Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κομμάτια από το Ζέπελιν που καταρρίφθηκε στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Εκθέματα ανεκτίμητης αξίας στο Πολεμικό Μουσείο

Κομμάτια ανεκτίμητης αξίας που είναι συνυφασμένα με την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης μπορεί να βρει κανείς στην πρώτη Ελληνική Ιστορική Έκθεση Συλλεκτών που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, από σήμερα έως και την Κυριακή, στον κήπο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ των εκθεμάτων που μπορεί να θαυμάσει αλλά και να αγοράσει κανείς βρίσκονται δύο απομεινάρια από το αερόστατο LZ 85  Ζέπελιν που βομβάρδισε την πόλη της Θεσσαλονίκης  και το βράδυ της 4ης προς 5ης Μαΐου 1916 κατερρίφθη στην πόλη από το Αγγλικό ναυτικό.

Δείτε τις φωτογραφίες του Typosthes.gr από τα κομμάτια του Ζέπελιν στην έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο.

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο – αφιέρωμα του Typosthes.gr στην έκθεση.

Το χρονικό του βομβαρδισμού της Θεσσαλονίκης και της κατάρριψης

Την 1η Φεβρουαρίου 1916, το LZ 85 από το Τέμεσβαρ της Ουγγαρίας (σημερινή Ρουμανία), βομβάρδισε την κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης. Έχασαν τη ζωή τους 18 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 18. Το συγκεκριμένο αερόπλοιο προηγουμένως είχε βομβαρδίσει το Νούναμπουργκ της Λετονίας και το Μινσκ στη Λευκορωσία. Ένα μήνα αργότερα, καταστράφηκαν ολοσχερώς οι χώροι που στεγαζόταν η Τράπεζα της Θεσσαλονίκης.

Το βράδυ της 4ης προς 5ης Μαΐου οι Βρετανοί όμως ήταν προετοιμασμένοι και είχαν ενισχύσει την άμυνα της πόλης ακόμη περισσότερο. Στη 01:45 της 5ης Μαΐου το Ζέπελιν εντοπίστηκε από τους προβολείς της αντιαεροπορικής άμυνας που υπήρχαν στους λόφους γύρω από την πόλη αλλά και από τα φώτα του συμμαχικού στόλου, που είχε αγκυροβολήσει στον Θερμαϊκό κόλπο. Το αερόπλοιο πετούσε σε ύψος περίπου 2.500 μέτρων κι έτσι τα πυρά δεν το απείλησαν. Στο επιχειρησιακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη στάλθηκε μήνυμα  και αμέσως ειδοποιήθηκε η αντιαεροπορική άμυνα της πόλης να σβήσει τα φώτα και τις γκαζόλαμπες. Ο βομβαρδισμός της Τράπεζας της Θεσσαλονίκης από το LZ 85/ Αρχείο IWM Μετά από πολλούς ελιγμούς του πιλότου, το LZ 85 τελικά εντοπίστηκε και δέχθηκε επίθεση με καπνογόνες βόμβες. Το αγγλικό θωρηκτό «Αγαμέμνων» έριξε την καθοριστική βολή. Το Ζέπελιν τυλίχθηκε στις φλόγες και σαν τεράστιο πυροτέχνημα κατέπεσε στον Βαρδάρη κοντά στις ελώδεις εκβολές του ποταμού Αξιού. Το αγγλικό στρατηγείο ανακοίνωσε λίγο αργότερα πως  «Το Ζέπελιν κατέπεσε στις 3:37 π.μ. εις απόστασιν 3/4 του μιλίου από της ακτής, εις αβαθείς αμμώδεις προσχώσεις του Βαρδάρη μεταξύ των παλαιών και των νέων εκβολών».

Πληροφορίες για χρονικό: Μηχανή του χρόνου

Μ.Λ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Θεραπευτικές ενδείξεις για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με κάνναβη
Επιστημονική εκδήλωση για τη φαρμακευτική κάνναβη θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Θεσσαλονίκη: Θεραπευτικές ενδείξεις για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με κάνναβη