Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τρεις ισχυροί σεισμοί στη Θεσσαλονίκη – Τι λένε οι επιστήμονες

Με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης

Σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 11.21 το πρωί Δευτέρας (25/6) στη Θεσσαλονίκη. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή μεταξύ Ασκού και Ευαγγελισμού, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο κέντρο, αλλά και σε άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το Σεισμολογικό του ΑΠΘ υπήρξε ακολουθία με τους δύο πιο ισχυρούς σεισμούς να είναι 3,7 και 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Παπαζάχος: Δεν χρειάζεται πανικός - Δεν είναι το ρήγμα του 1978

Δεν χρειάζεται πανικός εξηγεί στο Typosthes.gr ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, σχετικά με τον σεισμό μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα έξω από τη Θεσσαλονίκη.

"Δεν μπορούμε να οδηγούμαστε σε πανικό μετά από κάθε τέτοιο σεισμό, εφόσον τέτοιοι σεισμοί γίνονται πολύ συχνά στην Ελλάδα. Αντιθέτως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να παρακολουθούμε τη σεισμική δραστηριότητα και να είμαστε καλά προετοιμασμένοι". 

Ο καθηγητής τόνισε ότι θα υπάρχουν μετασεισμοί για κάποιες μέρες, εφόσον σημειώνεται σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ακόμη και αυτή την ώρα, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι το ίδιο ρήγμα με αυτό που έδωσε το μεγάλο σεισμό το '78 στη Θεσσαλονίκη. Το συγκεκριμένο ρήγμα, είναι ανάμεσα στο Λαγκαδά και τη Βόλβη, στη βόρεια πλευρά, πάνω από τα χωριά Προφήτης και Ευαγγελισμός και όχι στο νότιο ρήγμα στην κοιλάδα της Μυγδονίας.   

Γ.Κ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ