Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στη λίστα του Υπερταμείου η Ροτόντα και ο… Λευκός Πύργος!

Το υπουργείο Πολιτισμού τονίζει ότι όλα τα μνημεία εξαιρούνται από το νόμο

Του Γιώργου Καλλίνη

Κομφούζιο επικρατεί για την υπόθεση παραχώρησης αρχαιολογικών κτιρίων και χώρων στο Υπερταμείο, εφόσον σύμφωνα με πληροφορίες, η διαχείριση του Λευκού Πύργου, της Ροτόντα, της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη αλλά και αρχαιολογικών χώρων της… Βεργίνας αλλάζουν χέρια!

Μετά τη δημοσιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων που υπάρχουν στη λίστα του Υπερταμείου, το Υπουργείο Πολιτισμού έσπευσε να διαψεύσει ότι παραχωρείται οποιοσδήποτε χώρος πολιτιστικού ενδιαφέροντος και μάλιστα παρουσίασε τους νόμους, σύμφωνα με τους οποίους εξαιρούνται τα συγκεκριμένα ακίνητα και χώροι, παρότι το 2016 δεν προχώρησε στην απαραίτητη πρόβλεψη. Αμέσως, η Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδας, τόνισε με ανακοίνωση ότι λόγω προχειρότητας δεν έγιναν οι απαραίτητες ταυτίσεις κωδικών και μνημείων με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία εάν μπορεί όντως να παραχωρηθούν τα μνημεία που βρίσκονται στη λίστα ή αν θα χρειαστεί κάποια συμπληρωματική τροπολογία έστω και τώρα για να εξαιρεθούν.

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα και στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας η οποία ανέδειξε το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, εξηγεί στον «Τ.Θ.» ότι η υπουργός Πολιτισμού παραδέχτηκε ότι εκχωρήθηκε δημόσια περιουσία στο Υπερταμείο. «Φυσικά, το Υπερταμείο δεν ενδιαφέρεται για τον Λευκό Πύργο ή για τον αρχαιολογικό χώρο στη Βεργίνα, αλλά για τη διαχείριση του, όπως για παράδειγμα τα εισιτήρια που κόβει ως ιστορικό μνημείο. Εμείς ξέρουμε, από δική μας έρευνα, πολλά ακίνητα και αρχαιολογικούς χώρους που υπάρχουν στη λίστα του Υπερταμείο και ως γνωστόν όπως μπήκαν με νόμο, μόνο με νόμο μπορούν να βγουν, ό,τι και να λέει η υπουργός. Θα συμφωνήσει όμως το Υπερταμείο;».

Ένωση Αρχαιολόγων: Μέχρι και ο Λευκός Πύργος μέσα στο Υπερταμείο!

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε στον «Τ.Θ.», ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αρχαιολόγων Ελλάδας, Θέμης Βάκουλας, όσον αφορά το «μπλέξιμο» με τις παραχωρήσεις μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο. «Ξέρουμε ότι δεν πωλούνται σύμφωνα με τον νόμο τα μνημεία, αλλά δεν διευκρινίζεται εάν μπορεί η διαχείριση τους να περάσει στο Υπερταμείο. Το Υπερταμείο, σύμφωνα με το νόμο, δικαιούται να κάνει τη διαχείριση στα ακίνητα που του έχουν περιέλθει και όπως βλέπουμε στη λίστα, καταγεγραμμένος είναι ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, η Αγία Σοφία και το Επταπύργιο!». Όπως τόνισε ο κ. Βάκουλας, το ζήτημα είναι υπαρκτό και το Υπουργείο Πολιτισμού βιάστηκε να κατηγορήσει την Ένωση Αρχαιολόγων για διασπορά fake news.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, «το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. Διαπιστώθηκε ότι σ' αυτόν περιλαμβάνονται:

- μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων,

- η τάφρος του Βυζαντινού τείχους,

- η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων,

- ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα,

- συγκροτήματα ενετικών νεωρίων,

- ο προμαχώνας Μοnigo,

- o Ενετικός προμαχώνας Lando,

- το φρούριο Φιρκά και

- το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης).

Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία (!),

- τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου

- αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως

- το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος

- ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης».

Υπουργείο Πολιτισμού: Δεν παραχωρείται κανένας αρχαιολογικός χώρος!

Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα της δήθεν παραχώρησης μνημείων και ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου το ΥΠΠΟΑ διευκρινίζει ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018-ΦΕΚ Β΄2320/2018) και η παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 , διασφαλίζουν ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται  στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι για τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν τυγχάνει εφαρμογής η παράγραφος 5 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος διαχείρισης από την ΕΤΑΔ, γιατί αυτή αφορά αποκλειστικά σε ακίνητα τα οποία ήδη διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.

Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ξεκαθάρισε ότι «γίνεται πολύς λόγος για το τίποτα». «Πρόκειται για νόμο του 2016 που έδινε στο Υπερταμείο το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου με εξαίρεση των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων, των περιοχών Ramsar κ.λπ. Δεν έχω λόγο να αμφισβητώ τη νομική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών», τόνισε η υπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 FM.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «κακώς δεν υπήρξε ξεκαθάρισμα πριν πάνε τα μνημεία στο υπερταμείο», προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε αν είναι κάτι που απειλεί τα μνημεία ή μια χρόνια ασθένεια του υπουργείου να μην έχει κτηματολόγιο».

Η κυρία Ζορμπά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, λέγοντας ότι «θα δούμε αν είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί» και προσθέτοντας «να τοποθετηθεί το ΥΠΟΙΚ που μας διαβεβαιώνει ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω αυτό».

 «Καμία μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει γίνει προς την ΕΤΑΔ. Οι μόνες μεταβιβάσεις που έχουν γίνει είναι εκείνες στις οποίες προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση προς το ΤΑΙΠΕΔ, όπως τα ακίνητα της Πλάκας ,αλλά και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού. Χαίρομαι λοιπόν που η αντιπολίτευση συνυπογράφει σήμερα τη χθεσινή μας ανακοίνωση  ότι η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας δεν εκχωρείται και δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής.

Τόσο η  απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, όσο και ο νόμος είναι σαφείς και δεν επιδέχονται άλλης ερμηνείας . Από τις μεταβιβάσεις προς την ΕΤΑΔ εξαιρούνται τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και τα  ακίνητα με μεγάλη περιβαλλοντική αξία. Για αυτήν την κυβέρνηση, η πολιτιστική κληρονομιά  είναι και θα παραμείνει αποκλειστικής διαχείρισης  του Υπουργείου Πολιτισμού.

Όσον αφορά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αυτές οφείλονται στην κατάρρευση του πολιτικού της αφηγήματος μετά την καθαρή έξοδο  της χώρας από τα μνημόνια», δήλωσε  ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Στρατής.

Υπερταμείο: Δεν τίθεται κανένα ζήτημα εκχώρησης αρχαιολογικών χώρων

Όσα ακίνητα εμπίπτουν σε αρχαιολογικές διατάξεις θα εξαιρεθούν από οποιαδήποτε μεταβίβαση, αναφέρει γραπτή απάντηση της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας,

Σύμφωνα με την απάντηση της ΕΕΣΥΠ, η επιλογή των 10.119 ακινήτων έγινε από ένα χαρτοφυλάκιο 177.892 ακινήτων που στο Εθνικό Κτηματολόγιο είχαν δηλωθεί ως φορέας ιδιοκτησίας είτε το Ελληνικό Δημόσιο, είτε φορείς του. "Bάσει των διαθέσιμων πληροφοριών στις βάσεις δεδομένων, όπως αυτά δόθηκαν από το Εθνικό Κτηματολόγιο μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας (ΓΓΔΠ)", συνεχίζει το Υπερταμείο, "καθορίστηκαν κριτήρια αποκλεισμού, προκειμένου να αποκλειστούν ακίνητα που εμφανίζουν περιορισμούς, οι οποίοι τα καθιστούν ακατάλληλα για μεταβίβαση και οποιαδήποτε αξιοποίηση".

Για ελλιπή ή ανεπαρκώς επικαιροποιημένα κατά περιπτώσεις στοιχεία γίνεται λόγος στην απάντηση και διευκρινίζεται ότι για τον λόγο αυτό και "τέθηκε ως προϋπόθεση να γίνουν όλοι οι απαιτούμενοι επανέλεγχοι ώστε να διασφαλισθεί ποια ακίνητα μπορούν και ποια όχι να μεταβιβασθούν στην ΕΤΑΔ".

Όπως σημειώνεται στην απάντηση "δεν έχει ολοκληρωθεί το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει διαθέσιμη η σχετική πληροφορία στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Συνεπώς, είναι πιθανό ορισμένα από αυτά τα ακίνητα κατά την προβλεπόμενη διαδικασία επανελέγχου, να εμπίπτουν σε αρχαιολογικές διατάξεις, οπότε και θα εξαιρεθούν από οποιαδήποτε μεταβίβαση"

"Όπως ρητά αναφέρεται στο νόμο, εάν πρόκειται για αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και για άλλες κατηγορίες που ανήκουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016, δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης. Τον σχετικό νόμο αναφέρει και το ΦΕΚ που βγήκε για την μεταβίβαση των ακινήτων", καταλήγει η απάντηση.

ΝΔ: Ντροπή για τη χώρα το ξεπούλημα

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας με την αρμόδια τομεάρχη Πολιτισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη να χαρακτηρίζει την απόφαση μεταβίβασης ντροπή για τη χώρα.  Η πρώην υπουργός της ΝΔ  μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι ουσιαστικά τα Μνημεία και τα Μουσεία (10.000 κατά τους αρχαιολόγους) μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο και η κυβέρνηση, είτε από αμέλεια είτε εσκεμμένα, δεν έκανε την απαραίτητη δήλωση εξαίρεσης που έπρεπε να γίνει προκειμένου να μην μπουν στις λίστες του Υπερταμείου οι χώροι που κατά το Σύνταγμα δεν πωλούνται και δεν μεταβιβάζονται.

Η κ. Κεφαλογιάννη στη δήλωσή της ανέφερε: «Η μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών ακινήτων στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ένα πολιτικό τερατούργημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι ντροπή για την χώρα. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού, αγνοούν επιδεικτικά την Συνταγματική τους υποχρέωση για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αδιαφορούν για την προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων. Τους ενημερώνουμε: το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας δεν πωλείται. Τα  μνημεία δεν αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής» .

Καράογλου: Ξεπουλούν ιστορικά ακίνητα της πόλης

Να εξηγήσει για ποιους λόγους εκχωρεί στο Υπερταμείο ακίνητα της Θεσσαλονίκης με ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία καλεί ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Αφορμή για την κατάθεσή της αποτέλεσε «η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης» να μεταβιβάσει στο Υπερταμείο 2.392 ακίνητα που βρίσκονται εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Από αυτά τα 1.954 βρίσκονται στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, 126 στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, 120 στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, 74 στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, 56 στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, 39 στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και 23 στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Καράογλου, η διαδικασία γίνεται μέσω της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.), θυγατρική του Υπερταμείου, και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί ή συμπεριληφθεί περιγραφή των χαρακτηριστικών τους, όπως έκταση, θέση, χρήση και λοιπά στοιχεία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ