Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Συνάντηση εργασίας Συνηγόρων του Πολίτη της ευρύτερης περιοχής στην πόλη

Για την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, στις 19 Φεβρουαρίου ...

 Ο Συνήγορος του Πολίτη διοργανώνει στις 19 Φεβρουαρίου 2016, στις 09.30, στη Θεσσαλονίκη, συνάντηση εργασίας με ομόλογούς του θεσμούς της ευρύτερης περιοχής για την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση. Στην εκδήλωση, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν εκπρόσωποι των αντίστοιχων θεσμών του Συνηγόρου (Ombudsman) από την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Σερβία, την Σλοβενία, την Κροατία, το Κοσσυφοπέδιο, την Ιταλία, την Αυστρία και την Τουρκία.

Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης κοινής διακήρυξης του Βελιγραδίου με θέμα την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών, και τον εξορθολογισμό της διαχείρισης των ροών υπό το πρίσμα του κράτους δικαίου.

Οι Συνήγοροι θα συζητήσουν ένα ευρωπαϊκό περιφερειακό σχέδιο δράσης µε συγκεκριµένες προτεραιότητες και συνέργειες των οµόλογων θεσµών σχετικά µε την προστασία των δικαιωµάτων προσφύγων και µεταναστών απέναντι στις προκλήσεις των αυξηµένων µεικτών ροών. Ειδικότερα θα συζητηθούν ο ρόλος και οι αντιδράσεις των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας, η πρόσβαση στο άσυλο και η διαδικασία αναγκαστικής επιστροφής όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, το ζήτηµα των ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων ευάλωτων οµάδων, καθώς και ο εξορθολογισµός της διαχείρισης των ροών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτηµένου.

 Σκοπός της συνάντησης εργασίας είναι να καταλήξει αφενός σε κοινές δράσεις και συντονισµό των ανεξάρτητων αρχών αφετέρου σε συγκεκριµένες συστάσεις προς τις κυβερνήσεις των κρατών που δέχονται µεταναστευτικές και προσφυγικές ροές ώστε µέσω της διακρατικής συνεργασίας και του συντονισµού των αρµόδιων υπηρεσιών να εξασφαλιστεί η προστασία των δικαιωµάτων των προσφύγων και των µεταναστών καθώς και πλήρης πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου.

 Στη συνάντηση θα λάβουν µέρος, επίσης, ο ∆ήµαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο ∆ήµαρχος Αθήνας, Γιώργος Καµίνης, ο ∆ήµαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, ο γενικός γραµµατέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος, καθώς και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ύπατης Αρµοστείας Φιλίπ Λεκλέρ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς – Σε εξέλιξη συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα
«Εάν συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός»
Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς – Σε εξέλιξη συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα