Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πέταξαν μπογιές σε γνωστό σούπερ – μάρκετ (ΦΩΤΟ)

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Παρέμβαση σε γνωστό σούπερ – μάρκετ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν αντιεξουσιαστές, πετώντας μπογιές στην είσοδό του και τρικάκια. Ο

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου: «Παρέμβαση στο κατάστημα “ΑΒ Βασιλόπουλος” στην οδό Κασσάνδρου στη Θεσ/νίκη. Την Πέμπτη 14/6 ο 56χρονος Στάθης Καραγεωργόπουλος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο κατάστημα «ΑΒ Βασιλόπουλος» της οδού Αμερικής στην Πάτρα. Το εργατικό ατύχημα συνέβη καθώς ο εργαζόμενος εκτελούσε εργασίες καθαρισμού σε οροφή δωματίων συντήρησης εμπορευμάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων υποχώρησε η οροφή οδηγώντας τον ίδιο σε πτώση από ύψος 3,5 μέτρων. Η διεύθυνση του καταστήματος, την οποία φυσικά και βαραίνει στο ακέραιο η ευθύνη για το ατύχημα μιας και δεν υπήρχαν τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας στο κατάστημα, από την πρώτη στιγμή δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα. Ενώ ο εργαζόμενος κείτονταν νεκρός στο έδαφος και για δύο ώρες μέχρι το πτώμα του να μεταφερθεί, η διεύθυνση αποφάσισε ότι το κατάστημα θα λειτουργήσει κανονικά, ενώ και την επόμενη μέρα το έκλεισε μόνο μετά τις 4 το απόγευμα, για να μπορέσουν οι συνάδελφοί του νεκρού να πάνε στην κηδεία. Η χυδαιότητα δε σταμάτησε εκεί όμως, μιας και η εργοδοσία δε δίστασε να προσπαθήσει να αποποιηθεί όχι μόνο τις ευθύνες τις αλλά και να αρνηθεί το ίδιο το περιστατικό διαδίδοντας ότι ο θάνατος του 56χρονου οφείλονταν σε ανακοπή, κάτι που φυσικά αντικρούεται από την ιατροδικαστική έκθεση που απέδειξε ότι ο θάνατος οφείλεται σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από την πτώση.

Ο επιβαλλόμενος εργασιακός μεσαίωνας αποτελεί απόρροια των πολιτικών φτωχοποίησης των από τα κάτω, που επιτάσσει η βίαιη αναδιάρθρωση του κεφαλαίου. Τα εργασιακά κάτεργα καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο χώρο στη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα. Τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, οι απλήρωτες εργατοώρες, η επισφαλής και εντατικοποιημένη εργασία -ανασφάλιστη ως επί το πλείστον- και η απουσία μέτρων ασφαλείας, αφενός εξοντώνουν τους εργαζόμενους σε καθημερινή βάση, με τα αφεντικά να πλουτίζουν στις πλάτες τους, αφετέρου κλιμακώνονται με το επονείδιστο γεγονός των δολοφονιών εργατών-τριών.

Οι αντιστάσεις της εργατικής τάξης βρίσκονται τώρα ενώπιον μίας τεράστιας απειλής, καθώς με σχετική τροπολογία κατ’ υπαγόρευση της 3ης αξιολόγησης, ως προϋπόθεση για την κήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία έχει τεθεί πλέον η έγκριση από το 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών, αντί της ισχύουσας εξασφάλισης της πλειοψηφίας των μελών που παρίστανται στη γενική συνέλευση του σωματείου. Ουσιαστικά αυτή η ρύθμιση καθιστά τυπικά αδύνατη την κήρυξη απεργιών, προσφέροντας απλόχερα στα αφεντικά το «δώρο» της ανεμπόδιστης -από τις κινητοποιήσεις των εργατών- άντλησης υπεραξίας.

Για να μην αγόμαστε και φερόμαστε από τα αφεντικά, είτε αυτά είναι μεγάλα είτε μικρά, και το συναινετικό, καθεστωτικό-γραφειοκρατικό συνδικαλισμό που συνάπτει ειρήνη με τους ταξικούς μας εχθρούς, είναι επιτακτικό να οργανώσουμε έναν αδιάλλακτο, μαχητικό συνδικαλισμό βάσης. Να βάλουμε μπροστά τα εργατικά συμφέροντα και να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, χωρίς ιεραρχίες, μεσολαβήσεις και πατερναλισμούς. Να προετοιμάσουμε τις άγριες γενικές απεργίες διαρκείας, συνδέοντάς τες με ένα επαναστατικό πρόταγμα που θα συντείνει στη συλλογική και ατομική χειραφέτηση, στη λήξη της εξουσίας από άνθρωπο σε άνθρωπο, στην κοινωνική αυτοδιεύθυνση.

Ως στοιχειώδη ένδειξη διαμαρτυρίας, πραγματοποιήσαμε το βράδυ της Τετάρτης 20/6 παρέμβαση στο κατάστημα ΑΒ επί της οδού Κασσάνδρου, στη Θεσσαλονίκη, με χρώματα και τρικάκια. Τις προηγούμενες μέρες είχαν πραγματοποιηθεί μοιράσματα προπαγανδιστικού υλικού στη γειτονιά και το κατάστημα. Όσο χτυπιούνται κομμάτια της τάξης μας από την αδηφαγία και την αυθαιρεσία των αφεντικών, εμείς θα αντιπαραβάλλουμε την ταξική αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση στους χώρους της δουλειάς, ώστε να αναχαιτίσουμε κάθε χτύπημα που δεχόμαστε, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα την αντεπίθεσή μας ενάντια στον κόσμο του κράτους και του κεφαλαίου, ώστε να χτίσουμε πάνω στα συντρίμμια του την κοινωνία της γενικευμένης αυτοδιεύθυνσης, του ελευθεριακού κομμουνισμού.

ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ – ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ΔΕ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης – μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρεις συλλήψεις για την πυρκαγιά στην Πάρο
Πρόκειται για τρεις άνδρες αιγυπτιακής καταγωγής - Έκαναν εργασίες καθαρισμού χωρίς να έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα πυρασφάλειας
Τρεις συλλήψεις για την πυρκαγιά στην Πάρο