Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πότε επιστρέφουν τα «Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά» (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε ο θερινός κύκλος δράσεων του προγράμματος – Ποια 6 σχολεία θα ανοίξουν μετά τις διακοπές

Το πρόγραμμα “Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά” ολοκλήρωσε το θερινό κύκλο των δράσεων του και για λίγες μέρες, από τις 6-19 Αυγούστου, αυλές και σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, με στόχο, την προετοιμασία τους για την υποδοχή της νέας σχολικής χρονιάς.

Από τις αρχές του Ιουνίου, έως και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, ένα πλήθος πρωτότυπων δραστηριοτήτων φιλοξενήθηκαν στα έξι δημοτικά σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Αθλητικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες μέσω της βιωματικής και άτυπης μάθησης, προσφέρθηκαν εντελώς δωρεάν, σε όσους συμμετείχαν στις δράσεις του προγράμματος "Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά". Μικροί και μεγάλοι έμαθαν πώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία και μέσω αυτής να φτιάχνουν καλλιτεχνικές κατασκευές ή πρωτότυπα μουσικά όργανα, να δημιουργούν οι ίδιοι το παιχνίδι που επιθυμούν με απλά, καθημερινά, ανακυκλώσιμα υλικά, να φροντίζουν το περιβάλλον, να ενεργοποιούν και να ακούν το σώμα τους αλλά και να αποτελούν ενεργό μέλος μιας ετερόκλητης ομάδας. Οι συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, είχαν την ευκαιρία μέσω του προγράμματος, να γνωρίσουν καλύτερα τη γειτονιά τους, να ανταλλάξουν ιδέες και προτάσεις και να δουν το σχολείο της περιοχής να αποκτά ένα διαφορετικό ρόλο, αυτόν του ανοιχτού και συλλογικού χώρου συνάντησης και ελεύθερης, δημιουργικής έκφρασης.

Η θεματολογία όλων των δραστηριοτήτων αντλήθηκε από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε και ο στόχος τους ήταν κοινός. Η ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων (συνεργασία, αλληλεγγύη, σεβασμός, ενσυναίσθηση, επίλυση προβλημάτων κ.α.) και η καλλιέργεια της συμμετοχικής κουλτούρας των πολιτών, μεγιστοποιώντας το όφελος για την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας. Το ελληνικό ανοιχτό σχολείο στοχεύει να αποτελέσει έναν κοινό τόπο άθλησης, ψυχαγωγίας, κοινωνικής συναναστροφής και ελεύθερης έκφρασης του δημόσιου λόγου για τους πολίτες όλων των ηλικιών, συμβάλλοντας σημαντικά στη διαμόρφωση και ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας.

Μετά την ολιγοήμερη διακοπή, το πρόγραμμα “Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά” ανανεώνει το ραντεβού του για τις 20 Αυγούστου με δωρεάν δράσεις που θα απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους, οικογένειες και ενήλικες. Το πρόγραμμα “Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά”, μια πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Creativity Platform και αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στοχεύει να λειτουργήσει ως καταλύτης προσφέροντας πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Πιστεύουμε ότι το σχολείο σήμερα, αποτελεί ένα χώρο που ταυτίζεται κυρίως μόνο μέσω της τυπικής εκπαίδευσης και αδυνατεί να συμβαδίσει με τη ρευστότητα και τις απαιτήσεις της εποχής, χάνοντας έτσι τον λειτουργικό του χαρακτήρα. Το σχολείο μπορεί να αποτελέσει μια νησίδα μάθησης και κοινωνικοποίησης, που θα αναπτύξει τις προσωπικές δεξιότητες των ατόμων, θα ενισχύσει τις ανθρώπινες αξίες και θα καλλιεργήσει συνειδήσεις. Η δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού περιβάλλοντος μέσα σε ένα δημόσιο χώρο, όπως αυτός του σχολείου, μπορεί να αποτελέσει τη θεμελίωση της συμμετοχικότητας των πολιτών σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος της πόλης.

Ας ενισχύσουμε το περιεχόμενο της μάθησης και ας μετατρέψουμε τα σχολεία και τις αυλές σε ζωντανούς, συλλογικούς και συνεκτικούς χώρους που θα προσφέρουν νέα ερεθίσματα, ρόλους, και πρότυπα αλλά και μορφές έκφρασης για τις γειτονιές της πόλης.

Τα έξι σχολεία που θα σας περιμένουν από τις 20 Αυγούστου είναι τα εξής:

Α΄ Δημοτική Κοινότητα: 55ο Δημοτικό Σχολείο (Κ. Κρυστάλλη 10)

Β΄ Δημοτική Κοινότητα: 64ο Δημοτικό Σχολείο (Κων/νου Μαζαράκη 1)

Β΄ Δημοτική Κοινότητα: 67ο Δημοτικό Σχολείο (Δ. Παπαθανασίου 41)

Β΄ Δημοτική Κοινότητα: Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (Νικ. Καπάτου 13)

Δ΄ Δημοτική Κοινότητα: 77ο Δημοτικό Σχολείο (Καβείρων 6)

Ε΄ Δημοτική Κοινότητα: 11ο Δημοτικό Σχολείο (Αμαλίας 60)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επικοινωνήστε στο τηλ. +30 6946 265 653.

Site: www.openschoolsthess.gr

FB Page: openschoolsthess

Instagram: openschoolsthess

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχοινάς: «Τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο φυλάσσονται και είναι ασφαλή»
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκάφος της ΕΛ.ΑΣ. ακολούθησε τη διαδρομή συνοριακής περιπολίας στο Δέλτα του Έβρου
Σχοινάς: «Τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο φυλάσσονται και είναι ασφαλή»