Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οι 3 σεφ – ambassadors και το καλάθι με λιχουδιές της πόλης! (ΦΩΤΟ)

Εντός και εκτός συνόρων με τρεις Chef Ambassadors και ένα καλάθι γεμάτο Θεσσαλονίκη

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Την σύγχρονη εκδοχή της κουζίνας της πόλης μας παρουσιάζει ο 2ος Γαστρονομικός Οδηγός Θεσσαλονίκης με τίτλο «The Contemporary Cuisine of Thessaloniki», που παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας σε μια συνέντευξη τύπου με συνοδεία φαγητού, σε ένα μενού που έφτιαξαν οι τρεις Chef Ambassadors 2018 χρησιμοποιώντας υλικά από το Thessaloniki Food Basket, από ντόπιους παραγωγούς.

Μάλιστα το καλάθι των 12 τοπικών προϊόντων μαζί με τους τρεις σεφ θα ταξιδέψουν και εκτός τειχών πόλης για να διαδώσουν περισσότερο την γαστρονομία της Θεσσαλονίκης.

Πέρυσι το Thessaloniki Food Basket είχε πάει στο Βερολίνο παρουσιάζοντας τις γαστρονομικές προτάσεις των τριών πρώτων Chef Ambassadors στο εξωτερικό, ενώ φέτος, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Πέγκας στο typosthes.gr υπάρχει σκέψη το 2ο Food Basket να ταξιδέψει στα Βαλκάνια, ενδεχομένως στα Σκόπια ή στη Σόφια, και σίγουρα θα πάει και στην Αθήνα.

«Είμαστε στην αρχή ενός αφηγήματος για την γαστρονομία της πόλης», έλεγε νωρίτερα ο κ. Πέγκας στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο των εκθέσεων Detrop/Oenos και Artozyma.

Και ανέφερε ότι η πόλη μας έχει δημιουργήσει μια ισχυρή τοπική κουζίνα που βοηθά στο να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη ένα brand name. «Δημιουργείται μια κουλτούρα Gastro Restaurant (σημ. εστιατορίων της δημιουργικής μαγειρικής), ενισχύεται το ενδιαφέρον εκπροσώπων διεθνών ΜΜΕ για την γαστρονομία μας και υπάρχει ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό με ταλαντούχους σεφ», σχολίασε, ενώ πρόσθεσε πως είναι σημαντικό αυτή η ανάπτυξη που υπάρχει στο κομμάτι της γαστρονομίας να περάσει και σε άλλους τομείς, από την παραγωγή μέχρι και την εξαγωγή προϊόντων, καθώς και να ενισχύσει τον τουρισμό στην πόλη μας.

Μιλώντας για τον 2ο Γαστρονομικό Οδηγό Θεσσαλονίκης, οι συνταγές του οδηγού αναδεικνύουν τα πιάτα της πόλης στη σύγχρονη εκδοχή τους και προέκυψαν έπειτα από την ψηφοφορία του κοινού (50.000 άτομα) στη σελίδα του TFF, είπε πως «και οι δημότες γίνονται συνοδοιπόροι του δήμου Θεσσαλονίκης σε αυτή την προσπάθεια για να γίνει περισσότερο γνωστό το όνομα της πόλης μας και η γαστρονομία της». Ο ίδιος αποκάλυψε πως δοκίμασε τα «Κολοκυθάκια γεμιστά αλλιώς», την συνταγή που ήρθε πρώτη στην ψηφοφορία του κοινού.

Από μύδια αχνιστά μέχρι μπουγάτσα με κρέμα από σαλέπι

Όσο για το τι έφτιαξαν οι σεφ στο γεύμα που ακολούθησε; Ο Αντώνης Μουστάκης από το «Extravaganza» έκανε ένα βελουτέ από γιαούρτι δορκάδος, ντομάτα κονφί και τσιπ από πολίτικο σουτζούκι και φύλλο περέκ, o Λάμπρος Ρώσσιος από το «Maitre & Margarita» κουνέλι μπρεζέ  με κατσαμάκι και σάλτσα οξύμελι και ο Δημήτρης Τασιούλας από το «Thria» αρνί μαγειρεμένο σε χαμηλή φωτιά και πρεσαρισμένο, με μους ξυνού τραχανά.  

Το ορεκτικό ήταν κουλουρίνι Θεσσαλονίκης, και ένα αχνιστό μύδι, ενώ το επιδόρπιο μια διαφορετική εκδοχή μπουγάτσας με κρέμα από σαλέπι. Τα πιάτα συνοδεύτηκαν με κρασιά από το κτήμα Αρβανιτίδη, και τσίπουρο Dorodouli.

Οι τρεις σεφ μιλώντας για τα πιάτα τους είπαν πως εμπνέονται κυρίως από τη μεσογειακή κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα.

Ένα καλάθι γεμάτο γεύσεις Θεσσαλονίκης

Τα τοπικά προϊόντα εξάλλου είναι και αυτά που προβάλει και το φετινό Thessaloniki Food Basket. Όπως τόνισε η υπεύθυνη του Chef Stories κ. Σύλβια Κουμεντάκη φέτος στο καλάθι υπάρχουν ελληνικά προϊόντα από εταιρείες που έχουν και τη δυνατότητα να προβούν σε εξαγωγές.

Συγκεκριμένα στο «Καλάθι της Θεσσαλονίκης» υπάρχουν προϊόντα από τις εξής 12 εταιρείες: Φάρμα Χαλάστρας, Αυγά Τσακίρη, Ελιά EllionΧαλκιδική, Ζυμαρικά ΜΑΚΒΕΛ, Θαλασσινά Mega Οstrakon, Κριτσίνια Ζεω, Κοτόπουλο Καραγιαννάκης, Κουλούρι θεσ/νικης Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Μέλι Nirra, Λάδι Keleon, Ρύζι Begas Agro, Tυροκομικά -Τυροκομικά Προίκα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασσελάκης: Έσβησε κεράκια με λάθος νούμερο – «Συν ένα παιδιά» (VIDEO)
Μπαίνοντας στο μαγαζί στη Θήβα τον περίμενε μια τούρτα έκπληξη για τα γενέθλιά του, που πάνω της είχε μπλε κεράκια με τον αριθμό 35
Κασσελάκης: Έσβησε κεράκια με λάθος νούμερο – «Συν ένα παιδιά» (VIDEO)