Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μπουτάρης: Θετικό βήμα η συμφωνία – Δεν θριαμβολογεί κανείς

Αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο για τη συμφωνία Ελλάδας -πΓΔΜ ...

Η συμφωνία που υπεγράφη το Σάββατο στις Πρέσπες μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς να λείπουν στιγμές αντιπαραθέσεων.

Μάλιστα σε κάποια στιγμή οι τόνοι μεταξύ της κ. Καλφακάκου και του κ. Καλαφάτη ανέβηκαν αρκετά με αποτέλεσμα να διακοπεί για κάποια λεπτά η συνεδρίαση, ενώ δεν υπήρξε και συμφωνία για το εάν θα εκδοθεί σχετικό ψήφισμα ή όχι.

Μετά τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων τον λόγο πήρε και πάλι ο δήμαρχος κ. Γ. Μπουτάρης, ο οποίος στην αρχική του τοποθέτηση είχε κάνει μια μικρή μόνο αναφορά στο θέμα. Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη του τοποθέτηση είπε ότι υπεγράφη μια συμφωνία «με πάρα πολλές επιφυλάξεις. «Θα φανεί μέχρι το τέλος του χρονοδιαγράμματος, τι πάει καλά και τι δεν πάει».

Στη δευτερολογία του είπε σχετικά με τη συμφωνία ότι δεν θριαμβολογεί κανείς. «Είναι ένα θετικό βήμα που κλείνει ένα τεράστιο κεφάλαιο». Όταν κάνεις μια συμφωνία που έχει τόσα πολλά χρόνια ως 'πληγή', είναι αναπόφευκτο πως αλλού θα κερδίσεις και αλλού θα χάσεις, είπε ακόμη. «Ποτέ μια συμφωνία δεν είναι καλή όταν μόνο εσύ κερδίζεις. Μόνο στον πόλεμο κερδίζεις μόνο εσύ», ανέφερε. Με αυτή τη λογική ήρθε η ώρα, όπως πρόσθεσε, να αφήσουμε τους λαϊκισμούς και να κάνουμε ένα «χάιδεμα» της συμφωνίας» ώστε να δούμε τι περισσότερο μπορεί να γίνει. Ανέφερε ακόμη ότι με αυτή τη συμφωνία «η Ελλάδα απέκτησε αξιοπιστία».

Μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον κ. Σεβρή, ο δήμαρχος είπε ότι «ο λαϊκισμός και οι παραπλανητικές πληροφορίες ξεπερνούν κάθε όριο» λέγοντας ότι η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της και ότι «η διπλωματία είναι πάντα μυστική».

Για τα όσα ανέφερε ο κ. Καλαφάτης ο δήμαρχος είπε ότι «όταν ήταν στην εξουσία η ΝΔ είχε μια πολιτική για το θέμα, σύνθετη ονομασία. Και ξαφνικά βλέπουμε αμηχανία». Μάλιστα είπε ότι και ο ίδιος έχει ψηφίσει κάποτε ΝΔ. «Δεν ντρέπομαι να το πω», όπως σημείωσε, ενώ είπε ακόμη απευθυνόμενος προς τον κ. Καλαφάτη «είμαι 8 φορές περισσότερο Μακεδόνας από εσάς», με βάση το γενεαλογικό δέντρο. «Σύγκριση θα κάνουμε;», απάντησε ο κ. Καλφάτης διακόπτοντας τον δήμαρχο, ο οποίος τον κατηγόρησε εξαιτίας των διακοπών για πολιτική αγένεια.

Η αντιπολίτευση

Για μια λάθος συμφωνία που πάσχει από παντού, μίλησε νωρίτερα ο επικεφαλής των Εντάξει Σταύρος Καλαφάτης από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ. 

«Εκφράζω την πραγματική μου θλίψη και αγωνία, γιατί η συμφωνία των Πρεσπών δεν περιορίζει τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας. Τον απελευθερώνει περισσότερο. Είναι λάθος αυτή η συμφωνία. Θα την πληρώσουν τα εγγόνια μας», υπογράμμισε.

Για τη στάση της διοίκησης του δήμου στο θέμα, είπε πως νιώθει, ως πολιτικό πρόσωπο, ότι υπάρχει δυσανεξία σχετικά με το Σκοπιανό. Μίλησε για «συστηματική προσπάθεια» από την πλευρά της διοίκησης του δήμου να αποφευχθεί η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης,  στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Υπάρχει μια διάθεση υποβάθμισης του ζητήματος. Ακόμη κι ο κ. Δήμαρχος, ο οποίος προχωρούσε σε παρεμβάσεις όταν οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ ήταν σε λεπτό σημείο, δημιουργώντας κλίμα, ως μη όφειλε, υποβάθμισε το θέμα».

Ο κ. Καλαφάτης κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος προς έγκριση, για το θέμα της συμφωνίας, τονίζοντας: «Μακριά από άλλες κομματικές επιδιώξεις, πρέπει να μιλήσουμε ελληνικά, γνήσια, ως εκπρόσωποι της Θεσσαλονίκης. Να βγάλουμε ένα ψήφισμα που να ανταποκρίνεται στο αίσθημα των Ελλήνων, των Θεσσαλονικέων, των Μακεδόνων».

Επισήμανε ότι «από χθες οι γείτονές μας όχι μόνο θα αυτοαποκαλούνται αλλά και θα ονομάζονται Μακεδόνες από όλο τον κόσμο, με την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου. Η χθεσινή ήταν μια μαύρη μέρα για όλους τους Έλληνες. Μια αποφράδα ημέρα για όλους εμάς τους Μακεδόνες, είπε και πρόσθεσε ότι η συζήτηση για τη συμφωνία διεξήχθη χωρίς να υπάρχει η παραμικρή προσπάθεια συνεννόησης από την κυβέρνηση.

Όσον αφορά την απόφαση του Βουκουρεστίου, υπογράμμισε ότι «αν δεν ήταν η κυβέρνηση Καραμανλή να θέσει το “μη λύση μη ένταξη”, το κύμα αναγνώρισης των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα θα μεγάλωνε. Με την πράξη της αυτή, μετέφερε την πίεση στις πλάτες των Σκοπιανών».

Τέλος, επισήμανε πως για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση επέτρεψε να εξετασθούν, από επιτροπή, τα σχολικά βιβλία της χώρας «λες και περιέχουν αλυτρωτικές αναφορές και διαθέσεις, ενώ έθεσε προς εξέταση και τη χρήση συμβόλων και ονομάτων, κάτι που έσπειρε αναστάτωση στον εμπορικό κόσμο».

Η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Ρία Καλφακάκου έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία των δύο χωρών», ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ για τη στάση που κράτησε στο ονοματολογικό.

«Η συμφωνία εντάσσεται και αποτελεί σημαντικό βήμα για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων. Επιτεύχθηκε με απροκάλυπτη παρέμβαση ΗΠΑ ΝΑΤΟ και ΕΕ, έχει της σφραγίδα τους και υπογράφθηκε με βάση τις  προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα που καθόρισαν αυτοί οι οργανισμοί», υποστήριξε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Δελής.

«Αυτό το όνομα υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια και εμείς εθελοτυφλούσαμε. Αυτήν τη στιγμή μπήκαμε σε μια συμφωνία που δεν είναι θρίαμβος αλλά ένα θετικό βήμα. Είναι μια νέα μέρα για μια συνεργασία δυο λαών που είναι γείτονες και τόσα χρόνια ταλανίζονται από ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα. Σε κάθε διεθνή συμφωνία κάτι κερδίζεις κάτι χάνεις, καμία δεν είναι αναίμακτη. Και σε αυτήν κάτι κερδίσαμε, κάτι χάσαμε», σημείωσε μεταξύ άλλων η Μόνικα Αϊβάζογλου επικεφαλής της παράταξης «Γειτονιές σε Δράσεις», επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι θρίαμβος.

Ο Κωνσταντίνος Σεβρής επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη» είπε ότι ο Πρωθυπουργός φέρνει ένα κείμενο συμφωνίας που «διαμόρφωσε εν κρυπτώ» και τη συμφώνησε μάλιστα τηλεφωνικά «θαρρείς και είναι λίστα σούπερ μάρκετ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ