Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μπουτάρης: Υποψίες για στρατευμένους ισλαμιστές ανάμεσα σε πρόσφυγες

Τι είπε ο δήμαρχος για το προσφυγικό από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου

Της Μαρίας Κουζούφη

Στις αυξημένες ροές προσφύγων μεταναστών από τον Έβρο προς τη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε και από το βήμα του δήμου Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Όπως είπε το πρόβλημα είναι μεγάλο και αναφέρθηκε στη σύσκεψη που συγκάλεσε πρόσφατα ο δήμος μετά την κατασκήνωση προσφύγων στην Αριστοτέλους, αν και όπως είπε δεν όφειλε να το κάνει.

«Έρχονται κατευθείαν στη Θεσσαλονίκη δεν πάνε πουθενά αλλού και θέλουν να πάρουν χαρτί εξάμηνης παραμονής. Όταν συλληφθούν όμως, αναγκαστικά οδηγούνται στο τμήμα. Τα τμήματα μπούκωσαν», είπε και αναφέρθηκε στις αποφάσεις για δημιουργία προσωρινής  48ωρης τράνσιτ υποδοχής των μεταναστών σε κτίριο του δήμου στην οδό Μοναστηρίου «και σε ένα ακόμη που θα προσπαθήσουμε να βρούμε» για να εξυπηρετούνται περίπου 40-50 άτομα την ημέρα.  Σε δεύτερο στάδιο θα οδηγούνται σε δομές όπως στο Βαγιοχώρι και τα Λαγκαδίκια, όπου αδειάζουν θέσεις».

«Υπάρχει και η λογική ότι αν μάθουν ότι στη Θεσσαλονίκη περνάνε καλά θα έχουμε όλο και περισσότερους», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των προσφύγων ζητούν άσυλο στην Ελλάδα. Αν δεν πάρουν το άσυλο αναγκαστικά προωθούνται από εκεί που έρχονται.Ένας θεός ξέρει πού είναι το από εκεί που έρχονται», είπε ο δήμαρχος.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε πώς αποδεικνύουν από πού έρχονται όταν δεν έχουν χαρτιά. «Είναι ότι δηλώσουν και αυτό δημιουργεί τρομερό πρόβλημα.Υπάρχουν μεγάλες υποψίες ότι ανάμεσα σε αυτούς έχει και πάρα πολλούς οι οποίοι είναι στρατευμένοι ισλαμιστές», είπε ο δήμαρχος.

Για τη δημιουργία προσωρινής τράνσιτ υποδοχής στη Μοναστηρίου, ο επικεφαλής των Εντάξει κ. Σταύρος Καλαφάτης είπε ότι αυτός ήταν ο σκοπός των HotSpots αλλά τελικά κατάντησαν να είναι μόνιμοι καταυλισμοί. «Στοιβάζονται εκεί όμως άνθρωποι πραγματικά με τρόπο απάνθρωπο και αναξιοπρεπή. Πολύ φοβάμαι ότι η νέα δομή της Μοναστηρίου θα μετατραπεί σε μόνιμο ξενοδοχείο ψυχών, χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές», τόνισε ο ίδιος.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανία: Εκκενώνονται δύο νοσοκομεία στο Κίεβο υπό το φόβο ρωσικών επιδρομών
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.682 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης
Ουκρανία: Εκκενώνονται δύο νοσοκομεία στο Κίεβο υπό το φόβο ρωσικών επιδρομών