Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αρχαία ψηφιδωτά «στο φως» σε δύο σημεία στη Θεσσαλονίκη! (ΦΩΤΟ)

Ανοιχτά για το κοινό μέχρι το Νοέμβριο

Τα ψηφιδωτά δάπεδα του ανακτόρου του Γαλερίου και της Αρχαίας Αγοράς έρχονται ξανά στο φως για τους καλοκαιρινούς μήνες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Τα ψηφιδωτά θα είναι ανοιχτά για το κοινό μέχρι τον Νοέμβριο!

Τα ψηφιδωτά δάπεδα της Αρχαίας Αγοράς σώζονται κυρίως στην ανατολική διπλή κιονοστήρικτη στοά, ενώ από τα δάπεδα της νότιας διατηρούνται μικρά τμήματα. Η κατασκευή τους χρονολογείται γύρω στα μέσα του 4ου αι. μ.Χ. Αναπτύσσονται σε όλο το σωζόμενο μήκος των δύο στοών της ανατολικής πτέρυγας, σε συνεχόμενα ανισομεγέθη διάχωρα, που ορίζονται με απλά γραμμικά πλαίσια. Τα θέματά τους είναι κυρίως γεωμετρικά αλλά και σχηματοποιημένα φυτικά μοτίβα.

  

Τα ψηφιδωτά των διαδρόµων της κεντρικής κτηριακής ενότητας του ανακτόρου Γαλερίου (4ος και 5ος αι. µ.Χ. ) αποτελούν τα σηµαντικότερα και πιο ολοκληρωµένα δείγµατα της καλλιτεχνικής αντίληψης που χαρακτηρίζει τον διάκοσµο του συγκροτήµατος. Απλώνονται αρµονικά σαν πολύχρωµοι τάπητες µε θεµατικές και χρωµατικές εναλλαγές. Οι γεωµετρικές συνθέσεις τους καλύπτουν µεγάλες επιφάνειες είτε επαναλαµβανόµενες συνεχώς, είτε µε τη µορφή συνεχόµενων διαχώρων που περιβάλλουν διαφορετικά θέµατα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους...
Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ μιλά για τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών που διατρέχουν όσοι αμελούν τη στοματική τους υγιεινή
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους