Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γάμος για ομόφυλα ζευγάρια και τεκνοθεσία – Τι πιστεύουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες

Θετικά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών απαντά το 56% των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Κατά της τεκνοθεσίας τάσσεται το 58%

Το τελευταίο διάστημα η θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έχει έρθει στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου. Τις πεποιθήσεις των Ελληνίδων και των Ελλήνων για το ζήτημα, καταγράφουν δύο μεγάλες ποσοτικές έρευνες που διενήργησε μέσα στο 2023 η aboutpeople για λογαριασμό του Eteron-Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Δημογραφικά χαρακτηριστικά

Στα δημογραφικά χαρακτηριστικά των απαντήσεων πρέπει είναι «καθαρό» ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο θετικές από τους άντρες (63,3% έναντι 49%) καθώς και οι πιο νέοι συγκριτικά με τους γηραιότερους. Το πιο μεγάλο ποσοστό θετικών απαντήσεων σημειώνεται στις ηλικίες 17-24 (67,7%) και το πιο χαμηλό στις ηλικίες 65+ (49,6%). Πάντως σε όλες τις ηλικιακές ομάδες υπερτερούν οι θετικές απαντήσεις.

Οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι σαφώς πιο θετικοί από αυτούς της δευτεροβάθμιας (61,1% έναντι 48,2%). Πιο θετικοί είναι και κάτοικοι της Αττικής (60,7%) έναντι αυτών της περιφέρειας (52,8%).

Με βάση την ψήφο στις εκλογές του Ιουνίου

 

Σε ό,τι αφορά τώρα τις απαντήσεις με βάση την ψήφο στις εκλογές του Ιουνίου, παρατηρούμε ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι πλέον θετικοί με 85,8%, ακολουθούμενοι-ες από αυτούς-ές του ΚΚΕ (79,1%), της Πλεύσης Ελευθερίας (59,5%), του ΠΑΣΟΚ (57,9%), της Νέας Δημοκρατίας (46,2%), της Νίκης (26%), του της Ελληνικής Λύσης (21,9%) και των Σπαρτιατών (18,3%).

Σε ό,τι αφορά την ιδεολογική αυτοτοποθέτηση, φαίνεται ότι όσο πιο αριστερά τοποθετούνται οι ερωτώμενοι-ες, τόσο πιο θετικοί-ες είναι στους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών. Στην Αριστερά οι θετικές απαντήσεις είναι 86,1%, στο Κέντρο 57,4% και στη Δεξιά 27,2%.

Από την έρευνα προκύπτει ότι:

  • Είναι πολύ υψηλό ποσοστό θετικών απαντήσεων των ψηφοφόρων του ΚΚΕ (79,1%).
  • Το ποσοστό των θετικών απαντήσεων των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με αυτό των ψηφοφόρων του Κέντρου.
  • Οι αρνητικές απαντήσεις στους ψηφοφόρους της ΝΔ υπερτερούν οριακά (49,8% έναντι 46,2%).
  • Είναι συντριπτική απόρριψη των γάμων των ομόφυλων από τους ψηφοφόρους της Ακροδεξιάς.
  • Οι απαντήσεις όσων δεν πιστεύουν στους ιδεολογικούς διαχωρισμούς (45,7%), μοιάζουν με αυτές των ψηφοφόρων της ΝΔ (46,2%).
  • Οι απαντήσεις των ψηφοφόρων της Πλεύσης τοποθετούνται στα αριστερά του πολιτικού/ιδεολογικού άξονα.

Γενικά, τα δημογραφικά χαρακτηριστικά παρουσιάζουν ανάλογη εικόνα με αυτή των ερωτήσεων για τον γάμο. Οι γυναίκες είναι πιο θετικές από τους άντρες (43,4% έναντι 30,9%) καθώς και πιο νέοι συγκριτικά με τους γηραιότερους. Οι μόνες ηλικιακές ομάδες που εμφανίζονται πλειοψηφικά θετικές και μάλιστα με μεγάλα ποσοστά είναι οι 17-24 (63,4%) και 25-34 (52,6%). Το μικρότερο ποσοστό θετικών απαντήσεων εντοπίζεται στις ηλικίες 65+ (23,8%).

Δεν είναι πολύ μεγάλη η διαφορά στις απαντήσεις των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έναντι αυτών της δευτεροβάθμιας (39,8% έναντι 33,1%), καθώς και των κατοίκων της Αττικής (41,9%) έναντι αυτών της περιφέρειας (33,7%)

 

Η τεκνοθεσία

Στην ίδια έρευνα τέθηκε η ερώτηση «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τις τεκνοθεσίες από ομόφυλα ζευγάρια;».

Το 37,2% απάντησε ότι συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί.

Το 58,6% απάντησε ότι διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί.

Γενικά, τα δημογραφικά χαρακτηριστικά παρουσιάζουν ανάλογη εικόνα με αυτή των ερωτήσεων για τον γάμο. Οι γυναίκες είναι πιο θετικές από τους άντρες (43,4% έναντι 30,9%) καθώς και πιο νέοι συγκριτικά με τους γηραιότερους. Οι μόνες ηλικιακές ομάδες που εμφανίζονται πλειοψηφικά θετικές και μάλιστα με μεγάλα ποσοστά είναι οι 17-24 (63,4%) και 25-34 (52,6%). Το μικρότερο ποσοστό θετικών απαντήσεων εντοπίζεται στις ηλικίες 65+ (23,8%).

Δεν είναι πολύ μεγάλη η διαφορά στις απαντήσεις των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έναντι αυτών της δευτεροβάθμιας (39,8% έναντι 33,1%), καθώς και των κατοίκων της Αττικής (41,9%) έναντι αυτών της περιφέρειας (33,7%)

Σε ό,τι αφορά τώρα τις απαντήσεις με βάση την ψήφο στις εκλογές του Ιουνίου, παρατηρούμε ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικοί-ές σε μεγάλο ποσοστό (68,1%) και ακολουθούνται από αυτούς-ές του ΚΚΕ που τοποθετούνται πλειοψηφικά θετικά (60,5%). Οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων είναι αρνητικοί-ές σε μεγάλα ή και συντριπτικά ποσοστά. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ λένε όχι στις τεκνοθεσίες σε ποσοστό 65,9%, της Νέας Δημοκρατίας 73,1%, της Νίκης 83,9%, των Σπαρτιατών 91,9% και της Ελληνικής Λύσης 95,9%.

Σε ό,τι αφορά την ιδεολογική αυτοτοποθέτηση, θετικοί είναι οι πολίτες που πρόσκεινται στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά (74% και 52,7%) ενώ το Κέντρο, η Κεντροδεξιά και η Δεξιά τοποθετούνται κατηγορηματικά αρνητικά (66,5%, 79,5% και 82,2% αντίστοιχα). Όσες-οι δεν πιστεύουν στους ιδεολογικούς διαχωρισμούς τοποθετούνται αρνητικά σε ποσοστό 65,8%.

Να σημειώσουμε ότι:

  • Είναι υψηλό το ποσοστό των θετικών απαντήσεων των ψηφοφόρων του ΚΚΕ (60,5%).
  • Το ποσοστό των θετικών απαντήσεων των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με αυτό των ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται στο Κέντρο.
  • Οι αρνητικές απαντήσεις στους ψηφοφόρους της ΝΔ είναι συντριπτικά αρνητικές με 73,1%.
  • Είναι καθολική απόρριψη της τεκνοθεσίας από τους ψηφοφόρους της Ακροδεξιάς.
  • Οι οι απαντήσεις όσων δεν πιστεύουν στους ιδεολογικούς διαχωρισμούς (29,8% θετικές), μοιάζουν με αυτές των ψηφοφόρων της ΝΔ (24,6%).
  • Οι απαντήσεις των ψηφοφόρων της Πλεύσης είναι πιο κοντά στα αριστερά του πολιτικού/ιδεολογικού άξονα.

Πηγή: newpost.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ