Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχεται εορταστικό 3ήμερο – Πότε είναι η μαθητική παρέλαση

Έχει ξεκινήσει η εβδομάδα της Θεσσαλονίκης – Όλες οι εκδηλώσεις

Η Θεσσαλονίκη, όπως κάθε χρόνο, φοράει τα καλά της για τον 4ήμερο εορτασμό της 26ης και 28ης Οκτωβρίου, με κορύφωση βεβαίως την στρατιωτική παρέλαση της Κυριακής.

Φέτος η 28η Οκτωβρίου θα πέσει Κυριακή και έτσι η πόλη θα ζήσει ένα ιδιαίτερα εορταστικό τριήμερο, λόγω και της εορτής του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου. Μάλιστα, η προετοιμασία της γιορτής θα γίνει από την Πέμπτη (25/10). Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν λιτάνευση ιερών εικόνων καθώς και την καθιερωμένη πανηγυρική δοξολογία στον ναό του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων από τις 8:00 το πρωί στις 25 Οκτωβρίου έως και τη δύση του ήλιου στις 28 Οκτωβρίου, θα υπάρχει γενικός σημαιοστολισμός στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης αλλά και φωταγώγηση κατά τις βραδινές ώρες.

Η μαθητική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα καταθέσει και στεφάνι στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού.

Συνολικά το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων θα περιλαμβάνει τα εξής:

  α. Γενικό σημαιοστολισμό στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης από τις 8 το πρωί της 25ης Οκτωβρίου έως και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου και φωταγώγηση σε ολόκληρη τη Μητροπολιτική Ενότητα κατά τις βραδινές ώρες στις 25, 26, 27 και 28 Οκτωβρίου, καθώς επίσης και μετάδοση πανηγυρικών προγραμμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα υπάρχει σημαιοστολισμός από το πρωί της 25ης Οκτωβρίου και φωταγώγηση από το βράδυ της ίδιας ημέρας.

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ώρα 11.00΄: «Λιτάνευση  των ιερών Εικόνων μετά των ιερών Λειψάνων του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Πολιούχου Θεσσαλονίκης ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΥΡΟΒΛΗΤΟΥ», με τη συμμετοχή των Αρχών, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Στη Λιτάνευση των ιερών Εικόνων θα συμμετάσχει και το Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

    Ώρα 08.00΄: Επίσημη έπαρση της σημαίας στον Λευκό Πύργο παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των μελών του.

    Ώρα 11.00΄: Επίσημη Δοξολογία για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και τις ιστορικές Επετείους της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της 28ης Οκτωβρίου, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου.                                                                                                             

 Ώρα 18.30΄: Επίσημος  Εορτασμός  της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

1. Απολυτίκιο Αγίου Δημητρίου από τη χορωδία «Γιάννης Μάντακας» Α.Π.Θ.

    (Διεύθυνση Χορωδίας: Εριφύλη Δαμιανού)

2. Προσφώνηση του Πρύτανη Α.Π.Θ. καθηγητή κ. Περικλή Α. Μήτκα

3. Ομιλία από τον Αντιπρύτανη Οικονομικών, καθηγητή κ. Νικόλαο Βαρσακέλη, με τίτλο «Από τη χρεοκοπία στο έπος (1893-1912, 1932-1940)»

4. Μουσικό μέρος από την Ορχήστρα του Α.Π.Θ.

    (Διεύθυνση Ορχήστρας: Δημήτριος Δημόπουλος)

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

     Ώρα 10.00΄: Κατάθεση στεφάνων από τη μαθητιώσα νεολαία στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

     Ώρα 11.00΄: Παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας παρουσία μελών της Κυβέρνησης και λοιπών Αρχών.

      Ώρα 12.30΄: Στέψη των μνημείων, των προτομών και των ανδριάντων των ηρώων από τη μαθητιώσα νεολαία.

      Ώρα 12:30΄ : Έναρξη στεφανιοδρομίας από το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων του Δ.Δ. Γέφυρας με τελική άφιξη των δρομέων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

      Ώρα 14:00΄: Άφιξη των δρομέων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη - Κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο από εκπρόσωπο του Δήμου Χαλκηδόνος.

- Ομιλίες στα σχολεία (εκτός Δήμου Θεσσαλονίκης), τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους λοιπούς φορείς, με μέριμνα των οικείων Αρχών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

      Ώρα 10.30΄: Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Κατά τη στιγμή της κατάθεσης θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η έναρξη της σιγής σημαίνεται με βολή από το Πυροβολείο των «Χιλίων Δέντρων», το ίδιο και η λήξη που συμπίπτει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στην τελετή κατάθεσης θα παρευρεθούν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Στρατηγός Διοικητής Γ΄ Σώματος Στρατού, οι Γενικοί Γραμματείς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ενώ οι λοιπές Πολιτικές και Προξενικές Αρχές κατά την κρίση τους.

      Ώρα 11.00΄: Άφιξη της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας στο χώρο της εξέδρας της παρέλασης (Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Έναρξη της παρέλασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

yourdog
Θεσσαλονίκη: Εκπαιδεύστε τώρα τον σκύλο σας με έκπτωση 50% - Μόνο 230€
Το TyposThes σε συνεργασία με τη σχολή εκπαίδευσης σκύλων Yourdog σας προσφέρουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας με έκπτωση 50% από τις...
Θεσσαλονίκη: Εκπαιδεύστε τώρα τον σκύλο σας με έκπτωση 50% - Μόνο 230€