Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μήνυμα Πρ. Παυλόπουλου προς Τουρκία και Ε.Ε. για το Κυπριακό

Υπερασπιζόμενοι την Κύπρο υπερασπιζόμαστε την Διεθνή και Ευρωπαϊκή νομιμότητα, τόνισε ο ΠτΔ

Tην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Προειδοποίησε ότι οιαδήποτε διαφορετική εκδοχή αφενός θα έθετε εν αμφιβόλω την ομαλή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Ε.Ε. και αφετέρου θα οδηγούσε στην διαμόρφωση ενός εξαιρετικά αρνητικού προηγουμένου και για την Διεθνή Κοινότητα. Πολύ δε περισσότερο, σημείωσε ο ΠτΔ, θα ήταν ένα αρνητικό προηγούμενο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την πληρότητα της κυριαρχίας των κρατών-μελών της κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Στο Ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο του ήρωα Κυριάκου Μάτση 

Μιλώντας στο Ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο του ήρωα του Κυπριακού Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα 1955-59, Κυριάκου Μάτση,  ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η θυσία και η μνήμη Μάτση δείχνουν σήμερα στον ελληνισμό και τις ηγεσίες του, τον δρόμο του δικού τους χρέους απέναντι στην Κύπρο.  «Εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε να μην λησμονάμε ότι η Θυσία του Κυριάκου Μάτση δεν έχει βρει ακόμη την ιστορική δικαίωσή της.  Όσο συνεχίζεται η τραγωδία της Κύπρου, όσο πάνω στο έδαφος της Κύπρου υπάρχουν, κατά παράβαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου, στρατεύματα κατοχής, είμαστε υπόλογοι» είπε χαρακτηριστικά.

Τρία χαρακτηριστικά στη λύση του Κυπριακού

Πρόσθεσε δε ότι υπερασπιζόμενοι την Κύπρο υπερασπιζόμαστε  την Διεθνή και Ευρωπαϊκή νομιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό η λύση του Κυπριακού, όπως είπε, θα πρέπει να έχει τρία χαρακτηριστικά:

1.Οργάνωση με χαρακτηριστικά ομοσπονδιακού κράτους, και μόνο, αφού κάθε μορφής συνομοσπονδία είναι αδιανόητη ως προς τις θεσμικές προδιαγραφές, στις οποίες πρέπει να υπακούει κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διασφαλίζει αποτελεσματικώς την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

2. Μια και ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, συνακόλουθα δε μια και ενιαία υπηκοότητα των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

3.Δυνατότητα πλήρους άσκησης, εκ μέρους των οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της εσωτερικής και εξωτερικής της κυριαρχίας.

Όπως είπε, το αναγκαίο κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο τούτο χαρακτηριστικό, «αποκλείει την παραμονή στο κυπριακό έδαφος στρατευμάτων κατοχής καθώς και εγγυήσεις τρίτων».

Υπενθύμισε το προηγούμενο της Γερμανίας

Καθοριστικής σημασίας προηγούμενο προς αυτήν την κατεύθυνση, είπε, είναι εκείνο της τελικής ενοποίησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι προϋπόθεση της σύναψης της Συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992, όπως προκύπτει από το προοίμιό της, ήταν η ανάκτηση της πλήρους κυριαρχίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κατ’ εφαρμογήν της Συνθήκης της 12ης Σεπτεμβρίου 1990. Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του άρθρου 4 της εν λόγω Συνθήκης, προϋπόθεση για την τελική ενοποίηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ήταν η ολοκληρωτική αποχώρηση από το γερμανικό έδαφος των κατοχικών ρωσικών στρατευμάτων ως το τέλος του 1994.

Ο πρόεδρος Παυλόπουλος εξέφρασε τη χαρά του, διότι, όπως είπε, σήμερα, τιμώντας τη μνήμη του Κυριάκου Μάτση, Κύπρος και Ελλάδα, Ελλάδα και Κύπρος, «στηρίζουν χωρίς περιστροφές αυτή την Εθνική -που συνιστά επίσης Διεθνή αλλά και Ευρωπαϊκή- γραμμή επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, καθώς και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον φίλο κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έχει θαρραλέα αναλάβει το βάρος να την φέρει σε αίσιο πέρας». Στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στη ζωή και τη θυσία του Κυριάκου Μάτση. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκρέκας: Βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας
Επεσήμανε ότι, από κοινού, υπουργείο Ανάπτυξης και επιμελητήρια δημιουργούν προϋποθέσεις ισχυρής, βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης
Σκρέκας: Βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας