Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διπλωματικός «πυρετός» για το Σκοπιανό – Οι συναντήσεις Νίμιτς στην Αθήνα

Ν. Κοτζιάς: «Παραγωγική η συνάντηση με τον Μ. Νίμιτς για το ελληνικό Σύμφωνο» - Μ. Νίμιτς: «Ειλικρινής η ελληνική κυβέρνηση»

«Δημιουργική και παραγωγική» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τη συνάντηση που είχε σήμερα, Τρίτη, με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, κατά την οποία -όπως είπε- του εξήγησε την ελληνική πρόταση για το Σύμφωνο με την ΠΓΔΜ. Ακόμη του ανέφερε ποια σημεία των προτάσεών του μπορεί να υιοθετήσει η Αθήνα και για ποια προτείνει εναλλακτικές προτάσεις

Η συνάντηση με τον ΥΠΕΞ τη ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ, θα γίνει όταν είναι έτοιμη η ελληνική πρόταση είπε ο κ. Κοτζιάς ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διαπραγμάτευση, που μπορεί να συνεχιστεί και μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Για εποικοδομητική συνάντηση μίλησε και ο Μάθιου Νίμιτς. Διαπίστωσε δε την ύπαρξη κατάλληλης δυναμικής ώστε να βρεθεί λύση, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζει το γεγονός ότι «υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια». Δήλωσε θετικός ως προς τις ελληνικές προτάσεις. Αντίθετα κανένα σημείο προσέγγισης δεν κατάφερε να βρει με τον Μ. Νίμιτς ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος.

«Αναλύσαμε την ελληνική πρόταση για το Σύμφωνο»

Ειδικότερα, ο κ. Κοτζιάς μετά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Νίμιτς, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, εξήγησε ότι ανέφερε στον ειδικό διαμεσολαβητή την ελληνική πρόταση για το Σύμφωνο και τη γνώμη του για το τι μπορεί και πρέπει να εμπεριέχει, όπως επίσης διατύπωσε και τη σκέψη του σχετικά με τα θετικά σημεία των προτάσεων του ειδικού διαμεσολαβητή που μπορεί να υιοθετήσει η ελληνική πλευρά, αλλά και τα σημεία που προβληματίζουν, προτείνοντας ωστόσο εναλλακτικές μεθόδους. «Νομίζω ότι καλή τη πίστη πρέπει να δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι αφήνει «τα άλλα σε αυτούς που θέλουν να κάνουν κριτική χωρίς λόγο».

Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη συνάντησή του με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, είπε ότι αυτή θα γίνει «αφού ετοιμάσουμε την πρότασή μας».

Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι η «άλλη πλευρά ξέρει για το Σύμφωνο, απλώς το περιεχόμενό του το επεξεργαζόμαστε εμείς», εξηγώντας ότι το Σύμφωνο θα είναι η δική μας πρόταση, «μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση».

«Δεν έχω χρονοδιάγραμμα στη διαπραγμάτευση»

Σε ερώτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ο κ. Κοτζιάς απάντησε «όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα», υπογραμμίζοντας ότι «θέλει πολλή δουλειά». Διευκρίνισε ότι «εξαρτάται από το αν οι προτάσεις που κάνουμε είναι λογικές ή μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άλλη μεριά ή θα χρειαστεί να ξαναρχίσουμε την όλη συζήτηση για το Σύμφωνο από την αρχή». Αποσαφήνισε επίσης, ερωτηθείς σχετικά, ότι «δεν έχει χρονοδιάγραμμα», ότι μπορεί να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και μετά τον Ιούνιο και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα συνεχίσουμε», είπε και συμπλήρωσε: «Εμείς το είχαμε πει αυτό, όχι σε σχέση με τρίτους παράγοντες, σε σχέση να μην μπερδευτεί η διαδικασία συμφωνίας με χώρες όπως η Αλβανία και η ΠΓΔΜ, με τις ελληνικές εκλογές που θα γίνουν το 2019».

Μ. Νίμιτς»: «Ειλικρινής και ενεργητική η ελληνική κυβέρνηση»

«Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί» τόνισε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον υπουργό, Νίκο Κοτζιά. Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι σήμερα έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος».

«Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική». Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.

Έχει δώσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι έχει δώσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτές. «Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας: «Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. «Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση» κατέληξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Τα 4 ονόματα στα σλαβικά που έχουν πέσει στο «τραπέζι»

Τα ονόματα που φέρεται να έχει προτείνει ο Νίμιτς στα σλαβικά είναι τα ακόλουθα:

• Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

• Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

• Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας

• Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Ν. Κοτζιάς: «Ετοιμάζουμε σύμφωνο για λύση πακέτο»

Στο μεταξύ, η ελληνική πρόταση προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) αλλά και προς τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σχετικά με το ονοματολογικό φαίνεται ότι θα είναι η σύναψη ενός συμφώνου στο οποίο η Αθήνα επιθυμεί να ενταχθούν όλα τα ζητήματα της χρονίζουσας εκκρεμότητας. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι η Αθήνα θα επιθυμούσε το όνομα που θα επιλεγεί να είναι στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστο.

Από την άποψη αυτή, οι τέσσερις εκ των πέντε προτάσεων Νίμιτς ήδη καλύπτουν την Αθήνα. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι, κάτι που έχει εξαρχής επισημανθεί, ότι ένα όνομα στα σλαβικά «γέρνει την πλάστιγγα» σε σημαντικό βαθμό στα θέματα της ταυτότητας, ενδεχομένως και της εθνικότητας που θα αναγράφεται στα διαβατήρια των πολιτών του γειτονικού κράτους. Αξιοσημείωτη αλλά και ορθή στο σημείο αυτό ήταν η επισήμανση του κ. Κοτζιά ότι στο θέμα της γλώσσας η σθεναρή θέση της πΓΔΜ έχει και ισχυρή νομική βάση, καθώς η γλώσσα αυτή έχει λάβει νομική αναγνώριση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Προτάσεις θα υποβάλλει και η σκοπιανή πλευρά

Φυσικά, η πρόταση ενός Συμφώνου από την Ελλάδα δεν θα λύσει αυτομάτως το πρόβλημα. Προτάσεις θα υποβάλλει και η σκοπιανή πλευρά που μέχρι στιγμής δεν είναι ευρύτερα γνωστές. Κρίσιμο όμως παραμένει το ερώτημα αν και με ποιο τρόπο θα επιδιωχθούν αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Ο κ. Κοτζιάς αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν για κάτι τέτοιο, ενώ υπήρξε πολύ προσεκτικός σχετικά με το ποια και πόσα είναι τα άρθρα με αλυτρωτικό περιεχόμενο – σε αντίθεση με τη σωρεία ανακριβειών που έχουν εσχάτως καταγραφεί στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Φειδωλός υπήρξε επίσης σχετικά με τη χρονική στιγμή μίας συνταγματικής αλλαγής στα Σκόπια.

Ασαφής η μορφή του Συμφώνου

Παράλληλα, δεν είναι σαφές (άλλωστε είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο) ποια μορφή και ποιο νομικό μανδύα θα λάβει ένα τέτοιο σύμφωνο. Οι διεθνείς συμφωνίες μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές. Δεν αποκλείεται επίσης να υπάρχει προτίμηση σε ένα Σύμφωνο όπως αυτό που πρόσφατα υπέγραψαν τα Σκόπια με τη Σόφια – θέση την οποία επίσης υποστηρίζουν ορισμένα αλβανικά κόμματα της πΓΔΜ, όπως το συγκυβερνών DUI. Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι, η κυβέρνηση επιδιώκει μία συμφωνία που θα δίνει προοπτική στις διμερείς σχέσεις, στο πρότυπο εκείνης που επεδίωκε η κυβέρνηση Σημίτη την περίοδο 2000-2001.

Ο Νίμιτς από την Αθήνα στα Σκόπια

Τέλος, ο κ. Νίμιτς μετά τις συναντήσεις με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κότζια, μεταβαίνει αύριο στα Σκόπια. Ο ειδικός διαμεσολαβητής παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στις δύο χώρες καθώς και τις εσωτερικές αντιδράσεις που έχουν διαφανεί μετά τη δημοσιοποίηση των 5 προτάσεων που φέρεται να έχει κάνει ο ίδιος για το ονοματολογικό , οι οποίες περιέχουν όλες τον όρο «Μακεδονία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γυαλιά καρφιά μαγαζί στη Θεσσαλονίκη – Μπούκαραν 2 άνδρες, τα έκαναν λαμπόγυαλο
Συνελήφθησαν από την αστυνομία δύο άτομα για εξύβριση και φθορά ξένης ιδιοκτησίας – Ενεργούσαν κατ' εντολή 76χρονου
Γυαλιά καρφιά μαγαζί στη Θεσσαλονίκη – Μπούκαραν 2 άνδρες, τα έκαναν λαμπόγυαλο