Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Το 5ο Δημοτικό Σχολείο μπορεί να καταρρεύσει»

Τι αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος, Σωκράτης Δημητριάδης

«Οι ανεμιστήρες ήταν κρεμασμένοι από το ταβάνι με ένα πολύ λεπτό σύρμα» καταγγέλλει μέσω του Alpha 96,5 ο Σωκράτης Δημητριάδης, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Εντάξει» στο δήμο Θεσσαλονίκης και μέλος της κεντρικής αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Ελλάδος, για την κατάσταση η οποία επικρατεί στο 5ο δημοτικό σχολείο στην περιοχή της Ανάληψης, λίγες ημέρες μετά την πτώση ανεμιστήρα σε κεφάλια μαθητών.

Εκτός αυτού, «στην διπλανή αίθουσα ήταν κομμένο ήδη το ένα από τα δύο σύρματα» του ανεμιστήρα, συνεχίζει ο κ. Δημητριάδης.

Επιπροσθέτως ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης γνωστοποιεί πως η αυτοψία του ιδίου στο 5ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης φανέρωσε «σοβαρά προβλήματα καθιζήσεων», τα οποία μάλιστα, «είναι γνωστά στο δήμο από το 2014 με έγγραφο το οποίο έχει συντάξει η επιτροπή για το συγκεκριμένο σχολείο».

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, «μιλάμε για ένα σχολείο το οποίο σε μια ενδεχόμενη σεισμική φόρτιση», είναι πιθανό «να καταρρεύσει» και μάλιστα ο ίδιος, πληροφορεί, πως «έχουν περιοριστεί στο να κλειδώσουν τις πόρτες σε εκείνο το τμήμα και ο διάδρομος χρησιμοποιείται κανονικά», ενώ στην πραγματικότητα «σε καμία περίπτωση δε λύνεται το θέμα αποκλείοντας εκείνη την πτέρυγα του σχολείου».

«Ο δήμος οφείλει κάθε χρονιά» να πηγαίνει και να ελέγχει όλα τα σχολεία «και από όσο ξέρω το κάνει» ισχυρίζεται ο κ. Δημητριάδης, διερωτώμενος όμως «πώς δεν έχει δει θέματα χοντρά όπως αυτό;» ο δήμος «και ειδικά όταν είναι εις γνώση του». Ο ίδιος κρίνει ότι οι αυτοψίες του δήμου «προφανώς γίνονται πλημμελώς».

Εν συνεχεία ο κ. Δημητριάδης, προσθέτει πως «δεν περιμένει ο δήμος» να ενημερωθεί από τη διοίκηση του σχολείου για τα συγκεκριμένα θέματα, δηλαδή την διευθύντρια, στην συγκεκριμένη περίπτωση, η οποία όπως αναφέρει ο ίδιος «σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να έχει αυτές τις γνώσεις για να μπορεί να προβεί στη σύνταξη ενός κειμένου».

Παράλληλα, «από το '14 μέχρι σήμερα θα έπρεπε όχι να έχει γίνει μία μελέτη, θα έπρεπε να έχουν γίνει πολλές μελέτες» για τα προβλήματα στατικότητας του κτηρίου του 5ου δημοτικού. Εντούτοις, όπως ο ίδιος δηλώνει, «ο δήμος και η διοίκησή του» μιλούσε για αντικατάσταση σχολείων «τα οποία είναι σε κακή κατάσταση και ιδιαίτερα αυτά που είναι λυόμενα», στην πραγματικότητα όμως η διοίκηση Γ. Μπουτάρη «μόνο κλείνει σχολεία».

Προαναγγέλλοντας συνέχεια του ζητήματος σε θεσμικό επίπεδο, ο δημοτικός σύμβουλος των «Εντάξει» διαβεβαιώνει πως «Φυσικά και θα έρθει σαν θέμα» στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ «έχουν ήδη ενημερωθεί και άλλες αντιπολιτευτικές ομάδες μέσα στο δήμο Θεσσαλονίκης».

Εξάλλου, σε ερώτηση του Alpha 96,5 στις 28/8/2018 προς τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάση Παππά, κατά πόσον έχουν γίνει οι κατάλληλες παρεμβάσεις στα σχολικά κτήρια, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είχε απαντήσει: "υπάρχει το πρόγραμμα το οποίο έχει να κάνει με τις επισκευές και συντηρήσεις των σχολικών κτηρίων. Έχουμε κάνει ένα επισκευαστικό πρόγραμμα και είναι σε εξέλιξη. Νομίζω ότι η νέα σχολική χρονιά θα μας βρει σε σχετικά καλό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις υποδομές τις σχολικές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ