «Notes Towards a Model Opera» δεν κινείται γύρω από μια άκαμπτη χρονολογική σειρά της δημιουργικής του εξέλιξης ούτε γύρω από ένα προκαθορισμένο σύνολο θεμάτων –ο καλλιτέχνης, προτιμά την υποβλητική, ποιητική δύναμη των εικόνων.

Το έργο έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία. Η αρχή γίνεται από το Παρίσι από όπου ξεκίνησαν οι καταβολές του Kentridge στην τέχνη, αλλά και οι αισθητικοί μετασχηματισμοί του μπαλέτου μέσα από τον μοντερνισμό. Οι μετασχηματισμοί αυτοί βρήκαν το δικό τους έδαφος σε διαφορετικά ιδεολογικά περιβάλλοντα, όπως η Μόσχα, η Σαγκάη και η πατρίδα του, το Γιοχάνεσμπουργκ. Το έργο είναι μια σύνθεση τρικάναλης προβολής και κάνει μια αναφορά στα οκτώ μοντέλα όπερας της «Πολιτιστικής Επανάστασης» στην Κίνα, ενώ χρησιμοποιεί το μπαλέτο τόσο ως καλλιτεχνική πράξη όσο και ως μέρος της διαχρονικής και διατοπικής έννοιας του χορού.

Συντελεστές: Χορογράφος και χορευτής, Dada Masilo. Μουσική σύνθεση και ηχογράφηση, Philip Miller.

Διάρκεια Έκθεσης: 03 έως 15 Οκτωβρίου 2021, Αποθήκη Γ΄ Λιμάνι

Ώρες έκθεσης: 11.00 - 20.00

Υποδοχή και Ξενάγηση στον χώρο

Ώρες Ξενάγησης: 12.00-18.00 Δε-Τρ-Τε-Πε-Κυ και 15.00-21.00 Πα-Σα.

Είσοδος ελεύθερη

Η Έκθεση είναι COVIDFREE

Οι θεατές εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στον χώρο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, που εκδίδεται 30 μέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο, με ισχύ έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Συνδυαστικά με αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας, ώστε να διενεργηθεί έλεγχος ταυτοπροσωπίας

Οι παραπάνω υποχρεώσεις περιλαμβάνουν και ανηλίκους, δώδεκα (12) ετών και άνω.

Πρόγραμμα 56ου Φεστιβάλ Δημητρίων: e-dimitria.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θανατηφόρο τροχαίο στην Ημαθία – Το ΙΧ έφυγε από την πορεία του και έπεσε σε δέντρο
Η επίσημη ανακοίνωση από την αστυνομία σχετικά με το δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας 35χρονος
Θανατηφόρο τροχαίο στην Ημαθία – Το ΙΧ έφυγε από την πορεία του και έπεσε σε δέντρο