Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εύβοια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος - Μαίνονται οι πυρκαγιές

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το βράδυ ο δήμος Διρφύων - Μεσσαπίων, με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης

«Η τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις. Μέλημά μας οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Μόλις κηρύξαμε τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Θερμή παράκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης σε ανάρτησή του στο Facebook.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, δεδομένης της αυξημένης σοβαρότητας και επικινδυνότητας της κατάστασης, συγκλήθηκε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων, το οποίο συνεδρίασε παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη.

Το βράδυ, η πυρκαγιά μαινόταν ανεξέλεγκτη καίγοντας πυκνό πευκοδάσος στην περιοχή Κοντοδεσπότι. Στο σημείο επιχειρούσαν 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 50 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 20 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 27 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα.

Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν μέχρι τη δύση του ηλίου έξι αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα και δύο συντονιστικά ελικόπτερα της πυροσβεστικής και της αστυνομίας. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με προσωπικό, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην περιοχή έχουν φτάσει χωματουργικά μηχανήματα τόσο της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων, όσο και μεγάλα βαριά μηχανήματα από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ. και προσπαθούν να δημιουργήσουν προστατευτικές ζώνες για τους οικισμούς.

Παράλληλα, η περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε πως συνδράμει το πυροσβεστικό σώμα, ύστερα από σχετικό αίτημά του, συμβάλλοντας στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια. Συγκεκριμένα, η περιφέρεια Αττικής διέθεσε πλατφόρμα για τη μεταφορά βαρέως τύπου χωματουργικού μηχανήματος.

Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η εκκένωση πρώτα του χωριού Κοντοδεσπότι και εν συνεχεία του χωριού Σταυρός, οι κάτοικοι του οποίου συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο της περιοχής και εν συνεχεία επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία. Επίσης, εκκενώθηκε το Μοναστήρι της Παναγιάς της Γοργοεπήκοου και, προληπτικά, μία κατασκήνωση στην περιοχή Δάφνη, αρκετά μακριά από το μέτωπο της φωτιάς.

Έκλεισε η κυκλοφορία από και προς Βόρεια Εύβοια

Εξάλλου, διεκόπη προληπτικά, για λόγους ασφαλείας, η κυκλοφορία στον δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, και πραγματοποιούνται εκτροπές στα εξής σημεία:

Στη 16η Χ.Θ. της Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Αιδηψού στον κόμβο Καστέλλα

Στη 49η Χ.Θ. της Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Αιδηψού στη διασταύρωση για Πήλι

Παράλληλα, προληπτικά για λόγους ασφάλειας η αστυνομία έχει κλείσει την επαρχιακή οδό Λίμνης - Ψαχνών, στο ύψος του χωριού Προκόπι και κατευθύνει τους οδηγούς στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Η αστυνομία παρακαλεί τους οδηγούς που κινούνται από Βόρεια Εύβοια προς Χαλκίδα, να κατευθύνονται προς τα Λουτρά Αιδηψού και να διέρχονται προς Αρκίτσα μέσω των Ferry Boats, τα οποία θα εξυπηρετούν τους πολίτες όλο το βράδυ. Παράλληλα, οι οδηγοί παρακαλούνται να αποφεύγουν τις μετακινήσεις προς Ψαχνά Ευβοίας.

Σε διαρκή επικοινωνία με Σκουρλέτη - Αποστόλου ο Πρωθυπουργός

Σε συνεχή επαφή, τόσο με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, όσο και με τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου -ο οποίος έσπευσε στο σημείο- βρίσκεται από το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, σύμφωνα με ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου επεσήμανε πως για προληπτικούς μόνο και μόνο λόγους εκκενώθηκαν τα δύο χωριά και ουδείς κίνδυνος υπήρξε για ανθρώπινες ζωές. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως έχουν μεταφερθεί δυνάμεις πυρόσβεσης από όλη την περιφέρεια και προσέθεσε πως σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί δύο αγροικίες στην ευρύτερη περιοχή.

Σε δήλωσή του επίσης στο ΑΜΠΕ από το χωριό Κοντοδεσπότης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε ότι η πυρκαγιά καίει δασική έκταση περιμετρικά του χωριού, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να έχουν δημιουργήσει προστατευτικές ζώνες στους οικισμούς. Σημείωσε ότι οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί, αλλάζοντας διαρκώς κατεύθυνση, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η μάχη θα κερδηθεί.

Όπως ανέφερε από την πλευρά του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο ο δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, «είναι από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχω δει, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πλέον στην περιοχή οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν στα σπίτια». «Η φωτιά έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο μέτωπο. Μπήκε πλέον μέσα σε πευκόφυτή περιοχή και κινείται πλέον προς τα Ψαχνά» δήλωσε λίγο αργότερα.

Να σημειωθεί πως λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης πυρκαγιάς, πραγματοποιούνται σύμφωνα με την πυροσβεστική περιπολίες εναέριας επιτήρησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς και μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Πηγή: naftemporiki

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα
Τα νέα μέτρα ζητήθηκαν από τη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο της εν εξελίξει προσφυγής της με την οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα
Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα
Θεσσαλονίκη: Πασίγνωστο μαγαζί στο κέντρο ανοίγει ξανά – Με μπιφτέκι, πατάτες κομπλέ
Ο Νίκος Νυφούδης μιλάει στον Τύπο Θεσσαλονίκης για το νέο εγχείρημα δίνοντας μας τα πρώτα insights του νέου «Τίφφανυς» στον πεζόδρομο της Ικτίνου
Θεσσαλονίκη: Πασίγνωστο μαγαζί στο κέντρο ανοίγει ξανά – Με μπιφτέκι, πατάτες κομπλέ