Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το Σάββατο περπατάμε κατά της εμπορίας ανθρώπων

5o διεθνές Walk For Freedom  ...

Στις 20 Οκτωβρίου 2018 εκατοντάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα συμμετέχουν στο Walk For Freedom, μια πορεία που στόχο έχει την αφύπνιση και ενημέρωση του κοινού για την εμπορία ανθρώπων. Στη Θεσσαλονίκη το Walk For Freedom θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Οκτωβρίου το απόγευμα από την Αριστοτέλους μέχρι το Λευκό Πύργο.

"Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παγιδευμένοι στη σκλαβιά στη χώρα μας. Έλα μαζί μας για να δώσουμε ένα δυνατό μήνυμα, να δείξουμε πως οι ανθρώπινες ζωές έχουν αξία και δεν είναι για πώληση!", αναφέρουν οι διοργανωτές στο κάλεσμα στο facebook.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 FΜ", με αφορμή τις σιωπηλές πορείες με τίτλο "Περπάτημα στην Ελευθερία", που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες έξι ελληνικές πόλεις, η Μαρίνα Ντονοπούλου διευθύντρια της Α21 δήλωσε ότι συνολικά 1.100 κλήσεις έχει δεχτεί από τις αρχές του 2018 η τηλεφωνική Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109, που λειτουργεί από τη διεθνή, μη κερδοσκοπική οργάνωση Α21. Πρόκειται για επώνυμες και ανώνυμες κλήσεις, εκ των οποίων οι 179 αφορούσαν καταγγελίες σχετικά με πιθανά θύματα ή ύποπτα περιστατικά εμπορίας ανθρώπων, γεγονός που οδήγησε σε οχτώ διασώσεις.

"Μακάρι να είχε σταματήσει η εμπορία ανθρώπων στην εποχή μας. Συνεχίζεται με σκοπό την εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση. Τα άτομα αλιεύονται με απαγωγή ή εξαπάτηση και εξαναγκάζονται να δουλεύουν σε εξαντλητικές συνθήκες κάτω από σοβαρές απειλές με τη χρήση ψυχολογικής ή σωματικής βίας λαμβάνοντας ελάχιστη ή καθόλου αμοιβή" είπε η κ.Ντονοπούλου.

Αναφορικά με τις κλήσεις που δέχεται η Γραμμή Πληροφόρησης 1109, η διευθύντρια της Α21 υποστήριξε πως "είχαμε πολλά τηλεφωνήματα από πελάτες που συχνάζουν σε οίκους ανοχής και είναι ενημερωμένοι. Είχαμε και κλήσεις από κοπέλες που κατάφεραν να ξεφύγουν. Εμείς μεσολαβήσαμε για να ενημερωθεί η αστυνομία, η οποία επενέβη και μετά την έφοδο απελευθέρωσε και άλλες κοπέλες".

Στη Θεσσαλονίκη, το "Περπάτημα για την Ελευθερία" θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα από την Πλατεία Αριστοτέλους, ενώ σιωπηλές πορείες έχουν προγραμματιστεί σε Αθήνα, Λάρισα, Δράμα, Βόλο, Κομοτηνή και Τρίκαλα. Για πρώτη φορά θα γίνει και στην Κύπρο, στη Λευκωσία.

"Οι περισσότεροι άνθρωποι που πέφτουν θύματα εμπορίας έρχονται στην Ελλάδα ακούγοντας πως υπάρχει επαγγελματική προοπτική. Οπότε εξαπατώνται, τους παίρνουν τα διαβατήρια, δεν γνωρίζουν τη γλώσσα. Τους λένε ότι η αστυνομία είναι μέσα στο κόλπο και οι άνθρωποι αυτοί φοβούνται και νιώθουν πως βρίσκονται σε αδιέξοδο", τόνισε η κ.Ντονοπούλου, προσθέτοντας και το αισιόδοξο στοιχείο πως μετά από τις καταγγελίες "έχουμε δει τις ζωές των ανθρώπων αυτών να αλλάζουν και να αποκαθίστανται".

Όπως αναφέρεται στο κάλεσμα:

ΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ:

Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου θα συναντηθούμε στην Πλατεία Αριστοτέλους (στο ύψος της Λεωφόρου Νίκης) στις 5:00μ.μ. Από την Πλατεία Αριστοτέλους, θα περπατήσουμε σε μία γραμμή, ο ένας πίσω από τον άλλο, προς τη Λεωφόρο Νίκης και θα συνεχίσουμε κατά μήκος της παραλίας, μέχρι τον Λευκό Πύργο.

ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ:

Μπορείτε να πάρετε το μπλουζάκι σας από το Cafe Plateia, Τσιμισκή 43 (Εμπ.Κέντρο Πλατεία) την Πέμπτη 18/10 από τις 4μμ μέχρι τις 8μμ και την Παρασκευή 19/10 από τις 4μμ μέχρι τις 9μμ. Το κόστος της μπλούζας είναι 5 ευρώ.

Παρακαλούμε ντυθείτε στα μαύρα. Είναι προτιμότερο να αποφύγετε να κουβαλάτε σακίδιο πλάτης, έτσι ώστε οι περαστικοί να μπορούν να δουν το μπλουζάκι της Α21. Σε περίπτωση που έχει κρύο, κατά προτίμηση φορέστε μαύρη μακρυμάνικη μπλούζα μέσα από το μπλουζάκι της Α21.

Αν δεν έχετε προμηθευτεί το μπλουζάκι της Α21, μπορείτε να συμμετέχετε στο Walk φορώντας ένα απλό μαύρο μπλουζάκι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Να στήσουμε ανάχωμα σε όσους εκμεταλλεύονται την χριστιανική πίστη
Δεν είμαστε πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, όπως ήμασταν πριν από πέντε χρόνια» τόνισε ο πρωθυπουργός
Μητσοτάκης: Να στήσουμε ανάχωμα σε όσους εκμεταλλεύονται την χριστιανική πίστη