17

OCT
2018

Τι συμβουλεύει τους πολίτες η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κακόβουλο λογισμικό μολύνει υπολογιστές - Βρέθηκε και στην Ελλάδα

12 Oct 201813.20
Για την εμφάνιση στην Ελλάδα νέων εκδόσεων του κακόβουλου λογισμικού «Dharma», το οποίο είναι τύπου «Ransomware - Cryptoware» και μπορεί να επηρεάσει αρκετές εκδόσεις λειτουργικού συστήματος, ενημερώνει τους πολίτες η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ), ενώ τους συμβουλεύει για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το κακόβουλο λογισμικό μολύνει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με δύο, κυρίως, τρόπους: Μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που εμπεριέχουν κακόβουλα επισυναπτόμενα αρχεία και μέσω επισφαλών ή «μολυσμένων» ιστοσελίδων.

Ως προς τα κακόβουλα αρχεία, πρόκειται συνήθως για αρχεία τύπου .docx και .pdf, στα οποία έχουν ενσωματωθεί κακόβουλες μακροεντολές, που εκτελούνται κατά το άνοιγμά τους και εγκαθιστούν το κακόβουλο λογισμικό στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, το ransomware κρυπτογραφεί - κλειδώνει ψηφιακά αρχεία, που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί.

Για να ξεκλειδωθούν τα μολυσμένα αρχεία ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ζητείται η καταβολή χρηματικού ποσού, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin (BTC) ως «λύτρα», σε διαφορετική περίπτωση καθίστανται απροσπέλαστα για το χρήστη τους.

Οπως επισημαίνει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα να αυτοδιαδίδεται μέσω του τοπικού δικτύου και να κρυπτογραφεί τα αρχεία κάθε συστήματος στο οποίο αποκτά πρόσβαση. Η δυνατότητα αυτή το καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο σε εταιρικά δίκτυα όπου η διάδοση μπορεί να είναι ραγδαία.

Η ΔΔΗΕ καλεί τους χρήστες του διαδικτύου και τους διαχειριστές δικτύων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το κακόβουλο λογισμικό, καθώς και να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές και να αποτρέπεται η περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου.

Οι ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι χρήστες του διαδικτύου και οι διαχειριστές δικτύων είναι οι εξής, σύμφωνα πάντα με την ΔΔΗΕ:

-Να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης και να διατηρούνται εκτός δικτύου, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποκατάστασή τους.

-Στις περιπτώσεις όπου λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν συνημμένα αρχεία, που περιέχονται στα μηνύματα αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπου ως αποστολέας φαίνεται να είναι κάποια υπηρεσία ή εταιρεία άγνωστη προς αυτούς.

-Να πληκτρολογούν τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον φυλλομετρητή ιστοσελίδων (browser), αντί να χρησιμοποιούν υπερσυνδέσμους (links).

-Να χρησιμοποιούν γνήσια λογισμικά προγράμματα, ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

-Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.

-Να απενεργοποιήσουν την εκτέλεση μακροεντολών και JavaScript στις εφαρμογές με τις οποίες ανοίγουν αρχεία τύπου .docx και .pdf.

-Να φροντίζουν για την προστασία και των φορητών τους συσκευών (tablet & έξυπνα κινητά τηλέφωνα). Περισσότερες οδηγίες και συμβουλές υπάρχουν στον ιστότοπο http://www.cyberalert.gr/mobile-malware/.

Επίσης, η ΔΔΗΕ σημειώνει ότι για περιστατικά μολύνσεων από κακόβουλο λογισμικό τύπου Ransomware - Cryptoware, η EUROPOL και το European Cybercrime Centre (EC3) έχουν θέσει σε λειτουργία τον ιστότοπο https://www.nomoreransom.org , όπου οι πολίτες μπορούν να βρουν συμβουλές προστασίας, αλλά και κλειδιά αποκρυπτογράφησης για ορισμένες μορφές κακόβουλου λογισμικού.
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Χειροπέδες σε διακινητές ναρκωτικών - Είχαν πάνω από 1,6 κιλά κάνναβη

Αστυνομικά16 Oct 201815.50

Συνελήφθησαν 3 άτομα σε περιοχή της Ημαθίας - Τι βρέθηκε από την έρευνα

Φυτεία με 115 δενδρύλλια και άλλα 16,2 κιλά κάνναβης στην Καβάλα (ΦΩΤΟ)

Αστυνομικά16 Oct 201814.20

Συνελήφθησαν από την αστυνομία 4 άτομα - Τι βρέθηκε κατά την έρευνα

Διακινητές είχαν αλλοδαπούς σε τρέιλερ με ξύλινα κουτιά κυψελών μελισσοκομίας

Αστυνομικά16 Oct 201813.00

Συνελήφθησαν από την αστυνομία τρία άτομα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Διάσωση 96 προσφύγων ανοιχτά της Σάμου

Αστυνομικά16 Oct 201811.40

Επέβαιναν σε πλοίο το οποίο εντοπίστηκε από στελέχη του λιμενικού

Κάθειρξη 30 ετών σε καθηγητή μουσικής για ασέλγεια

Αστυνομικά15 Oct 201816.50

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό - Και πρόστιμο 100 χιλ. ευρώ


«Μπλόκο» σε πάνω από 35,4 κιλά κάνναβης στην Εγνατία Οδό

Αστυνομικά15 Oct 201814.50

Συνελήφθη από αστυνομικούς στα Ιωάννινα ένας 61χρονος - Τι βρέθηκε από την έρευνα

Φωτογραφία αρχείου

Πάνω από 400 παραβάσεις σε σχολικά λεωφορεία βρήκε η Τροχαία

Αστυνομικά15 Oct 201813.00

Κατά τον πρώτο μήνα της φετινής σχολικής περιόδου 

Χειροπέδες σε 45χρονο που καλλιεργούσε κάνναβη - Είχε και αρχαία (ΦΩΤΟ)

Αστυνομικά15 Oct 201812.40

Συνελήφθη από την αστυνομία σε αγροτική περιοχή της Πτολεμαΐδας

Τραγωδία στη Νεμέα: Νεκρός 26χρονος που καταπλακώθηκε από βράχο

Αστυνομικά15 Oct 201812.30

Σωστικά συνεργεία έδωσαν μάχη με τον χρόνο επί τέσσερις και πλέον ώρες για τον απεγκλωβισμό του

Διάσωση 25 προσφύγων ανοιχτά της Σάμου

Αστυνομικά15 Oct 201810.50

Από πλωτό σκάφος της Frontex


ΜασούτηςMediterranean CosmosTyposthes.gr - FacebookIS
Typosthes.gr - Twitter

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία