Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Λουκέτο» στο μοναδικό νοσοκομείο για άγρια ζώα στη Θεσσαλονίκη

Ανακοίνωσε τη διακοπή λειτουργίας του μέχρι νεωτέρας

Τη διακοπή λειτουργίας του σταθμού πρώτων βοηθειών για τα άγρια ζώα στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε το Σωματείο για τη Μελέτη, Περίθαλψη και Επανένταξη της Άγριας Ζωής και τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας. Όπως αναφέρει το Σωματείο «Το μοναδικό νοσοκομείο για τα άγρια ζώα στη Βόρεια Ελλάδα αναγκάζεται να κλείσει τις πύλες του και να μη δεχθεί άλλους ασθενείς». Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναλύουν τους λόγους που έφτασαν στη διακοπή λειτουργίας, τονίζοντας πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να επανέλθουν σε ομαλή ροή λειτουργίας.

Διαβάστε την ανακοίνωση.

«Το μοναδικό νοσοκομείο για τα άγρια ζώα στη Βόρεια Ελλάδα αναγκάζεται να κλείσει τις πύλες του και να μη δεχθεί άλλους ασθενείς. Αυτό γίνεται προκειμένου να μπορούν να εφαρμοστούν τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου άγριων ζώων (αποφυγή τραυματισμών των εθελοντών λόγω κούρασης, μετάδοση νοσημάτων από ζώο σε ζώο ή και σε άνθρωπο λόγω της πληθώρας των περιστατικών), καθώς επίσης και προκειμένου να σταθεί εφικτό να φροντιστούν όπως πρέπει τα ήδη νοσηλευόμενα ζώα.

Σε αυτό συνετέλεσαν διάφοροι παράγοντες όπως:

Α. Η μη θεσμοθέτηση σταθερού χρηματοδοτικού εργαλείου από το κράτος το οποίο να καλύπτει ένα μέρος τουλάχιστον των εξόδων λειτουργίας των κέντρων περίθαλψης, τα οποία μην ξεχνάμε πως επιτελούν έργο το οποίο όφειλε να υλοποιεί το κράτος. Μάλιστα η υλοποίηση αυτού του έργου από το κράτος θα στοίχιζε πολλαπλάσια χρήματα στο ελληνικό δημόσιο από αυτά που απαιτούνται για τη στήριξη των κέντρων περίθαλψης.

Β. Η άρνηση του ΔΕΔΔΗΕ να καλύψει το κόστος νοσηλείας των τραυματισμένων από τα ηλεκτροφόρα καλώδια του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος πουλιών. Την περίοδο 2015-2017 το κόστος αυτό για τον οργανισμό μας ξεπέρασε τις 20000 ευρώ, σε αυτό όμως θα επανέλθουμε με νέο δελτίο τύπου προσεχώς.

Γ. Η άρνηση του ΟΤΕ να τοποθετήσει 2 κολώνες προκειμένου να αποκτήσει ο οργανισμός μας σταθερή γραμμή τηλεφώνου και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικότερα στο τεράστιο όγκο τηλεφωνημάτων. Κι αυτό καθώς ο ΟΤΕ θεώρησε πως το κόστος τοποθέτησης των δύο κολώνων είναι ασύμφορο μπροστά στο κοινωνικό έργο που επιτελεί ο οργανισμός μας.

Εάν ο Δήμος Θεσσαλονίκης έδειχνε λίγο ενδιαφέρον για τα εκατοντάδες ζώα που μεταφέρουν κάθε έτος σε μας οι δημότες του, θα ανακούφιζε κάπως την κατάσταση.

Ελπίζουμε ο δήμος Δέλτα να προχωρήσει  σύντομα στην παραχώρηση της έκτασης λίγων στρεμμάτων προκειμένου να κατασκευαστούν οι απαραίτητοι κλωβοί επανένταξης για την πληθώρα των άγριων ζώων που δέχεται ο οργανισμός μας, ώστε να γίνεται καλύτερη και ολοκληρωμένη δουλειά.

Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση των ξένων εθελοντών που φιλοξενούμε αυτή τη περίοδο. Απορούν πως είναι δυνατόν σε μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το κράτος και οι διάφοροι φορείς να δείχνουν τόση αδιαφορία για ένα τόσο μεγάλο κοινωνικό έργο που επιτελείται.

Ως εκ τούτου ο οργανισμός μας σε πρώτη φάση αποφάσισε να σταματήσει να παραλαμβάνει νέα ζώα και το τηλέφωνο της ομάδας να παραμείνει κλειστό  ως και τη Δευτέρα 25/6. Από τη μεριά μας θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να αποκατασταθεί το συντομότερο η ομαλή λειτουργία του Σταθμού.

Η Δράση για την Άγρια Ζωή είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο το οποίο στηρίζεται στην προσφορά εθελοντικής εργασίας και ως σκοπό έχει την περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό περιβάλλον καθώς και την περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου
Δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος
Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου
Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη η Άννα Φόνσου – Συνάντηση για «Το Σπίτι του Ηθοποιού»
Η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα συναντήθηκε με το δήμαρχο, Θεόδωρο Παπαδόπουλο, για το ενδεχόμενο να λειτουργήσει δομή στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη η Άννα Φόνσου – Συνάντηση για «Το Σπίτι του Ηθοποιού»