Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Γιορτή κάστανου, με δωρεάν κρασί και κάστανα!

Στην γιορτή Κάστανου

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου ώρα 11 το πρωί στην Κεντρική πλατεία του ορεινού Λιβαδίου του Δήμου Θέρμης με άφθονα κάστανα, εδέσματα, κρασί, πολύ χορό και γλέντι, πραγματοποιείται για μία ακόμη χρονιά φέτος, η γιορτή του κάστανου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία την οποία διοργανώνει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιωτών «Ο Άγιος Αθανάσιος» με την συνεργασία του Δήμου Θέρμης και της Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ και την Τοπική Κοινότητα Λειβαδίου.

Η γιορτή πραγματοποιείται εδώ και χρόνια με το τέλος της συγκομιδής του κάστανου.

Στόχος είναι «να μπορέσει η περιοχή να αναπτυχθεί σε συνδυασμό, τόσο με τη γιορτή, όσο και με άλλες δράσεις»

Θα χορέψουν χορευτικά συγκροτήματα και θα παίζει μουσική παραδοσιακή ορχήστρα.

Φυσικά οι επισκέπτες της γιορτής και φέτος θα κεραστούν κάστανα και κρασί.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

09:00-12:00. Ορεινή πεζοπορία στο «Καλογερικό» (Αηλιάς, 987μ. ύψος). Διαδρομή: Λειβάδι – Περιαστικό δάσος – «Ράχη» – «Αγκορτσούδες» «Καλογερικό». Επιστροφή: «Κερασώνας» – «Μονοπάτι Αγάπης» – «Ράχη» – Περιαστικό δάσος – Λειβάδι. Οδηγός: Κλεάνθης Μπουλιώνης.

10:30-11:30. Συντονισμός ορχήστρας και χορευτικών τμημάτων

11:30. Προσέλευση και υποδοχή επισήμων.

11:50. Είσοδος χορευτικών τμημάτων.

12:00- 12:30. Χαιρετισμός του προέδρου του Συλλόγου, Δημητρίου Γουδήρα.

Χαιρετισμοί εκπροσώπων των δημόσιων Αρχών και των κοινωνικών φορέων.

12:30 -16:00: Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια –

Παραδοσιακή – Λαϊκή ορχήστρα Βασιλείου Τζιαρού.

12:30-14:00. Προγράμματα Χορευτικών τμημάτων |Συμμετέχουν:

-Μικρασιατικός Σύλλογος Μενεμένης-Αμπελοκήπων “Αγία Παρασκευή”

-Χορευτικός Όμιλος Γαλατιστας

-Πολιτιστικός Σύλλογος Αυγής

-”Λαογραφικός Όμιλος Παπάφη”.

-Χορευτικός Όμιλος Θέρμης

-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιωτων. Νεανικά τμήματα.

Λίγα λόγια για τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Λειβαδιωτών Θεσσαλονίκης

Ιδρύθηκε το έτος 1925 στη Θεσσαλονίκη με την ονομασία: «Αλληλοβοηθητικός Σύλλογος Λειβαδιωτών Θεσσαλονίκης. Ο Άγιος Αθανάσιος, 1925» με σκοπό να υποστηρίζει τους Λειβαδιώτες που άρχισαν να εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκη μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και εκείνους που έμεναν στο χωριό διοργανώνοντας κοινωνικές, πολιτισμικές και μορφωτικές δραστηριότητες. Το 1980 μετονομάστηκε σε «Εκπολιτιστικό Σύλλογο Λειβαδιωτών Θεσσαλονίκης. Ο Άγιος Αθανάσιος, 1925». Ο Σύλλογος στη μακρά πορεία του έχει αναπτύξει σημαντικό έργο στη Θεσσαλονίκη και στο Λειβάδι. Διοργανώνει κάθε έτος εκδηλώσεις πολιτιστικού, μορφωτικού και κοινωνικού χαρακτήρα με την ευκαιρία τοπικών εορτών, όπως η γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Κλήδονα (24 Ιουνίου), το πανηγύρι της Παναγίας στις 15 Αυγούστου, η γιορτή του καστάνου τον Οκτώβριο, καθώς και χοροεσπερίδες, διαλέξεις, αθλητικοί αγώνες, καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί, εκδρομές κ.ά., ενώ υποστηρίζει με κάθε μέσο τους κατοίκους του χωριού που εντάσσονται στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ο Σύλλογος διατηρεί δυο τμήματα παραδοσιακών χορών, ένα τμήμα ενηλίκων και ένα παιδιών και εφήβων, τα οποία έχουν λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις άλλων συλλόγων και οργανώσεων.

Πρόεδρος του Συλλόγου: Δημήτρης Β. Γουδήρας.

Οδοιπορία στο «Καλογερικό».

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 – Έναρξη 09:00. Πέρας 12:00

Οδηγός: Κλεάνθης Μπουλιώνης, ορειβάτης

Ι. Σύντομη περιγραφή της διαδρομής

Στο πλαίσιο της εορταστικής διοργάνωσης του Κάστανου θα πραγματοποιηθεί οδοιπορία στην κορυφή του «Καλογερικού» (ύψος 987 μ.) την Κυριακή 22-10-2018 στις ώρες 09:00- 12:00.

Οι εθελοντές οδοιπόροι θα συγκεντρωθούν, στις 09:00, στην κεντρική πλατεία του Λειβαδίου.

Η έναρξη της διαδρομής θα γίνει την ιστορική πηγή “Τηγανάκι”. Εκεί θα δοθούν οδηγίες για την πορεία και την ασφάλεια των συμμετεχόντων. Από εκεί οι οδοιπόροι ακολουθώντας πορεία προς Νότο μέσα από τα «Τσαϊρια» θα βαδίσουν μέχρι τα «Πεύκα» στη θέση θέας προς τον Θερμαϊκό και τα Πιέρια όρη. Στη συνέχεια ακολουθώντας ανατολική πορεία μέσα από το δάσος των πεύκων θα έρθουν στο σημείο όπου η επαρχιακή οδός Λειβαδίου – Πετροκεράσων συναντά τον χωματόδρομο προς το μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας. Σε αυτό το σημείο τερματίζει η πορεία στο “περιαστικό δάσος”. Εκεί οι πεζοπόροι θα αξιολογήσουν τις δυνατότητές τους. Όσοι δεν θα συνεχίσουν την πεζοπορία, θα επιστρέψουν στο Λειβάδι από την ίδια διαδρομή. Όσοι κρίνουν πως διαθέτουν τις σωματικές δυνάμεις θα συνεχίσουν την πεζοπορία με ατομικής τους ευθύνη ακολουθώντας ανοδική πορεία προς την κορυφή του «Καλογερικού» μέσα από το παλαιό μονοπάτι στη δυτική πλευρά του βουνού, Το τέρμα της διαδρομής είναι στον «Σταυρό», στον καλογερικό Αηλιά. Εκεί θα γίνει η αναμνηστική φωτογράφηση και οι πεζοπόροι θα απολαύσουν τη πανοραμική θέα του Θερμαϊκού, του Ολύμπου, της Όσσας, της χερσονήσου της Χαλκιδικής κ.ά.. Η επιστροφή στο Λειβάδι από τον «Κερασώνα» και το παλαιό μονοπάτι της «Αγάπης» στην ανατολική πλευρά του «Καλογερικού». Άφιξη στο Λειβάδι στις 11:30 για τη συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Αναγκαίος εξοπλισμός: Κατάλληλα υποδήματα πεζοπορίας (κατά προτίμηση αδιάβροχα) – αδιάβροχο, επίσης, επανωφόρι (μπουφάν), πετσέτες, εφεδρικές φανέλες, σκούφος και γάντια, ένα λίτρο νερό και ελαφρύ πρόγευμα (σάντουιτς – σοκολάτα – καραμέλα ).

1. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Η συμπεριφορά των συμμετασχόντων θα είναι απόλυτα “ομαδική”.

2. Οι πεζοπόροι είναι προσωπικά υπεύθυνοι για την συμμετοχή τους και την πορεία που θα επιλέξουν, αξιολογώντας την φυσική τους κατάσταση. Μπορούν να συμμετάσχουν και παιδιά από 8 χρονών συνοδευόμενα από τους γονείς τους.

3. Στο μέσο της διαδρομής θα υπάρχει «Σταθμός Πρώτων Βοηθειών» με εθελοντή γιατρό της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θέρμης.

4. Το μονοπάτι έχει καλή σήμανση με ειδικές πινακίδες, ενώ οι οδοιπόροι θα συνοδεύονται από κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θέρμης, τον έμπειρο ορειβάτη-οδηγό Κλεάνθη Μπουλιώνη και εθελοντές συνοδούς μέλη του Συλλόγου που θα φέρουν ειδική διακριτική ενδυμασία.

5. Ο ορειβάτης Κλεάνθης Μπουλιώνης, μέλος της Ορειβατικής Αναρριχητικής Λέσχης Θεσσαλονίκης και γνώστης των μονοπατιών της περιοχής, θα υποστηρίζει εθελοντικά την πεζοπορική ομάδα στη διάρκεια της πορείας.

Συγκοινωνία: Περιαστική γραμμή 87 Ζ του ΟΑΣΘ. Δρομολόγια από τον σταθμό Ι.Κ.Ε.Α. 08:00. Από Λειβάδι 16:00 και 21:00. Απόσταση από το κέντρο της Θεσσαλονίκης: 40 χιλιομ.

Δηλώσεις συμμετοχής στην οδοιπορία: Μέχρι την 20 Οκτωβρίου 2018, στις διευθύνσεις:

Ηρακλής Ταυλίκος: κιν. τηλ. 6980787832 / [email protected] / Facebook: Hoodilak saltampidas και Θανάσης Ράπτης: [email protected].

Φορέας της διοργάνωσης: ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΩΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, σε συνεργασία με τον Δήμο Θέρμης, την Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ , την Τοπική Κοινότητα Λειβαδίου και την Πολιτική Προστασία Θέρμης. Πληροφορίες: Δημήτρης Β. Γουδήρας

Δ. Μυσιρλή 18 Χαριλάου Θεσσαλονίκης

Τηλ. 6977824393 / 2310-449065

E-mail: [email protected].

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ