Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Έρχεται» ο Άγιος που βάφει πράσινο τον κόσμο και τη Θεσσαλονίκη!

Πώς γιορτάζεται η Saint Patrick’s Day στην Ελλάδα και τον κόσμο

Γράφει: Ευγενία Κουτούβελα

Κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου γιορτάζεται πανηγυρικά η Ημέρα του Άγιου Πατρίκιου (αγγλιστί: St Patrick's Day). Η εν λόγω ημέρα αντιστοιχεί στην ημέρα θανάτου του αγίου και προστάτη της Ιρλανδίας, ειδικά στη Βρετανία και την Αμερική, αλλά πλέον έχει επεκταθεί και σε πολλές ακόμη χώρες και στην Ελλάδα.

Ας ταξιδέψουμε με οδηγό μας τον «πράσινο» Άγιο

Ιρλανδία: Δουβλίνο

Πρώτη φορά καθιερώθηκε το 1996 το φεστιβάλ του Άγιου Πατρίκιου στην Ιρλανδία ενώ από τριήμερο έχει εξελιχθεί σε πενθήμερο, από το 2006, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιούνται συνέδρια για την Ιρλανδική γλώσσα αλλά και πολυπληθείς παρελάσεις και συναυλίες.

Αγγλία: Λονδίνο

Με εξίσου μεγάλη αίγλη γιορτάζεται και στην πρωτεύουσα της Αγγλίας ο Άγιος με παρελάσεις, ξεναγήσεις, φεστιβάλ ιρλανδέζικου κινηματογράφου και σεμινάρια σχεδίου για μικρά παιδιά.

Αμερική: Σικάγο

Κάθε χρόνο στο Σικάγο βάφουν στην κυριολεξία με πράσινο τον ποταμό τους γιορτάζοντας με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο αυτή την ημέρα. Μία παράδοση που ξεκίνησε εδώ και μισό αιώνα και είχε ως αρχικό σκοπό να σταματήσει τη ρύπανση του ποταμού και να "ξετρυπώσει" αυτούς που συνεχίζουν να ρίχνουν τα απόβλητά στους στον υδροφόρο ορίζοντα της πόλης.

Παρατηρώντας την αρχικά πορτοκαλί βαφή να μετατρέπεται σε πράσινη γεννήθηκε η ιδέα του να βαφτεί όλος ο ποταμός πράσινος τιμώντας τον Άγιο Πατρίκιο. Περνώντας τα χρόνια η αρχική βαφή αντικαταστάθηκε μία αντίστοιχή της οικολογική, της οποίας τη "συνταγή" δε δημοσιεύουν για κανένα λόγο οι αρχές του Σικάγου, δηλώνοντας πως: "αυτό θα αντιστοιχούσε με την αποκάλυψη του μέρους που κρύβει το ξωτικό το χρυσό του" .

Μπορεί λοιπόν να μην έχουμε την ακριβή φόρμουλα για να βάψουμε πράσινο το Θερμαϊκό μας σίγουρα όπως μπορούμε να θαυμάσουμε τον ποταμό να αλλάζει χρώμα μέσω αυτού του υπέροχου βίντεο.

Και ποιος ξέρει; Αν είμαστε αρκετά τυχεροί και πετύχουμε το τετράφυλλο τριφύλλι μπορεί του χρόνου να το θαυμάσουμε από κοντά...ή ίσως να βρούμε πού κρύβει το ξωτικό του θησαυρό του!

Ελλάδα: Θεσσαλονίκη

Όλα ξεκινάνε από ένα Ιρλανδό που με κάποιο τρόπο τυχαίο ή μη βρέθηκε σε άλλη πατρίδα και θέλει να τηρήσει κάποια από τα έθιμα και τις παραδόσεις τις πατρίδας του (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Έτσι και φέτος με ξεχωριστό τρόπο θα γιορταστεί σε γνωστή Ιρλανδέζικη Pub της Θεσσαλονίκης ο Άγιος Πατρίκιος.

Βεβαίως, σε μία ημέρα συνυφασμένη με τη μπύρα δεν θα μπορούσε να λείπει από τις επιλογές μας, η κορυφαία μπυραρία της Ελλάδας και μία από τις 10 καλύτερες του κόσμου, η Hoppy Pub, η οποία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη μας!

Χαρούμενη ημέρα του Άγιου Πατρίκιου με ένα βίντεο από όλο τον κόσμο να βάφεται πράσινος!

Καλά μας ταξίδια (εικονικά και πραγματικά!). 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι
Η εταιρεία που είναι θυγατρική αμερικανικού κολοσσού κλείνει δύο εργοστάσια στη Βόρεια Ελλάδα – Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για την αιτία του...
Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι