Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

MyCoast: Περίπου 14.000 «κατέβασαν» την εφαρμογή - Στις 500 οι καταγγελίες

Η εφαρμογή «MyCoast» είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και tablet

Περί τις 500 καταγγελίες έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, δύο εβδομάδες μετά την ενεργοποίηση της πλατφόρμας «MyCoast», μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν αν στις παραλίες τηρείται η νομιμότητα των όρων παραχώρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η εφαρμογή είναι ήδη δημοφιλής και την έχουν «κατεβάσει» περίπου 14.000 πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του «MyCoast» είναι να συμβάλει στη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στις ακτές, στην ενίσχυση της διαφάνειας στην παραχώρηση των αιγιαλών, καθώς και στην οργανωμένη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Η εφαρμογή «MyCoast» είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και tablet.

Σε επόμενη φάση με την ενσωμάτωση εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης, η νομιμότητα θα ελέγχεται αυτόματα από τα πληροφοριακά συστήματα. 

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θέλουν να βάλουν στην εξίσωση και την ΑΙ, ώστε να εντοπίζει αυτόματα παρανομίες, με το κράτος να παρεμβαίνει στη συνέχεια.

Πώς θα γίνει αυτό; Τα δύο υπουργεία συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο αναπτύσσει σχετικό μηχανισμό για τον αυτόματο εντοπισμό και αναγνώριση… ομπρελών στις ακτογραμμές από δορυφορικές εικόνες.

Ο μηχανισμός θα λειτουργεί ως εξής: ένα σύστημα θα μπορεί να εντοπίζει αποτελεσματικά δομές ή αντικείμενα σε δορυφορικές εικόνες έχοντας «εκπαιδευθεί» σε πολυάριθμες εικόνες στην ελληνική επικράτεια.

Η υψηλή ανάλυση των εικόνων επιτρέπει την εφαρμογή του συγκεκριμένου λογισμικού, το οποίο θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει με ακρίβεια περιοχές που είναι κατειλημμένες από συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως ομπρέλες και να… συγκρίνει την επιφάνεια κατάληψης με την επιφάνεια που αντιστοιχεί στο συμβόλαιο μίσθωσης κάθε επιχείρησης.

Οι αποκλίσεις ανάμεσα στις επιφάνειες αυτές θα αποτελούν άμεσα αντικείμενο ελέγχου ως ύποπτες παράβασης.

Ο στόχος είναι το ερχόμενο καλοκαίρι να εφαρμοστεί πιλοτικά σε παράκτιες περιοχές στην Ελλάδα, ώστε τα αποτελέσματα να χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω εξέλιξή του.

Η δορυφορική κάλυψη προοδευτικά αναμένεται να αυξηθεί και, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος καθώς αυτό διαρκώς θα «αυτοεκπαιδεύεται», μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αυτοματοποίηση των τακτικών, αλλά και των έκτακτων ελέγχων με πολλαπλά οφέλη. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι η τιμωρία των παρανομούντων, ο παραδειγματισμός όσων θέλουν να παρανομήσουν, αλλά και η εξοικονόμηση πόρων, αφού τα κλιμάκια θα πηγαίνουν πλέον στοχευμένα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα 5 + 2 μεγάλα φεστιβάλ καλοκαιριού που θα «ξεσηκώσουν» Χαλκιδική - Θεσσαλονίκη
Από τη Μονή Λαζαριστών στο Λόφο Σάνης και από το Θέατρο Κήπου στο Επταπύργιο, φέτος το καλοκαίρι Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη έχουν κάτι για όλα τα...
Τα 5 + 2 μεγάλα φεστιβάλ καλοκαιριού που θα «ξεσηκώσουν» Χαλκιδική - Θεσσαλονίκη