Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης σε μία Ελλάδα ουραγό (VIDEO)

26η στους 28 στην ψηφιακή οικονομία η Ελλάδα - Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Στην 26η θέση στο σύνολο των 28 κρατών μελών της ΕΕ κατατάσσεται η Ελλάδα στο δείκτη της ψηφιακής οικονομίας, όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης με τίτλο «Επενδύοντας στην Εκπαίδευση και την Καινοτομία» που διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ιδεών (European Ideas Network), η δεξαμενή σκέψης -think tank- του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Ξεκινάμε σήμερα, εδώ, από τη Θεσσαλονίκη μια προσπάθεια να δούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η πόλη με τα τέσσερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχει, με τον φοιτητόκοσμο, τους ερευνητές και τους καθηγητές και συγχρόνως με τις δυνατότητες που έχει, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί στην καινοτομία και την εκπαίδευση», τόνισε η κ. Σπυράκη σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ολύμπιον, σε μια κατάμεστη αίθουσα. Πράγματι οι αριθμοί δεν είναι καλοί για την Ελλάδα, όπως είπε η κ. Σπυράκη, τονίζοντας πάντως ότι η χώρα μας «έχει πάρα πολλές δυνατότητες να κάνει καινοτομία, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, όπως είπε, και να φέρει καινοτόμες επιχειρήσεις και στη Θεσσαλονίκη και στη χώρα. Αυτό που αρχίζουμε σήμερα είναι ένας διάλογος που θέλουμε να αποδώσει», τόνισε. Υποστήριξε επίσης ότι στην Ελλάδα η εμπιστοσύνη στην εκπαίδευση είναι πάρα πολύ χαμηλή και ειδικά στη δημόσια εκπαίδευση και είναι μια ευκαιρία να το αλλάξουμε αυτό, υιοθετώντας καλές πρακτικές που δεν κοστίζουν.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι να μπορέσουμε να δώσουμε όλες τις πηγές που διαθέτουμε στη γνώση. Η ΕΕ κάνει γι αυτό μια σπουδαία προσπάθεια, είπε η κ. Σπυράκη από το βήμα της εκδήλωσης. Αναφέρθηκε στα προγράμματα Horizon και Erasmus+ τονίζοντας ότι δεν αντιστοιχούν στις χώρες, «ο καλύτερος κερδίζει».

Δήμας: Αλλάζουν ραγδαία οι δεξιότητες

Ο βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ κ. Χρίστος Δήμας, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα 28 κράτη μέλη ξόδεψαν το 2016 συνολικά 303 δις. ευρώ για έρευνα και καινοτομία, ποσό αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σε σχέση με τις ΗΠΑ, τα 28 κράτη μέλη ξόδεψαν το 66% το 2015. Στην Ελλάδα, αν ο μέσος όρος στην ΕΕ, είναι το 2,03% είμαστε σχεδόν στο μισό.

Έκανε επίσης εκτενή αναφορά στο Digital Education Action Plan , το οποίο όπως είπε στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Σχετικά με την 4η βιομηχανική επανάσταση σημείωσε ότι οι δεξιότητες που απαιτούνται αλλάζουν ραγδαία και πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες τις εποχής για να μην μας ξεπερνούν οι εξελίξεις. Σήμερα στην Ευρώπη, οι ψηφιακές δεξιότητες χρειάζονται σε 7 στους 10 εργαζομένους, όμως μόνο ένας στους τρεις τις διαθέτει, όπως σημείωσε.

Διαμαντοπούλου: Το εκπαιδευτικό σύστημα στη ψηφιακή εποχή

«Ζούμε στους ρυθμούς της 4ης «Βιομηχανικής Επανάστασης», δηλαδή της ψηφιακής εποχής, τα πράγματα αλλάζουν με τρομερή ταχύτητα. Αλλάζει η αγορά εργασίας όπως την ξέραμε με επιπτώσεις και στους νέους που δεν βρίσκουν εύκολα δουλειά και στις μεγαλύτερες ηλικίες που χάνουν τις δουλειές τους. Η απάντηση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα πάνω από όλα είναι η αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο πρέπει να μπει στην ψηφιακή εποχή και το οποίο δεν αφορά μόνο τα παιδιά αλλά και όλους εμάς που πρέπει συνεχώς να εκπαιδευόμαστε», τόνισε από την πλευρά της η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων - Πρόεδρος «Το ΔΙΚΤΥΟ».

Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης οφείλουν και μάλιστα ενόψει των ευρωεκλογών να  δώσουν μια μάχη για να έρθει η εκπαίδευση και η καινοτομία στο κέντρο των επιλογών και των χρηματοδοτήσεων, πρόσθεσε η ίδια. Παρουσιάζοντας στοιχεία στο πλαίσιο της ομιλίας της στην εκδήλωση είπε ότι από το 2009 έως το 2015 έχουμε συνολική μείωση της επένδυσης στην Παιδεία στην Ευρώπη. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις ανισότητες εντός της ΕΕ, ενώ παρουσίασε στοιχεία από τη μείωση της δαπάνης για την εκπαίδευση (ως ποσοστό του ΑΕΠ) στις χώρες της κρίσης. Για την Ελλάδα η μείωση ήταν 23% το διάστημα 2009-2015.  

Αναφέρθηκε ακόμη στα προσόντα που απαιτούνται στην αγορά εργασίας και το πόσο γρήγορα αλλάζουν αλλά και στα νέα επαγγέλματα που αναμένεται να δημιουργηθούν.  

Ζαπράνης: Ριζικές τομές με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Ο Αχιλλέας Ζαπράνης, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από την πλευρά του, παρουσίασε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η αποτύπωση της στιγμής «δεν είναι ό,τι καλύτερο» για την Ελλάδα. «Από εδώ και πέρα μέρα με τη μέρα, η διαφορά που θα μας χωρίζει από άλλα έθνη που είναι σε κατάλληλη θέση να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες, τα συστήματα καινοτομίας τα οποία έχουν δομήσει, οι συστηματικές επενδύσεις που έκαναν, τους φέρνουν σε μια θέση που είναι έτοιμοι να εκτοξευθούν –και μερικοί το κάνουν ήδη- οπότε η θέση της χώρας μας και χωρών όπως η δική μας θα είναι δραματικά δυσμενής και αυτό θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις και σε κοινωνικό επίπεδο», τόνισε.

«Τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία. Αυτό το οποίο θα ακολουθήσει δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο, εφόσον δεν αρχίσουμε από χθες να κάνουμε ριζικές τομές, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αν δεν ήμασταν στην αρχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και πάλι η θέση μας θα ήταν εξαιρετικά επισφαλής. Τώρα όμως κινδυνεύουμε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να είμαστε μια χώρα που δεν θα μπορεί να επηρεάσει τίποτα , το εισόδημα της οποία δεν θα είναι αυτό το οποίο πρέπει», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ που παρουσίασε, τα παιδιά στην Ελλάδα, υστερούν σημαντικά όσον αφορά σε βασικές δεξιότητες, πριν ακόμη φτάσουν στο πανεπιστήμιο.

Αναφορά έκανε και στην έλλειψη των προσόντων που ζητούν οι εργοδότες. Η Ελλάδα βρίσκεται πάλι κοντά στο τέλος των σχετικών κατατάξεων. «Παράγουμε ουσιαστικά από τα πανεπιστήμιά μας ανθρώπους που δεν έχουν τις δεξιότητες που απαιτούν οι επιχειρήσεις», όπως τόνισε. Όσον αφορά τον κίνδυνο για απώλεια υφιστάμενων θέσεων εργασίας και εκεί η Ελλάδα είναι σε δυσχερή θέση, 6η από το τέλος, σύμφωνα με στοιχεία του 2015. Εξάλλου, από στοιχεία του 2016 προκύπτει ότι οι Έλληνες δεν είναι ευχαριστημένοι από την ποιότητα της εκπαίδευσης που λαμβάνουν. Κατά τον κ. Ζαπράνη, αυτό που χρειάζεται είναι μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. «Να προσδιορίσουμε το πρόβλημα πρώτα και μετά να προτείνουμε τις λύσεις», όπως είπε.

Στοιχεία για τα χρήματα που ξοδεύονται στην ΕΕ για την εκπαίδευση παρουσίασε ο Miguel Angel Sancho, Πρόεδρος του European Foundation Society and Education, ενώ την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Επίτροπος για την Έρευνα την Επιστήμη και την Καινοτομία Carlos Moedas με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε στην αίθουσα.

Καινοτόμες ιδέες από μαθητές

Η εκδήλωση θα συνεχιστεί και αύριο (Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 08:30 πμ- 11:00 πμ) και τον λόγο θα πάρει η μαθητική κοινότητα. Όπως είπε η κ. Σπυράκη, 17 σχολεία από όλη τη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν τις καινοτόμες ιδέες τους. «Συμβαίνει και στη Θεσσαλονίκη και είναι μεγάλη μας χαρά που το ανακαλύψαμε. Ομάδες μαθητών παράγουν καινοτόμα προϊόντα και εφαρμογές», τόνισε. Οι μαθητές θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους και θα κριθούν από τους ειδικούς. Η καλύτερη ιδέα θα βραβευθεί από το EIN και την Μαρία Σπυράκη.

Δείτε στα παρακάτω βίντεο του typosthes.gr τις δηλώσεις της κ. Σπυράκη και της κ. Διαμαντοπούλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Βέλγοι φοιτητές θα σχεδιάσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης
Το project είναι σχεδιασμένο για φοιτητές του 2ου έτους στη Διοίκηση Τουρισμού και Αναψυχής και στοχεύει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της...
Θεσσαλονίκη: Βέλγοι φοιτητές θα σχεδιάσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης